Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÖNEMLİ İCATLAR (BULUŞLAR) VE MUCİTLERİ

Bu haberin fotoğrafı yok

Dünyanın en önemli icatları nelerdir ve bu icatları yapan mucitler kimlerdir?

Hiç şüphesiz yapılan her icat insanlığın bilgi birikimine bir katkıdır ve bugünkü medeniyetimizin şekillenmesinde belirli bir paya sahiptir. Fakat her şeyde olduğu gibi icatlar tarihinde de bazı icatlar hem gösterdikleri etki, hem işe yarama oranları hem de bilim ve teknoloji tarihinde sahip oldukları konuma göre diğerlerinden çok daha önemli bir yere sahiptir.

Peki sözünü ettiğimiz tüm zamanların en önemli buluşları neler ve bu icatları bulan mucitler kimdir?

Bu yazıda bilim tarihiyle ilgilenen ve teknolojiye ilgi duyan her insanın mutlaka bilmesi gereken bir listeye kısaca göz atacağız.

Buluşlar ve İcatlar Tarihinde Gelmiş Geçmiş En Önemli 10 İcat Nedir ve Kim İcat Etti?

1-Bilgisayar

İnsanlık tarihindeki ilk hesaplamaya yarayan icadın abaküs olduğunu herkez bilir. Abaküsün icadından itibaren çeşitli bilim adamları üçbin yıl boyunca bu icada birşeyler ekledi. Gerçek manada bilgisayar 1941 yılında Berlin de geliştirilmeye başlandı ve 1947 yılında Amerika’ da 30 ton ağırlığında bir ev büyüklüğünde bir bilgisayar üretildi. Aslında bu icat birçok yeniliğin başlangıcı oldu ve inanınlmaz derecede hızlı bir gelişim gerçekleştirip hayatımızın her alanında kendini gösterdi. Vazgeçilmezlerimizin arasındaki buluşlardan olan bilgisayar en önemli on icat arasında listemizde bir numarada yer alıyor.

2-Televizyon

Dünyanın küreselleşmesindeki rolü en az bilgisayar kadar olan televizyonun icadı John Logie Baird tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Her nekadar gününüz televizyonuna benzemesede görüntüyü mekanik bir ortamdan bize yansıtmayı başarmıştır.En önemli on icat  arasında iki numarada yer alıyor.

3-Telefon

Başlığımızı görür görmez aklınızın bi köşesinden geçmiştir telefonun hayatımızdaki yeri ve önemi. Olmazsa olmaz dersek yalan söylemiş olmayız heralde. Her geçen gün yenilenen akıllı ünvanını alan ve gelecekte de gelişmeye devam edecek olan telefonun icadı 1876′da Alexander Graham Bell tarafından gerçekleştirlmiştir. Konuşmayı teller aracılığıyla karşı tarafa iletmeyi başaran Graham bugünki telefonları görseydi şaşkınlık içersinde kalırdı heralde. Telefon En önemli on icat arasında 3 numarada yer alıyor.

4-Otomobil

Önemli olan tüm icatlara baktığımızda şuan hayatımızın olmazsa olmaz ve vazgeçilmezleri olduklarını görüyoruz. Otomobilin önemini uzun uzun anlatmaya gerek duymadan nasıl ortaya çıktığına bakalım. İlk otomobil Fransız mühendisler tarafından 1891 de icat edildi. İlk araç iki kişilik üç tekerlekli ve  motorun arka iki tekerleği döndürmesiyle hareket ediyor ve el ile fren yapılıyordu. En önemli on icat arasında 4 numarada yer alıyor otomobil.

5-Ampul

Evimiz, iş yerimiz, sokaklarımız, ve tüm dünya ışıl ışıl ise bunu Thomas Edison’ a borçluyuz. Edison 1880 yılında 40 saat boyunca yanabilen ilk ampulu geliştirdi ve bütün dünyanın aydınlanmasına en büyük katkıyı yaptı. Kendisini saygıyla yad ediyoruz. Ve icadımız En önemli on icat arasında 5. sırada yer alıyor.

[ads]

6-Penisilin

Zararlı bakterilerin öldürülmesinde kullanılan penisilin bir antiboytiktir ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık alanında çok önemli bir buluş olan penisilin menenjit, boğaz enfeksiyonu, zatüre, bel soğukluğu ve kangren gbi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. 1928 yılında Londra’da Sir Alexander Fleming tarafından tesadüfen keşfedilmiştir. En önemli on icat arasında 6. sırayı alıyor.

7-Dikiş Makinesi

Bugünki dikiş makinesine benzeyen ilk dikiş makinesini 1830 yılında, Barthelemy adındaki yoksul bir Fransız terzisi keşfetmiştir. Bu büyük keşif, el terziliği ile geçimini sağlayan insanların bir araya gelip işlerini kaybetme korkusuyla  makinanın üretildiği yeri yakıp yıkmalarıyla büyük bir çıkmaza girmiştir. Aynı yıl içinde New Yorkta Walter Hunt adında bir adam, iğnesinin ucunda delik olan ve ipliğin bu delikten geçmesiyle çalışan bir dikiş makinesi icat etti. Kıyafetlerimizin gelişmesi ve modanın oluşumunu Walter’ a borçluyuz. En önemli on icat listesinde 7 numarada yer alıyor.

 

8-Buharlı Motor 

Buharla çalışan motorun üretilmesiyle endüstri devrimi başlamış ve sanayileşmenin en büyük adımı olmuştur bu icat. Hayvan gücünden makinanın inanılması zor gücüne adım atan insanlar her gün bu gücü kullanacakları yeni bir alan keşfediyorlardı. 1968′de buhar motorunu üreterek patentini alan Thomas Newcomen’ e minnettarız. En önemli on icatlar dan 8. si oluyor.

9-Kamera

Günümüzde elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızla birleşmiş an’ı yakalamamızı ve yıllar sonrasına aktarabilmemizi sağlayan bu büyük icat Amerikalı mucit ve işadamı George Eastman tarafından geliştirilmiştir. En önemli on icat’ ın içinde 9 numarada.

10-Tekerlek

En önemli icatların başında sayılabilecek olan tekerleğin, net bir tarih olmasada yapılan kazı ve arkeolojik çalışmalarla  5000 yıl öncesine kadar dayandığı belirtilmektedir. Tekerleğin o dönemde hangi ihtiyaca binaen keşfedildiği bilinmemekle birlikte ulaşım ve taşıma gibi hizmetlerde asırlarca hizmetlerimizde kullanılmıştır. En önemli on icat arasında 10. sırada yer alıyor.

İşte Tüm Zamanların En İyi 10 İcadı ve Mucitleri Listesi

10-Tarım İlaçları
M.Ö. 2500 yılından beri insanlar tarım ilaçlarını bitkileri korumak için kullanıyor. Bilinen ilk tarım ilacı Sümerler tarafından 4500 yıl önce kullanılan sülfür tozuydu. 15. yy itibariyle de arsenik, civa ve kurşun gibi zehirli kimyasallar bakterileri öldürmek için bitkilere uygulanmaya başladı. 1939 yılında Paul Müller “DDT’nin” (diklorodifeniltrikloroetan) çok etkili bir tarım ilacı olduğunu keşfetti ve DDT bir anda dünya çapında en çok kullanılan tarım ilacı haline geldi. Ancak 1960′larda DDT’nin balıkçı kuşların üremesini engellediği ve biyolojik çeşitlilik için büyük bir tehdit olduğu ortaya çıktı. Tarım ilacı kullanımı 1950′den bu yana 50 kat arttı ve dünya çapında kullanılan tarım ilacı miktarı yılda 2.5 milyon tona kadar yükseldi.
9-Transistör
Transistör, bilgisayarların, cep telefonlarının ve diğer tüm elektronik cihazların çalışmasını sağlayan devrelerin temel taşıdır. 1947 yılında William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain ilk pratik nokta-temas transistörü yapmakta başarılı oldular. Daha sonra  savaş zamanında  radarların sinyallerini karıştıran çalışmaları ise transistörlerin evrimini etkileyen bir diğer önemli gelişme oldu.
8-Modern Kanalizasyon ve Tesisat Sistemi
İnsanların evlerinden kanalizasyon ile pisliklerin toplanabilmesi ve temiz suyun evlerimize kadar ulaşabilmesi modern ve büyük şehirlerin varoluşları için hayati önem taşır. Bunlar olmasaydı yine de büyük şehirlerimiz olurdu fakat bugünkünden çok farklı olacakları aşikar . Çünkü kanalizasyon ve tesisat olmadan ne gökdelenler, ne apartmanlar ne de yoğun şehir merkezleri olabilirdi. Aslında bunları çıkardığınız zaman şehirden geriye ne kalıyor ki?
7-Otomobil
1769 yılında kendinden itişli ilk yol aracı,  Fransız Nicolas Joseph Cugnot tarafından icat edilmiştir. Tabii ki bu model buhar gücüyle çalışıyordu. 1885 yılında ise Karl Benz ilk içten yanmalı motoru dizayn etti ve üretti. Yine 1885 yılında Gottlieb Daimler bu içten yanmalı motoru bir adım ileri götürdü ve günümüzde kullanılan yakıtlı motorların ilk prototipini üretti. Böylece dünyanın 4 tekerlekli motorlu aracı da  üretilmiş oldu.
6-Matbaa
Matbaa ilk iletişim araçlarından biriydi ve bilginin paylaşımı konusundaki herşeyi değiştirdi. Rönesans, Reformasyon ve Bilimsel Devrimin bir sonucu olan matbaa,  Johannes Gutenberg tarafından icat edildi. Daha önceleri farklı şekillerle yapılan baskı teknikleri Gutenberg’in mekanik baskı tekniği sayesinde büyük çıktıların alındığı bir endüstri şekline dönüştü.
5-Plastik
Plastik  doğada hazır bulunmaz, doğadaki elementlere insan tarafından müdahale edilmesi ile elde edilir. Plastik, belli bir sıcaklık ve basınç altında, katalizör kullanılarak monomerlerin reaksiyona sokulması ile oluşur. Diğer türlerine örnek vermek gerekirse polystyrene, polyethylene, polypropylene, polyester, polyurethanesı sayabiliriz. Aslında doğaya verdiği zararlar düşünüldüğünde keşke hiç bulunmasaymış bile diyebiliriz.
4-Buhar Makinesi
İngiliz  mühendis ve bir mucit olan Thomas Savery 1968 yılında ilk kaba buhar makinesini patent altına aldırmıştır. Daha sonra Thomas Newcomen bizim Newcomen buhar makinesi olarak bildiğimiz buhar makinesini icat etmiştir. James Watt’ın da bu tasarıma ekledikleriyle Endüstri Devrimini başlatan buhar makinesi bulunmuştur.
3-Bilgisayar
İlk kez Charles Babbage tarafından 1837 yılında konsept haline getirilen ve tasarlanan, tam programlanabilir mekanik bilgisayar ‘Analitik Motor’ olarak adlandırıldı. Finansal zorluklar ve tasarımın değişime açık olmamasından dolayı Babbage, Analitik Motoru üretemiyordu. 1890 yılındaki Amerika nüfus sayımında delikli kartların büyük ölçekli bilgi işlemede kullanılması daha sonra IBM olacak olan ‘Computing Tabulating Recording Corporation’ tarafından yapılmıştır.
2-Elektrik Dağıtımı
Aslında elektrik hep vardı ama bu gücü üretecek ve onu evlere dağıtacak olan aletler daha sonra icat edildi. Edison elektriği satılabilir hale getirmiş ve kurduğu “Pearl Street” dünyanın ilk elektrik santrali olmuştu. Nikola Tesla’nın bulduğu  alternatif akım(AC) teknolojisi ise elektriğin uzun mesafelere taşınmasına imkan vermişti.
1-Bağışıklık ve Antibiyotikler
3 asır önce bulaşıcı bir hastalığa kapılan herkes ölürdü. 1347 yılında veba salgını patladığında Avrupa nüfusunun yarısı 2 yıl içinde ölmüştü. Çiçek hastalığı, Kuzey Amerika’ya ulaştığında yerli nüfusun neredeyse %90′ı ölmüştü. 1800′lü yılların sonuna doğru batıda ölümlerin en büyük sebebi tüberkülozdu. Aslında günümüzde yaşlılara saygı duyulmasının bir nedeni de o zamanlarda insanların yaşlanıp ölmesinin çok sık rastlanan bir durum olmaması. Günümüzde yaşlılık gayet normal karşılanan bir durum ve insanların 80 yaşına kadar yaşaması hiç de garip değil. Ama  halen Amerika’da ölen insanların %73′ünün kalp yetmezliği, kanser ve felç yüzünden olduğunu biliyor muydunuz?