Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Osmanlı hangi antlaşma ile Avrupa devleti sayılmıştır

PARİS ANTLAŞMASI Paris Antlaşması

PARİS ANTLAŞMASI

Paris Antlaşması Kısaca Özeti: Tarihi, Maddeleri (Şartları), Önemi Ve Özellikleri

Rusya ile Kırım savaşı sonrası imzalanan Paris antlaşması Osmanlı imparatorluğu açısından en önemli antlaşmalar arasında yer almaktadır. Paris anlaşması imzacı devletleri Birleşik Krallık, Fransa ve Osmanlı İmparatorluğudur. Anlaşmanın dilleri ise İngilizce, Fransızca ve Türkçedir. Paris anlaşmasının toplam 10 maddesi bulunmaktadır. Bu anlaşmanın bazı sonuçları da yer almaktadır.

Paris Antlaşması Kısaca Özeti

Rusya ile Kırım savaşını kazanan Osmanlı imparatorluğu elinde büyük bir koz ile Avrupalı devletlerin karşısına çıkmıştı. Kırım savaşı Osmanlı ve Rusya arasında gerçekleşen bir savaştır. Daha sonra ise bu savaşa da Birleşik Krallık ve Fransa’da dahil olmuştur. Kırım savaşında Osmanlı imparatorluğu denge politikası izlemektedir. Osmanlı imparatorluğu açısından Paris antlaşması bir dönüm noktası olacaktır.

İmzacı devletler için bazı vaatler yerine getirilmesi gerekiyordu. Fakat vaatlerini yerine getirmeseler de Paris antlaşması Osmanlı imparatorluğu açısından zafer niteliğinde olan bir antlaşma oldu.

Fransa’nın Paris kentinde imzalanan antlaşma toplam 10 maddeden oluşmaktaydı. Bu antlaşmaya göre ise Karadeniz tarafsız bir hale gelmiştir. Kırım savaşından sonra yaşanan süreç bu devletleri bir barış antlaşması imzalanması için zorlamıştır. Bu antlaşmanın imzalanması için toplam 21 oturum yapıldı. Bu antlaşmanın başkanı ise Kont Walewsky olmuştur. Osmanlı imparatorluğunu bu antlaşmada temsil eden Sadrazam Mehmed Emin Ali Paşa ve Paris sefiri olan Mehmet Cemil Bey temsil etmiştir.

Paris Antlaşması Tarihi

Paris antlaşması 30 Mart 1856 yılında imzalanmış olan bir antlaşmadır.

Paris Antlaşması Maddeleri (Şartları)

– Bu antlaşmaya dahil olan her bir taraf devlet savaş sonrası işgal etmiş olduğu toprakları terk edecektir.
– Osmanlı imparatorluğu bundan böyle Avrupa milletleri topluluğu üyesi bir ülke olacak. Osmanlı imparatorluğunun Avrupa’da ki toprakları ise bu devletlerin garantisi altında olacak.
– Osmanlı imparatorluğu ile taraf olan devletler herhangi bir anlaşmazlık yaşarsa, taraflar kuvvet kullanmayacak. Kuvvet kullanmadan önce diğer taraf olan devletlerin aracılığını kabul edecektir.
– Osmanlı imparatorluğu padişahı Islahat Fermanını diğer devletlere de tebliğ edecektir.
– Boğazlar sözleşmesinin esas maddeleri devam edecektir.
– Karadeniz tamamen tarafsız bir bölge olacak. Hiçbir askeri faaliyet bu bölgede yürütülemeyecek. Karadeniz çevresinde yer alan bütün tersaneler yıkılacak. Hiçbir devletin ise burada herhangi bir donanması olmayacaktır.
– Tuna nehrinde ulaşım serbestliği sağlanacak. Ayrıca bir Tuna komisyonu kurulacak.
– Eflak ve Boğdan bölgelerine muhtariyet verilecek.
– Osmanlı imparatorluğu izinsiz bir şekilde Sırbistan’da askeri faaliyetlerde bulunamayacak.

Paris Antlaşması Önemi

Paris antlaşması kırım savaşından sonra Osmanlı imparatorluğunun zaferini simgeleyen bir antlaşmadır. Bu antlaşmaya göre ise Osmanlı devleti artık bir Avrupa devleti olarak sayılacak. Osmanlı devletinin Avrupa’da yer alan toprakları ise diğer devletlerin garantisi altında olacaktır.

Paris Antlaşması Özellikleri

– Bu antlaşma boğazları da kapsayan bir antlaşmadır.
– Karadeniz’in tarafsızlığı bu antlaşma neticesinde gerçekleşmiştir.
– Bu antlaşma Osmanlı devletini artık bir Avrupalı devlet olarak sayacaktır.
– Bir barış antlaşmasıdır.
– Rusya için bozulan denge politikası tekrar kuruldu.

Paris Antlaşması Nedir? Paris Antlaşması Tarihi, Maddeleri, Önemi Ve Sonuçları Kısaca Özeti

Tarihte Osmanlı devleti birçok savaş ve mücadele kazanmıştır. Özellikle son zamanlarda en çok mücadelesini Rusya ve batılı güçler ile yaptığı bilinmektedir. Bu savaşların bazılarında karlı çıkmıştır. Bazı savaşlarda ise oldukça zararlı çıkmıştır.

Paris Antlaşması Nedir?

Osmanlı devleti son yüz yılda oldukça zor ve güç Durumlara düştüğü bilinmektedir. Bu durumların başında ise Osmanlı Rus meseleleri gelmektedir. Osmanlı devleti birçok savaş da Rus devletini yenmiştir.

Birçok savaşta ise Rus devleti Osmanlı devletini yendiği bilinmektedir. Paris Antlaşması aslında Osmanlı devletinin kazandığı bir savaş olmasına rağmen kararları pek de savaş kazanan bir devlet için gerekli maddeler olmamaktadır. Yani Osmanlı devleti Paris Antlaşması ile zararsız çıkmıştır fakat karlı da çıkmamıştır.

Paris Antlaşması Kimler Arasında Gerçekleştirilmiştir?

Temelde Osmanlı Rus savaşı olmasına rağmen Rusların sıcak denizlere inme politikasından dolayı birçok batılı devlet Osmanlı devleti yanında olmuştur. Bu durumda savaş sonucunda Osmanlı devletinin kazanmasına neden olmuştur. Fakat Paris Antlaşması birçok ülkenin katılımı ile gerçekleşmiştir. Bu ülkeler İngiltere Fransa Rusya ve Osmanlı devleti olmaktadır. Ve dolayısı ile Paris Antlaşması bu dört devlet arsında gerçekleşmiştir.

Paris Antlaşması Tarihi ve Özeti

Paris Antlaşması Osmanlı devleti ile Rus devleti arasında İngiltere ve Fransa’nın da katılımı ile 30 Mart 1856 yılında imzalanmıştır. Bu anlaşma metni tam olarak 10 madden meydana gelmektedir anlaşma birçok dile çevrilmiştir ve Paris Antlaşması görüşmelerinde birçok tercüman bulunmuştur.

Paris Antlaşması Maddeleri

Paris Antlaşması birçok dile çevrilmiş ve temelde on madden oluşmaktadır. Bu anlaşmaların geneline bakıldığı zaman Osmanlı devleti açasıdan hiç de savaş kazanan bir ülke gibi görülmediği anlaşılmaktadır. Anlaşma maddeleri şu şekilde olmaktadır.

l Her iki devlette işgal ettikleri toprakları boşaltması gerekmektedir.

l Osmanlı imparatorluğu artık Avrupa milletine ait bir devlet olarak görülecektir. Osmanlı imparatorluğunun bir Avrupa devleti olduğu için toprakları güvence altında olmaktadır.

l Osmanlı devleti haksızlığa uğramış veya haksızlık etmiş ise ilk yol olarak sulh yolu uygulanacaktır.

l  Osmanlı imparatorluğu padişahın Islahat Fermanını yayınlaması gerekmektedir.
l Boğazlar sözleşmesinin aynı maddeleri devam etmesi karar alınmıştır.

l  Karadeniz tümüyle tarafsız bir bölge olması gerekmektedir. Hiçbir askeri faaliyet bu bölgede yürütülmemsin kararlaştırılmıştır. Karadeniz çevresinde yer alan tersanelerin lav edilmesi karar edilmiştir. Hiçbir devletin kara denizde herhangi br siyasi bağı olmayacaktır.

l Tuna nehri birçok gemi ve tekne için ulaşım açısında rahat olması için her türlü imkân sağlanacaktır.

l Eflak ve boğdan bölgelerine muhtariyet adı altında bir takım özülükler verilmelidir.

l  Osmanlı imparatorluğu her türlü askeri faaliyetleri Sırbistan üzerinde kısıtlayacaktır.

Paris Antlaşması Önemi

Osmanlı devleti bu anlaşma ile ilk deva Avrupalı devlet statüsünde yer almaktadır. Özellikle Avrupalı devletler bazı konularda Osmanlı devleti yanında olmada genellikle güçlenmemesin için çaba sarf etmişlerdir.

Paris Antlaşması Sonuçları

Paris anlaşması ile birlikte ilk defa Osmanlı devleti bir Avrupa devleti sayılmıştır. Kara denizde bulunan tüm tersaneleri içe aktarmak zorunda kalmıştır. Osmanlı devleti bu anlaşma ile ıslahat fermanını yayınlamıştır. Bu ferman ile birçok devlet rahatlıkla Osmanlı devletinin iç işlerine karışabilmektedir.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları