Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Östrojen Hormonu Nedir ?

Bu haberin fotoğrafı yok

 

Östrojen hormonu ne işe yarar?

Temel olarak kadınların vücudunda bir takım biyolojik olayların gerçekleştirilmesine ön ayak olan bir hormon yapısıdır. Bu hormon sayesinde kadınların ergenlik döneminden itibaren vücutlarında gerçekleşen bir takım değişimlerin düzgün bir şekilde halledilmesi sağlanır.

Bu hormon her ne kadar erkek vücudunda da bulunsa, kadınlarda özellikle üreme çağı geldiğinde erkeklere nazaran daha fazla seviyelere çıkmaktadır. Kadınların vücudunda az önce de bahsettiğimiz gibi ergenliğe girişte aktif rol oynayan östrojen hormonu; bu süreçlerde göğüslerin büyümesine ve şekillenmesine, kalçaların büyümesine ve şekillenmesine, vücut hatlarının şeklinin yavaş yavaş oluşmasına ve adet döngüsünün sağlıklı  bir düzene oturtulmasına yardımcı olmaktadır.

Östrojen hormonunun etkileri nelerdir?

  • Ergenlik çağındaki kız çocuklarının boyunun uzaması, vücutta salgılanan östrojen hormonuyla doğru orantılıdır.

 

  • Vücutta bulunan hipofiz bezinin ergenlikte salgıladığı LH hormonu ve FSH hormonu, ortaya çıktıktan sonra yumurtalıkları uyararak doğrudan östrojen hormonunun salgılanmasına ön ayak olmaktadır. Bu salgılanma sonrasında da vücutta ergenliğe giriş aşamaları başlamış bulunur.

 

  • Kız çocuklarının göğüslerinin yavaş yavaş şekillenmesi ve büyümeye başlaması, meme uçlarının renginin değişimi östrojen hormonunun vücutta aktif olmasıyla ilgilidir.

 

ostrojen-hormonunun-kimyasi

 

  • Kızların kalça bölgesinin şekillenmeye başlayarak yağlı bir yapıya bürünmesi ve kalçalarının oluşması östrojen hormonunun etkilerinden biridir. Yani östrojen hormonunun salgılanmasıyla birlikte aynı zamanda yağ hücreleri de harekete geçerek bu bölgelerde yağlanma oluşturulmasına yardımcı olmaktadır.

 

  • Östrojen hormonunun hareketlenmesiyle birlikte genital bölgelerde ve koltuk altında tüylenme başlangıcı oluşmaktadır.

 

  • Kızların bu dönemde hem yumurtalıklarında hem de vajina yapılarında büyümeler gözlemlenebilmektedir. Bununla birlikte vajinanın içerisinde yani rahimde iç yapıda kalınlaşmalar olmakta, ayrıca vajinanın  nemliliğini sağlayabilecek mukus yapısı da salgılanmaya başlamaktadır.

 

kadinlarda-ostrojen-hormonunun-onemi

 

Östrojen hormonu eksikliğinde ve fazlalığında ne olur?

Östrojen hormonu eksikliği ve östrojen fazlalığı iki cinsiyet için de yaşanabilirliği olan bir sağlık problemi niteliğindedir. Kadınların yaşadıkları östrojen hormonunun eksikliğinin en büyük sonucu, erken yaşta menopoz dönemine girilmesi riski olmaktadır. Bununla beraber kadınların saçlarının dökülmeleri, ciltlerinde kırışmaların oluşması, genital bölgelerinin yapı olarak küçülmesi ve göğüs yapılarında sarkmaların oluşmasına neden olabilmektedir.

Bu saydığımız sonuçların yanında ayrıca kadınların yaşadıkları östrojen eksikliği durumlarında cinsel isteksizlikleri de oldukça yüksek seviyelerde olmakta, kemiklerin yapısı daha hassaslaşmakta ve bunun sebebi de östrojen hormonunun yaşattığı kalsiyum eksikliği olarak gösterilmektedir.

Vücutta bu hormonun seviyesinin yükselmesi kilo alımına, yumurtalıklarda ciddi bir sorunun baş göstermesine, adet döngülerinin şaşmasına, kısırlık sorunuyla karşı karşıya kalınmasına ve de en kötüsü vücutta kanserli hücrelerin çoğalmasına müsait bir ortam oluşmasına neden olmaktadır.

 

73. Kainat Güzellik Yarışması birincisi
Sıradaki Haber 2024 kainat güzeli estetikli mi kainat güzeli makyajsız hali