Mim sanatı ya da pantomim gibi farklı isimlerle de anılan pandomim, gösteri sanatlarının önemli türlerinden biridir.
Yunancada ‘pantomim’ olarak kullanılan pandomim ‘sessiz…. Mim sanatı ya da pantomim gibi farklı isimlerle de anılan pandomim, gösteri sanatlarının önemli türlerinden biridir. Yunancada ‘pantomim’ olarak kullanılan pandomim ‘sessiz dil’ anlamına gelmektedir.
Türkçede kullanılan pandomim sözcüğü; insan düşüncelerinin ve duygularının müzik ve eşya kullanımı ile gerek dans gerekse de beden dili vasıtasıyla anlatmaya yönelik sözsüz oyun manasına gelmektedir. Pandomim oyunlarında sanatçı konuşmadan yalnızca mimiklerini ve beden dilini kullanarak temayı izleyiciye aktarmaya çalışır. Sinema sanatının emekleme döneminde çekilen ilk dönem sessiz filmlerindeki sanatçıların da bir nevi pandomim yaptığı söylenebilir.
Sessiz sinema denince akla gelen ilk isim olan Charlie Chaplin de mim sanatı kullanarak dünya çapında popüler olmuştur.
17. yüzyıldan itibaren Avrupa´da bale sanatına da entegre olan pandomim sanatı, balenin en önemli bölümlerinden biri haline gelmiştir. Realist akımlardan etkilenen pandomim sanatı yüzyıllardır büründüğü fantastik kimlikten sıyrılmış ve Yeni Çağ´ın tiyatrosuna uyum sağlamıştır.
Kelime anlamı itibarıyla ‘her şeyi taklit eden’ manasına gelen pandomim sanatında, sanatçı sözlü iletişim kullanmadan beden dili ile tüm duygu ve düşünceleri izleyiciye aktarmaktadır. Maskeler veya makyaj maskelerinin yaygın bir biçimde kullanıldığı pandomim sanatında sahne ve mekan algısı tamamen sanatçının hareketleri ile anlaşılmaktadır. Sanatçı beden dilini kullanarak izleyicilere mekan hakkında bilgi verir ve sahnenin gerçeklik kazanmasını sağlar.
Pandomim Sanatına Göre ‘Sanattan şahsiyet olmaz; şahsiyetten doğar her şey sanatta’ Sanat yapma ile değil görme ile başlar aslında. Olduğu gibi, önyargısız görebilmektir asıl felsefesi. İnsanların evrensel olan noktalarını yakalamak için bir ve tek olmak. Pandomim yapabilmek için bedeni tanımak ve ‘Beden Dili’ bilmek gerekir. Bunun içinde duyguları yansıtmayı bilmek gerekir. Yani insanı bilmek için önce kendini bilmek Pantomim veya Mim Sanatı da denir.
En genel ifade ile Sözsüz Tiyatrodur. Pandomim sanatçısı mimiklerini el-kol ve vücut hareketlerini kullanarak temasını anlatır. İlk denemelerinin Milattan önce yapıldığı bilinmektedir. Sözsüz olduğu için tiyatro dilinin en evrensel halidir. Marcel Marceau en ünlü pandomim sanatçılarından biridir. 1975 te ‘Kalbin Dili’ ve kendi hayatını anlatan kısa sessiz bir film yapmıştır. Charlie Chaplin, Laurel ve Hardy, türün sessiz sinemasında bu sanatın öncüleri olmuşlardır.
Türkiye´de ise bu sanatın öncüsü olarak Erdinç Dinçer kabul edilmiştir. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı Dilerseniz bu sanatın Akademik olarak ya da kurslarla hobi olarak eğitimini alabilir siz de bir Sessiz Sanatçısı olabilirsiniz. Neler kullanılır Maske Yüzü maskeleyebilecek kadar makyaj Bazen müzik Bazen de tema ile alakalı nesneler Bazı Pandomim İfadeleri Eli yürek üzerine koymak AŞK ifade eder Gözler üzerindeki ellerin aşağı doğru çevrilip yerleştirilmesiGÖZYAŞI anlamına gelir Ağız ve gözü kocaman açmakŞAŞIRMAK, Eli yumruk yaparak başın üzerinde dolaştırarak sallamak ÖFKE yi ifade eder. Kolların çapraz olarak aşağı doğru tutulması
ARZU PANDOMİM
Sessizlik müziğini dinliyorum, Dinledikçe duyulmayan. Bir boşluk resmine bakıyorum, Baktıkça görülmeyen. Ve bilmem nasıl bir hayat yaşıyorum, Yaşadıkça yaşanmayan. Sözsüz bir şarkıyım belki de; Akıllar da ama söylenemeyen. Hayali bir kıza aşığım zaten, Hayali üzülüyorum ölenlere. Hayali bir sokak ortasında Benim hayali insanlar arasındaki. Her şey koskoca bir hayal; Benliğimi bütünüyle saran, Ve bir pandomim gibiyim sanki; Yokluğun varlığında, varlığın yokluğunda