Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Pankreas kanseri belirtileri nedir…!

Bu haberin fotoğrafı yok

 

Pankreas Kanseri en çok içki içen,aşırı kilolu veya diyabet hastası kişilerde görülüyor.En hızlı yayılan ve 45 yaşın altında ender rastlanan pankreas kanseri hakkında yapılan araştırmaya göre bu hastalığa yakalanma riski en yüksek grup içki içen,aşırı kilolu olan veya diyabet hastası kişilerdir. Pankreas hastalığının belirtileri nelerdir? pankreas hastalığı bulaşıcımı? nasıl gecer? gibi soruların tüm cevapları haberimizin detaylarında sizlerle…
Pankreas Kanseri Belirtileri
Pankreas kanseri, pankreası oluşturan dokularda başlar ve iki ana kategoriye ayrılır. İlki; insülin ve diğer hormonların üretildiği bölgede görülen kanser, ikincisi ise enzimlerin üretildiği bölgede görülen kanserdir. Pankreasın midenin arka kısmında, omuriliğe yakın bir bölgede bulunmasından dolayı pankreas kanserinin erken dönemlerinde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak tümör büyüyüp, çevresinde bulunan dokulara ve organlara baskı yapmaya başladıkça belirtiler artabilir.
Pankreas kanserinin ilerleyen aşamalarında en sık görülen belirtiler şunlardır;
Karın Ağrıları: Pankreas kanseri vakalarının p’inde ağrılar görülmektedir. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinde hafif bir rahatsızlık hissi olarak başlar. Ağrı yemekten sonra veya uzandığınızda artabilir, dik oturduğunuzda azalabilir. İlk ağrılar gelip geçicidir ancak zamanla ağrılar daha uzun süreli ve şiddetli olabilir. Bu ağrılar kanserin çevrede bulunan sinirleri etkilemesi ve tümörün, mide veya onikiparmak bağırsağını bloke etmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Sarılık: Pankreas kanseri vakalarının P’sinde sarılık görülmektedir. Sarılığın başlıca belirtileri cildin ve göz aklarının sararmasıdır.
Bunlara ek olarak idrar rengi koyulaşır, cildin çeşitli bölgelerinde kaşıntı olur ve dışkı rengi soluklaşır.
Pankreas kanserinin sarılığa yol açmasının nedeni kanserli tümörün safra kanalını tıkayarak “bilirubin” adlı kimyasalın vücuttan atılmasını engellemesidir. Bu kimyasal normal olarak kanımızda bulunur ancak safra tarafından düzenli olarak atılmadığında vücutta birikmeye başlar
Kilo Kaybı: Sindirime yardımcı olan enzimlerin salgılanmasıyla görevli pankreas, kanser nedeniyle görevini yerine getiremediğinde, vücut gıdalardan alması gereken besin öğelerini tam olarak alamaz ve buna bağlı olarak kilo kaybı görülebilir. Kilo kaybı, kanserin özellikle pankreasın baş tarafında (enzimlerin salgılandığı bölge) olduğunun bir göstergesi olabilir.
Bağırsak Sorunları: Dışkının normalden büyük, soluk, yağlı ve aşırı kokulu olması (steatorrhoea) genellikle pankreasta bir sorun olduğunun habercisidir. Sindirim enzimlerinin yetersiz üretimi dışkı rengini ve şeklini değiştirebilir. Tam olarak sindirilemeyen gıdalar ishale neden olabilir.
Kusma ve Mide Bulantısı: Tümörün onikiparmak bağırsağına baskı yapması mide bulantısına ve kusmaya yol açabilir. Ayrıca kanser nedeniyle yaşanan hormon düzensizliği genel olarak kişinin kendini kötü hissetmesine ve mide bulantısı yaşamasına neden olabilir.
Pankreas Kanseri Diğer Kanser Türlerine Göre Neden Daha Hızlı Yayılıyor?
Pankreas kanseri, en ölümcül kanser türlerinden biridir ve pankreas kanseri teşhisinden sonra 5 yıldan uzun süre yaşayanların oranı sadece %5’tir. Pankreas kanserini bu kadar tehlikeli konuma getiren başlıca sebep, kanserin kan yoluyla diğer organlara hızla yayılmasıdır. Ayrıca pankreas kanseri belirtilerinin, kanser belirli bir aşamaya gelince görülmesi, kanserin büyümesi ve yayılmasını destekler niteliktedir.
Pankreas Kanseri Tedavisi İçin Kullanılan Yöntemler
Pankreas kanseri tedavisi için seçilecek yöntem ya da yöntemler kanserin lokal olarak kalıp kalmadığına göre değişebilmektedir. Sadece pankreası etkileyen tümör için kemoterapi ve radyasyon terapisi kullanılabilir. Her iki yöntemde tümörün büyümesini ve yayılmasını önlemeye yöneliktir. Bu tedavilerin ne kadar süreyle uygulanacağı hastanın durumuna göre değişmektedir ancak radyasyon terapisi ortalama 5 hafta sürer. Kemoterapi ise daha uzun sürebilir. Pankreas dışında diğer organ ve dokuları etkileyen (metastatik) kanser içinse genellikle kemoterapi yöntemi tercih edilir. Bunun nedeni ilacın kan yoluyla etkilenen her organa daha kolay ulaşabilmesidir. Tedavinin ne kadar süreyle ve hangi derecede uygulanacağı doktor tarafından belirlenir.
Kanserli tümörün alınması için başvurulan diğer bir yöntem isedur. Ancak her pankreas kanseri hastası ameliyat için uygun olmayabilir ve pankreas kanseri vakalarının sadece ’sine operasyon yapılabilmektedir. Bunun başlıca nedenleri kanserin pankreas dışında başka bölgelere de yayılması, tümörün an cerrahi operasyona kan damalarına çok yakın olması ve hastanın genel sağlık durumunun ameliyatı kaldıracak kadar güçlü olmamasıdır. Cerrahi müdahale ile tümörün alınması yöntemi genel olarak az uygulanabilir bir tedavi yöntemi olmasına karşın kanserden tamamen kurtulmak için en etkili yöntemdir.
Pankreas Kanseri Hakkında Diğer Bilgiler
Pankreas kanseri her yaştan insanda görülmekle birlikte 50-80 yaş arasındaki yetişkinlerde daha sık görülen bir kanser türüdür. Pankreas kanseri teşhisi konan vakaların c’ü 70 yaş üzerindedir. Pankreas kanseri erkeklerde, sigara içenlerde, hareketsiz bir yaşam sürenlerde, sigara tiryakilerinde, aşırı kilolularda, diyabet hastalarında, kronik pankreas iltihaplanması olanlarda, aşırı kırmızı et ve az sebze tüketenlerde daha çok görülmektedir. Ayrıca düzenli olarak alkol tüketimi pankreas kanserine yakalanma riskini arttıran faktörler arasında sayılmaktadır. Pankreas kanseri, kanser teşhisi konduktan sonraki yaşam süresinde iyileşme sağlanamayan (40 yıldır) nadir kanser türlerinin başında gelmektedir. Pankreas kanseri tüm kanser türleri arasında en ölümcül olanı ve kanser teşhisinden sonra 5 yıldan uzun süre yaşayanların oranı sadece %6. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş bir istatistik yok, ancak ABD verilerine göre şu anda ABD’de yaklaşık 50 bin kişinin pankreas kanseriyle yaşadığı biliniyor.
Sonuç olarak pankreas kanserinin yavaş ilerleyişi, özel olarak bu organ incelenmedikçe kanserin fark edilememesi, kanseri ancak ilerlediğinde teşhis edilebilmesine yol açmaktadır. Bu nedenle pankreas kanserinden tamamen kurtulan hasta sayısı oldukça azdır. Ayrıca pankreasın enzim ve hormon salgılama görevi nedeniyle kan dolaşımını yakından ilgilendiren bir organ olması, bu organda oluşan kanser hücrelerinin daha çabuk diğer doku ve organlara yayılmasına neden olmaktadır. Pankreas kanseri belirtileri, diğer kanser türlerinin çoğunda olduğu gibi, ilk aşamalarda oldukça hafif olabilir veya normal yaşantıyı etkileyecek bir soruna yol açmayabilir. Fakat tümör büyüdükçe başta karın bölgesi olmak üzere çeşitli belirtiler görülebilir. Pankreas kanserini erken dönemde teşhis edebilmenin tek yolu düzenli olarak yaptırılacak kontrollerdir.
Pankreas Nedir?
Pankreas, karın en arka bölümünde yerleşmiş, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, mide, onikiparmak bağırsağı (duodenum) ve kalın bağırsakla (kolon) ön yüzü tümüyle kapatılmış bir organdır. Birçok önemli görevi olmakla birlikte, alınan gıdaların sindiriminde ve kan şekerinin dengede tutulmasında önemli rol oynamaktadır. Pankreas kanserleri organın her bölgesinden gelişmekle birlikte en sık baş bölgesinden gelişmektedir. Yine en sık salgı yapan hücrelerden köken alırlar ve adenokanser olarak adlandırılırlar.
Risk Faktörleri
Hastalığın sebebi bilinmemekle birlikte sigara içenlerde ve şişman bireylerde daha sık görülür. Hastaların hemen hemen 0’unda pankreas kanserinin nedeni sigara kullanımıdır. Erişkin tip şeker hastalığına bağlı pankreas kanseri tartışmalıdır. Çok az sayıda hastada soya çekim ile pankreas kanseri gelişebilir. Pankreas kanseri erkeklerde kadınlardan daha sık görülmekte olup risk yaşla birlikte artar. Ortalama yaş erkeklerde 63, kadınlarda ise 67’dir.
Ses nedir? Ses nasıl doğar
Sıradaki Haber Ses Nedir? Sesin Özellikleri