Patoloji ne demektir? Patoloji bilimi neyi inceler, çalışma alanları, patoloji hakkında bilgi.
Hastalık halinin sebeplerini, kaynağını ve gelişmesini inceleyen ilimdir. Patoloji, bir tek klinik vakasını veya bir hastayı inceleyip, bir hastalığı kendi özel çerçevesi içinde ele alır. Hastalığın hangi yollardan yayıldığını, nasıl geliştiğini, nasıl belirdiğini ve nasıl sonuçlandığını araştırır.
Patolojik anatomi, çeşitli organlarda veya hücrelerde meydana gelen değişiklikleri tanımlar, bu değişikliklerin sebeplerini ve ne türlü çalışma bozukluklarıyla sonuçlandığını inceler. Çalışma bozukluklarını inceleyen ilim dalı ise fizyopatolojidir. Patoloji, hastalıkların belirtileri, sonucu ve genel tedavisi hakkında da bilgi verir. Tıbbın ve cerrahinin kabul ettiği hastalık hallerinin incelenmesinde özel patoloji yol gösterir.
Genel patoloji hastalık halini meydana getiren sebepleri inceler. Tecrübi bir ilim olduğu için fizik, kimya ve biyoloji ilimlerinden elde edilen gelişmelerle yakından ilgilidir. Genel patoloji böylece genel etioloji meselelerini ateş, iltihap, iyileşme, bağışıklık, şok, koma gibi temel patolojik halleri araştırır ve çeşitli organ ve sistemlerdeki patolojik değişikliklerle ilgilenir.
Önceleri bir hastalık halini belirten temel değişiklikler hücre seviyesinde incelenirdi. Bu durumda hastalık halinin sebebi hücre reaksiyonu ya da hücre bozukluğu olarak kabul edilirdi. Fakat son yıllarda biyokimya ve genetikteki gelişmeler, patolojik değişikliklerin yapısında ve oluşunda, kromozom enzimlerindeki yetersizlik veya değişikliğin müessir olduğunu düşündürmektedir. Bu düşünce hücre ve gen patolojisinin gelişmesi sonucunu doğurmuştur.
Patolojinin tanımlanması fizyolojiye aykırı olmakla beraber, tıp ilminde ve günlük tecrübî ve ilmî araştırmalarda bu iki kesim arasında sürekli bir ilişki vardır. Patoloji, normal fonksiyonlar hakkında her yeni bilgiyi dikkate almak zorunda olduğu gibi, fizyoloji de patolojik hareket ederek normal fonksiyonları daha iyi tanımlayabilir.