Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Periferik noropati nedir hakkında kısa bilgi

Periferik Nöropati Çoğunlukla diyabetik hastalarda görülen el ve ayakta uyuşma

Periferik Nöropati
Çoğunlukla diyabetik hastalarda görülen el ve ayakta uyuşma ve karıncalanma hissidir, sebebi ise sinir uçlarında meydana gelen hasardır.

Vücudumuzun en uzak bölgelerine bile sinir hatları ile ulaşan periferik sinir sistemi, beyinden omurilik sistemine kadar uzanan bu sinir ağı, organizmamızın yaptığı tüm motor hareketleri ve fark ettiği tüm duyumları denetleme özelliğine sahiptir.

Böyle bir denetleme sisteminin arızalanması elbette ki sinirlerde ve dokularda anormal bir durum ortaya çıkaracaktır.

Periferik Nöropati Belirtileri
Ayaklarda ve ellerde karıncalanma hissetme, vücudun aynı bölgelerinin uyuşması, dengeyi sağlamada güçlük, koordine olamama becerisi, ayak ve ellerin erken yorulması ve ağrıması periferik nöropatilerin en temel belirtileridir.

Beynin kaslar ve deriler, kan damarları ve organlar ile iletişimini koordine etmede etken rol oynayan periferik sinir sistemi sadece tek taraflı değil, bu uzuvlardan da beyne mesaj iletilmesini sağlamaktadır.

Doğal olarak bu mesaj sisteminin bir yerinde olacak zedelenme mesajların sağlıklı bir şekilde iletilmesini engelleyecektir.

Periferik nöropatilerde beyne veya omuriliğe bir zarar gelmez ancak bazı bölgelerde işlevini yapamamasından kaynaklı tepkisel ağrılar oluşabilir. Kaslarda güçlük ve ileriki safhalarda felç olabilir.

Tabi bu hastalığa neden olan bazı etkenler de yok değil, Örneğin kalıtımsal bazı bozukluklar, aşırı alkol tüketimi, dengesiz beslenme, vitaminlerin tam alınamaması ve şeker hastalığı en yaygın nedenlerdir.

Periferik sinir sistemine uygulanan bilinçsiz bir baskı da zedelenmeye yol açabilir. Zedelenince o bölgede ağrılar, uyuşmalar başlayabilir. Arsenik zehirlenmesi bu gibi belirtileri çok çabuk ortaya çıkarır.

Şeker hastalığına yakalanan bireylerde uzun yıllar sinir sistemine bir etki hissedilmese bile, kontrol altında tutulamayan kan şekeri seviyesi periferik sinir sistemine dönük etkiler yaratacaktır.

Yine B12 vitamini eksikliğinde kemikler bu durumdan etkileneceği gibi sinir sistemi de etkilenir ve yukarıdaki belirtiler yavaş yavaş baş gösterir. Hem alkolü aşırı tüketen hem de kansızlık hastalığı taşıyanların birlikte bu hastalığa yakalanma oranları çok yüksektir.

Arı sütü işçi anlar tarafından Hani maddesi nektar ve polen
Sıradaki Haber Arı Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir?