Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Pisagor, Pisagor Kimdir?Pisagor Hakkında Detaylı Bilgi

Bu haberin fotoğrafı yok

Pisagor, antik çağın ünlü Yunan düşünürüdür.Doğumu, yaşamı ve ölümü hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır.Sisam adasında doğdu ve okudu.MÖ.551 Yıllarında Güney İtalya’ya gitti.Siroslu Pherekidis’in öğrencisi oldu.İran ,Babil ve Mısır’da gezdikten sonra İtalya’da Kraton’un dini ve bilimsel konularını  yorumlayan  bir okul kurdu.Bu okulun yanması nedeniyle o döneme dair çok az bilgi bulunmaktadır.

Pisagor, MÖ.6.yy’da Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü ileri sürdü.Pisagor’un bulduğu söylenen pek çok kuram olmasına karşın  bunlara ilişkin kesin kanıtlar bulunmamaktadır.Matematiğe ispat  fikrini getirmiştir.Pisagor’un en  ünlü teoremi Pisagor teorisi olarak bilinmektedir.Bu teoreme göre, herhangi bir dik üçgende , dik kenarlar üzerine kurulan karelerin alanlarının toplamı , hipotenüs üzerine kurulan karenin alanına eşittir.Başka bir deyişle, herhangi bir dik üçgendeki hipotenüsün karesi , dik kenarların kareleri toplamına eşittir.

Pisagor kimdir?

Pisagor, M.Ö. 570 ila M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur. Pisagor genellikle ‘Sayıların babası’ olarak da bilinir.

Pisagor’un hayatı

Kendisini filozof olarak adlandıran ilk kişilerden biri olan Pisagor hakkında aslında çok fazla bilgiye erişilememektedir. Bunun en büyük sebebi, düşüncelerini yazıya dökmemesidir. Günümüzde Pisagor hakkındaki bilgiler, öğrencilerinin yazılarında anlattıklarıyla sınırlıdır. Hatta Pisagor’a atfedilen birçok eserin de gerçekte onun öğrencilerine ait olduğu da iddialar arasındadır.

Pisagor teoremi

Pisagor, birçoklarının hayatına ilkokul ve ortaokulda işlenen matematik dersleriyle dahil olmuş bir isim. Matematik denildiğinde mutlaka akla gelen Pisagor, Pisagor teoremi ile ünlenmiştir. A kare ile b kare’nin toplamının c kare’ye eşit olması formülüyle ifade edilen bu teoride dik üçgenin üç kenarı arasındaki temel ilişki ele alınmıştır. Pisagor teoremi, hipotenüsün karesinin diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olduğunu belirtir.

Pisagor ve matematik

Pisagor ve öğrencilerin her şeyin matematikle ilgili olduğuna inanmışlardır. Dünya üzerindeki her şeyin matematik aracılığıyla tahmin edilebileceğini ve açıklanabileceğini varsayan Pisagor ve öğrencileri, sayıların nihai gerçek olduğunu savunmuşlardır. Pisagor’un, öğrenci grubuna birini almadan önce beş yıl konuşmama şartı aradığı da iddia edilmektedir.

Pisagor ve ölümü

İtalya’nın Crotone şehrinde üç yüz öğrencisiyle bir okul kuran Pisagor, matematik üzerine çalışmalarını bu okulda sürdürmüştür. Ancak bu okul, dönemin siyasi çevresi tarafından hoş karşılanmamış, bu okul galeyana getirilen çevre halkı tarafından ateşe verilmiştir. Pisagor ve öğrencileri, bu korkunç yangında hayatlarını kaybetmişlerdir.

Pisagor, Pisagor Hayatı, Pisagor Kimdir? (M.Ö. 570 – 495)

Pisagor ya da Pythagoras MÖ 570 – MÖ 495 tarihleri arasında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur.
En iyi bilinen önermesi, kendi adıyla anılan Pisagor önermesidir. “Sayıların babası” olarak bilinir. Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna, sayıların nihai gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin tahmin edilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmışlardır.

Kendisini filozof, yani bilgeliğin dostu olarak adlandıran ilk kişiydi. Pisagor, düşüncelerini yazıya dökmediği için onun hakkında bildiklerimiz öğrencilerinin yazılarında anlattıklarıyla sınırlıdır. Pisagor’a atfedilen birçok eser gerçekte onun öğrencilerinin olabilir.

Yaşamı
Pisagor Yunanistan’da, Ege Denizi’nde, Dilek Yarımadası’nın karşısında bir ada olan Sisam adasında doğmuştur. Yüzük taşı yapımcısı Mnesarkhos’un oğludur. İlk eğitimini doğduğu adada aldı. Ticaret için babasıyla farklı şehirlere gitti. Tales’in öğrencisi oldu. Tales, Pisagor’un daha iyi gelişmesi için Mısır’a gitmesini istiyordu çünkü Mısır, dönemin matematikte öncü ülkesiydi. Yurdundan ayrılarak Mısır’a geldi. Antiphon’un “Erdemde Sivrilenler Üzerine” adlı eserinde söylendiğine göre, Mısır dilini öğrendi. Daha sonra Sisam adasına geri döndüğünde yurdunun tiran Polykrates’in baskısı altında olduğunu görünce İtalya’nın güneyindeki bir Yunan kenti olan Kroton’a gitti. Burada efsanevi şarkıcı Orpheus’un kurduğu Orfeusçuluğun etkisinde gizli dinsel bir topluluk kurdu. Kroton’da kurduğu bu topluluk siyasi bir rol de üstlenmişti. Topluluktakiler kendilerini matematikçiler (mathematikhoi) olarak adlandırıyorlardı. Bunlar okulda yaşıyorlardı ve kişisel hiçbir şeye sahip değillerdi. Ruh Göçü öğretisi etkisinde et yemiyorlardı. Komşu bölgelerde yaşayan öğrencilerin de okula katılmalarına izin veriliyordu. Bu öğrenciler ise dinleyiciler (akousmatikhoi) olarak adlandırılıyordu. Matematikçilerin tersine dinleyicilerin et yemelerine ve kendi eşyalarına sahip olmalarına izin vardı.