Pompei şehri hakkında bilgi
Pompeii şehri (Türkçe’de kullanımı “Pompei” şeklindedir), İtalya’da bulunan Napoli şehrine yakın mesafede bulunan bir şehirdir. Zaman olarak milattan önce 5000 yılları civarında kurulduğu kabul edilen Pompei’nin, coğrafi konumu olarak çok yakınlarında da Vezüv isimli yanardağ bulunmaktadır. Bu ikilinin arasındaki ilişki, bu yanardağın milattan önce 79 yılında harekete geçmesiyle Pompei felaketinin gerçekleşmesiyle birlikte oluşmuştur. Bahsedilen yanardağ harekete geçince şehirde bulunan yaklaşık 200.000 civarındaki birey Pompei helakı olarak adlandırılan durumla birlikte vefat etmiştir.
Bahsedilen yanardağ patlaması gerçekleştiğinde, bu dağdan çıkan lavların miktarının ve şiddetinin çok fazla olduğuna dair bulgular elde edilmiş, hatta Pompei şehrinin 6 – 7 metre kadar bu lavların altında kaldığı söylenmiştir. Şehrin tamamı lavlara gömüldüğü için şehirdeki tüm insanlar, hayvanlar, yapıtlar patlamanın gerçekleştiği süreçlerde ne yapıyorlarsa o şekilde kalmışlar, kaçmaya fırsat bulamadan deyimi yerindeyse taş kesilmişlerdir.
Taş kesilme hakkındaki yorumlar
Bahsedilen taş kesilme durumu aslen gerçekleşmiş de olup, insanlar fiziki yapı olarak taşlaşarak heykel biçimini almışlardır. Bu insanların heykelleşme durumları dünya çapında farklı yorumlamaları da beraberinde getirmiştir. En çok bilinen yorumlar, Müslümanların bu şehrin geçmişi ve inanışlarına göre orada yaşanılan yüzlerce günah durumu sonrasında şehrin Allah-u Teala tarafından bu şekilde cezalandırılması yönündedir.
Yani Müslümanlara göre Pompei şehri neden taş oldu sorusunun cevabı tamamen bu şehirde yaşanan uygunsuz durumlar ve kuralsız yaşam biçiminden kaynaklanmaktadır. Şehrin çok sonradan bulunmasıyla birlikte yapılan araştırmalar neticesinde; burada çok zengin bir halkın yaşadığı, halkın genelinin hayatının para üzerine kurulu olmasından dolayı zevklerine ve sefalarına çok düşkün oldukları; her türlü alkol ve cinsellik durumunun alelade yaşandığı ve normal bulunduğu, şehirde haddinden fazla genel ev bulundurulduğu ortaya çıkmıştır. Hatta patlamada heykelleşen bireylerin arasına cinsel birleşme esnasında bu felakete yakalananlar da vardır.
Pompei şehrinin bulunuşu
Pompei’nin başına gelen bu felaket ancak 18. yüzyılda ortaya çıkartılabilmiştir. O dönemlerde bir İtalyan köyünde bir bireyin yaptığı kazı sırasında bulduğu yapıyı takip ederek kazamaya devam etmesiyle ve olaya geniş çaplı arkeoloji kazılarının dahil olmasıyla keşfedilen Pompei, kazılar derinleştirildikçe insanları hayrete düşürmüştür.
- yüzyılda dahi hala devam eden büyük çaplı kazılarda, şehir kalıntılarının içerisinden pek çok lavdan dolayı taşlaşmış hayvan heykeli, evler, bahçeler ve insan heykelleri bulunmuştur. Kimi insanlar çocuklarıyla felaketten kaçmaya çalışırken yakalanmışlar, kimileri sahilde lavlardan kaçmaya çalışırken lavların altında kalarak taşlaşmışlar kimileri de evlerinde uyurken bu felakete maruz kalmışlardır.
Günümüzde bahsi geçen tüm bu taşlaşmış cesetler Napoli’de bulunan Pompei felaketiyle ilgili kurulmuş olan müzede sergilenmektedir. Bilim dünyası bu müze açılırken ziyaretçilere durumun tam olarak bilimsel açıklamasını yapamamış, çünkü hala lavın insanları nasıl yakmadan direkt olarak taşlaştırdığı bir gerçeklikle kanıtlanamamıştır.