Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

Potasyum eksikliği nedir? Potasyum

Potasyum eksikliği nedir?
Potasyum eksikliği, insan metabolizmasında dolaşan kanın içerisinde olması gereken düzeyden daha düşük potasyum seviyesi görüldüğünde meydana gelen durumdur. Bu duruma tıp dünyasına “hipokalemi” adı verilmektedir. Potasyum enzimi, vücutta son derece gerekli ve bir çok görev üstlenen bir enzim olma niteliğindedir. Potasyum; vücudumuzda kas hücrelerinde ve sinir hücrelerinde bu kasların düzgün bir şekile görevini sürdürebilmesi için bulunmaktadır. Ve bulunduğu bölgelerde elektrolit olarak görev alarak bu hücrelerin görevlerini daha düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayabilmektedir. Normal bir insanın kanında bulunması gereken potasyum miktarı ölçüldüğünde; 1 litrelik kanka 3.6 minimol ile 5.2 minimol arasında olmaktadır. Bu değerler baz alındığında, eğer kandaki potasyum değerleri 1 litre kanda 2.6 minimolün altına düşüyorsa bu durum ciddi bir sağlık problemi yaratabilir ve yaşamsal tehlike oluşturabilmektedir.

Potasyum eksikliğinin nedenleri nelerdir?
Bir bünyede potasyum eksikliğinin en sık görüldüğü durum, vücuttan sıvı atan ilaçların( bu ilaçlara “diüretik ilaçlar” denir) kullanıldığı durumlardır. Bu ilaçlar kullanıldıkları bünyelerde, idrar atımıyla birlikte potasyumun da vücuttan atılmasına sebep olmaktadır.

Aniden görülebilecek bir ishal durumunda ya da kusma durumunda vücuttan potasyum atıldığı için bünyede potasyum eksikliği meydana gelebilir.

Dengesiz beslenme, yanlış beslenme ve yetersiz beslenme gibi durumlarda vücutta potasyum eksikliklerinin görülmesi çok nadir olmaktadır. Bu durumlar daha çok daha farklı hastalıklara yol açmaktadırlar.

Vücuttan fazla su atımının gerçekleştirildiği durumlarda (spor yapmak, bir operasyon geçirmek vb) bünyede potasyum eksikliği yaşanabilmektedir.

Bu durumların dışında diyabetik hastalıklar, kronik hale gelmiş böbrek rahatsızlıkları, aşırı derecede alkol kullanımı, aşırı derecede terleme, aşırı derece kafein tüketme, reçeteli ya da reçetesiz satılan ve vücuttan sürekli su atımı gerçekleştiren ilaçların kullanılması, bir kaç antibiyotik, vücutta folik asidin eksik kalması, vücutta magnezyumun eksik kalması, Conn sendromu yaşama, Blumiye tarzı beslenme bozuklukları yaşama, aşırı derecede meyan kökü tüketme ve Hipertiroid gibi durumlar da vücutta potasyum eksikliğine neden olan durumlardır.

Potasyum eksikliği belirtileri nelerdir?
Eğer bir hastada potasyum eksikliğinden şüphe ediliyorsa öncelikle kişinin kan değerlerine bakılarak potasyum seviyelerinin ne durumda olduğu ölçülmektedir. Bunun dışında da az önce bahsettiğimiz vücuttaki su seviyesini düşüren diüretik ilaçlardan kullanıp kullanmadığı sorgulanır. Potasyum eksikliğinde meydana gelen birden fazla belirti ise şu şekildedir;

Kendini sürekli yorgun hissetme

Kendini sürekli güçsüz hissetme

Sık sık yaşanan kabızlık durumları

Sık sık yaşanan kas krampları

Vücudun bazı bölgelerinde sıklaşan uyuşmalar ve karıncalanmalar yaşama

Anormal kalp ritimlerinin (aritmi olarak da adlandırılır) meydana gelmesi

Son zamanlarda aşırı derecede tuvalete çıkma

Kan basıncının giderek düşmesi

Son zamanlarda aşırı derecede susama

Potasyum eksikliği tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Eğer vücudunuzda potasyum eksikliğine dair belirtiler görüyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden bir doktora danışmanız gereklidir. Çünkü potasyum eksikliği ihmal edildikçe daha da ciddileşen ve çok tehlikeli boyutlara gelebilen bir hastalıktır. Doktorunuzla birlikte gerekli tahlilleri yaptıktan sonra tam olarak vücudunuzda hangi durumun potasyum eksikliği yarattığı ortaya çıkacaktır. Bundan sonraki tedavi sürecinizde yapmanız gerekenler doktorunuz tarafından size söylenecek; eğer eksiklik kısa sürede kontrol altına alınabilir bir durumdaysa muhtemelen size potasyum takviyesi önerilir, eğer eksiklik daha büyük boyutlardaysa size özel olarak damar yoluyla potasyum takviyesi verilecektir.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları