Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Radyoyu kim buldu

Alman araştırmacı Hertz, elektrik dalgalarının ışık gibi dalgalar halinde yayıldığını

Alman araştırmacı Hertz, elektrik dalgalarının ışık gibi dalgalar halinde yayıldığını bulmuştur. Fakat bu buluşu geliştirememiştir. 1894 yılında İtalyan Marconi, bu araştırma hakkında bilgi sahibi olduktan sonra çalışmalara başlamış, bulunduğu yerden 900 metre uzaklıkta bulunan bir zili çaldırmayı başarmıştır. Buna sebep olan dalgalara da radyo dalgaları ismini vermiştir.

Radyonun icadı

1907 yılında, ilk kez insan sesi radyo dalgaları aracılığı ile iletilmiştir. Marconi, radyoyu bulan kişi olarak tarihe geçmiştir. Fakat telsiz ve telegraf patentine sahip olan Nikola Tesla ve Olive Lodge, radyo dalgalarının kendi icatları olduğunu söylemiştir. Popov, Lodge ve markoni, Edward Branly’nin bulduğu Branly tüpü adı verilen ve radyo dalgalarını saptamak için kullanılan bir aracı geliştirmeye birlikte çalışıyorlardı. Bu buluşu, 1895 yılında Marconi kendi kendine geliştirmiştir. İtalya’da bu konuda destek alamayan Marconi, İngiltere’ye yerleşmiş ve burada radyo’nun patentini almıştır. Patentin alınmasından sonra, radyo geliştirilmiş ve Lee De Forest Amerika’da radyo teknolojisini değiştirmiş ve geliştirmiştir. Tüpler ve devreler kullanılarak, bu günkü radyoya benzer tasarımlar ortaya çıkmış olsa da, 1947 yılında transistörün icadı ile radyo tam şeklini almıştır. Sanki, dünya üzerinde birçok bilim adamı ortaklaşa çalışmışlar ve radyoyu icat etmişlerdir. Daha sonraları, televizyonun icadına radyo çok yardımcı olmuştur. Marconi, bir açıklamasında, iletişim için insan sesinin radyo dalgaları ile iletilmesi fikrini, Nicola Tesla’dan esinlenerek aldığını söylemiştir. Aslında Tesla, belki de radyonun, telsizin gerçek mucidi olarak kabul edilebilir. Çünkü Tesla’nın ölümünden yaklaşık 5-6 ay sonra Amerikan Patent Ofisi, Marconi’nin radyo patentini bozmuş, patent hakkının Nicola Tesla’ya ait olduğunu ilan etmiştir.

Türkiye’de radyo

1927 yılında ilk radyo stüdyosu İstanbul’da kurulmuştur. İstanbul’da kurulan bu stüdyo, 1933 yılında ilk kez futbol karşılaşması yayınlamıştır. Sait Çelebi, Taksim Stadyumundan canlı yayın ile karşılaşmayı sunmuştur. Yayın sık sık kesilmiş ve parazitlenmiştir, fakat halk tarafından çok ilgi ile dinlenmiştir. Ankara’da 1928 yılında ilk radyo stadyumu kurulmuştur.

Arı sütü işçi anlar tarafından Hani maddesi nektar ve polen
Sıradaki Haber Arı Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir?