Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ramazan ayı hicri takvimin kaçıncı ayıdır

Ramazan’ın gelmesine çok az bir zaman kaldı. Ramazan için son

Ramazan’ın gelmesine çok az bir zaman kaldı. Ramazan için son hazırlıklar sürerken ilk oruç ne zaman tutulacak sorusu akıllarda. İşte ‘Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı ne zaman’ sorularının cevabı..

Ramazan ayına çok az bir süre kaldı. Ramazan veya Ramazan ayı Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet’te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.
Ramazan, “Ramaza” (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.
Ramazan İslam öncesi Arap ay takviminde Temmuz-ağustos aylarına verilen isimdir. Bu takvimde aylar 12+1 sistemi (3 yılda bir ilave edilen 1 ay) sayesinde en fazla 30 günlük kaymalarla yılın aynı zamanlarında yaşanmaktaydı.
ÜÇ AYLAR
Üç aylar veya Mubarek üç aylar, Hicri takvim’de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.Faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah’ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed’in ayıdır, Ramazan da Ümmetin ayıdır.Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.
RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Ramazan ayı 2015 yılında 18 Haziran günü başlayacaktır. 18 Haziran gecesi ilk sahur yapılacak.
2015 ÖNEMLİ GÜNLER
Miraç Kandili: 15 Mayıs 2015 Cuma
Berat Kandili:1 Haziran 2015 Pazartesi
Ramazan Ayı Başlangıcı: 18 Haziran 2015 Perşembe
Kadir Gecesi: 13 Temmuz 2015 Pazartesi
Ramazan Bayramı: 17 Temmuz 2015 Cuma
HİCRİ TAKVİME GEÇİŞ
Günümüzde Ramazan ayının zamanı Ömer’in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvim’e göre belirlenir.
Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 – 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.
Ömer’in hilafeti zamanında Arap Yarımadası’nda; Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı güneş ve ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem güneş hem de ay takvimi kullanılıyordu. Takvim oluşturma fikri ortaya çıkınca yapılan istişareler sırasında sahabeden Ali bin Ebu Talib, oluşacak takvimin peygamberin Medine’ye hicretini başlangıç tarihi olarak önermiştir. Bu görüş kabul edilmiştir fakat peygamberin hicretinin ay takviminin ilk ayı olan Muharrem’e değil de Rebiulevvel’e denk gelmesi sonucunda tarih geriye alınmıştır. Buna göre Hicrî takvimin başlangıcı miladî 23 Temmuz 622’ye denk gelir, yılın dokuzuncu ayı da böylece Ramazan olur. Ramazan ayından önceki hicrî ay Şaban, Ramazan’dan sonraki ay ise Şevval ayıdır.
Hicrî takvimin salt ay takvimi olması sebebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle ilişkisi yoktur; yani her ay güneş takvimine göre her yıl pozisyonu değişir, ve böylece aylar mevsimler arasında gezinir – belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl değişir.
İSLAM’DA RAMAZAN
Kur’an’ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
‘ Şüphesiz, biz O’nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ‘
Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam peygamberi Muhammed’e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
‘ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ‘
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır

Hicri Takvime Göre Ramazan Ayı Ay Takviminin Kaçıncı Ayıdır

Hicri Takvime Göre Ramazan Ayı Ay Takviminin Kaçıncı Ayıdır

Her yıl veya sene Diyanet işleri tarafından titizlikle Ramazan ayı ay takviminin kaçıncı günüdür? olduğunu bir takım çalışmalar veya araştırıp sonucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle Ramazan ayı ay takviminin kaçıncı ayıdır? sorusunu açıklamak için öncelikle öğrenimemiz gereken hicri takvimi, miladi takvimi ve rumi takvimi bilmek lazımdır. Ama en önemlisi bizim için hicri takvimdir. Her toplum kendi takvimini oluştururken kendileri için önemli saydıkları bir günü başlangıç olarak kullanmışlardır. Örneğin; Romalılar Roma’nın kuruluşunu, Müslümanlar Hicreti, Hırıstiyanlar Hz. İsa’nın doğumunu gibi . Hicri takvime göre Ramazan ayının başlaması dokuzuncu (9) aydır. Şaban ayından sonra, Şevval ayından önce gelir. Hicrî ayların dokuzuncusu, üç ayların sonuncusu ve farz olan orucun tutulduğu aydır. Ramazan yanmak demektir, çünkü bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur. Ramazan ile birlikte on iki ayda daha bulunmaktadır. Bunları Kısaca Yazımızda sizler için derledik.

Hicri Takvim: Hicri takvimde Ay Yılı esas alınır. Başlangıcı Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti olan 622 yılı esas alınır.

Hicri Takvim ile Miladi Takvim arasındaki farklar:
Hicri Takvim AY yılını, Miladi Takvim GÜNEŞ yılını esas alır.
Bu yüzden ikisi arasında 11 gün fark vardır.
Başlangıç tarihleri farklıdır.
Hicri takvimde başlangıç tarihi Hazreti Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih olan 622 yılıdır.
Miladi takvimde ise başlangıç Hz. İsa’nın doğum tarihi 0 yılıdır.

Hicri takvimdeki aylar sırasıyla şu şekildedir.
1 Muharrem ……..Haram kılınmış.
2 Safer  ………….. Sefer, yolculuk.
3 Rebiülevvel ….. İlk bahar.
4 Rebiülahir ……. Son bahar.
5 Cemaziyelevvel ..  İlk çorak toprak.
6 Cemaziyelahir ….. Son çorak toprak.
7 Recep ……………… Saygı, onur.
8 Şaban ……………….  Dağılmış, yayılmış.
9 Ramazan ………….. Yanma, sıcak olma.
10 Şevval …………….. Yükselmiş.
11 Zilkade ……………  Barışa sahiplik eden.
12 Zilhicce ……………  Hacca sahiplik eden.
Rumi Takvim: Rumi takvimde Güneş Yılı esas alınır. Osmanlı’nın resmi ve mali işlerde kullanmak için 19. yüzyılın başında yürürlüğe giren bir takvimdir.

Miladi Takvim: Miladi takvimde Güneş Yılı esas alındı. 1926 senesinden bu güne kullanılan bir takvimdir. Temeli Mısırlılar’a dayanır.

Ramazan ayı ile ilgili kısa bilgiler
Ramazan ayı gelince, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır. (Hadîs-i şerîf-Buhârî)

Kim Ramazân-ı şerîf ve Kurban bayramı gecelerini ihyâ ederse; kalblerin öldüğü gün, onun kalbi ölmez. (Hadîs-i şerîf-Kitâb-ü Metcer-ür-Râbih)

Kim Ramazân-ı şerîfin başından sonuna kadar cemâatle namaz kılarsa, Kadir gecesinden nasîbini almış olur. (Hadîs-i şerîf-Miftâh-ul-Cenne)

Ramazan çok hayırlı ve mübârek bir aydır. Gündüz tutulan oruca, gece kılınan namaza, bu ayda verilen sadakaya, Allahü teâlâ kat kat sevâb verir. (Hazret-i Ömer)

Hicri Takvim Ayların Adları

Muharrem Ayı: İslam Dünyasında Şehrullahi’l-Muharrem olarak anılan Muharrem ayı ”Allah’ın ayı” demektir. Bereketin, bolluğun arttığı ay olarak söylenmektedir. Hicri takviminin ilk ayıdır. Hicri yılbaşı bu ay ile başlar. Muharrem ayının 1. günü Hicri yılbaşıdır. Muharrrem ayının 10. gününde Aşure Günü kutlanır.

Safer Ayı: Hicri takvimin ikinci ayıdır. Safer ayında Mekkeliler şehri terk ederek yolculuğa çıktıkları için bu ismin verildiği de söylenmektedir. Diğer bir rivayete göre bazı Arapların uğursuzluk getirdiği için uğursuz ay olarak anılmaktadır.

Rebiülevvel Ayı: Hicri takviminin üçüncü ayıdır. Mevlid Kandili bu ayda kutlanır. Rebi Arapça da bahar denmektedir.

Rebiülahir Ayı: Hicri takvimin dördüncü ayıdır. Bu ayda İslamiyet açısından önemli bir gelişme olmamıştır. Bu iki aya bahar denilmesinin nedeni Müslümanlar bu aylarda hayvanlarını otlatmak için salıverirler.

Cemaziyelevvel Ayı: Hicri takvimin beşinci ayıdır. Soğuk ve Kurak manası taşır.

Cemaziyelahir Ayı: Hicri takvimin altıncı ayıdır.

Recep Ayı: Hicri takvimin yedinci ayıdır. Mübarek 3 ayların başlangıcıdır. Bu ay Ramazan ayına hazırlık yapılmaktadır. Müslümanlar bu ay da birbirlerine saygı gösterirler savaşı helal saymazlar. Tek ve Yalnız Recep denilmektedir.

Şaban Ayı: Hicri takvimin sekizinci ayıdır. Dağılma ve ayrılma denilmektedir. Bölge de su kıtlığı yaşandığından dolayı su aramaya
gruplar halinde dağılırlar. Recep ayında savaşı haram kıldıkları için Şaban ayında savaşacak olanların kabilerler yerlerini alırlar. Bu yüzden bu aya
Şaban ayı denilmektedir.

Ramazan Ayı: Kutsal kitap Kuran-ı Kerim bu ayda indirlimeye başlanmıştır. Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Kadir gecesi bu ayda kutlanmaktadır. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayında oruç tutulmaktadır ve bu aya 11 ayın sultanı denilmektedir.

Şevval Ayı: Ramazan bayramını içine alan aydır. Hicri takvimin 10. ayıdır. Bu ayda havanın sıcak olması nedeniyle develerin sütü azalması Araplar Şevval ayı adı vermiştir.

Zilkade Ayı: Barışa sahiplikeden ay olarak anılmaktadır. Hicri takvimin 11. ayıdır. Araplar savaşı saldırıyı kötü söz hatta hayvanlara otlak aramayı bırakıp oturma ayı olarak belirlemişlerdir. İki bayram arasında geçtiği için ”aralık” ayı da denmektedir.

Zilhicce Ayı: Kurban bayramını içine alan aya denir. Hicri takvimin son (12.) ayıdır. Bu ayın ilk on günü Müslümanlar için kıymetlidir. 10.günü Kurban bayramıdır. Hac ibadeti de bu ayda gerçekleşir

Haram aylar: Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb Bu aylarda savaş yapmak yasaktır. el-eşhuru’l-hurum olarak adlandırılmaktadır.

Kandillerin Önemi ve Fazileti

Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. İslam aleminde çok önemli yere sahip olan bu gece ile birlikte mübarek üç aylar başlamış olur.

Mevlid Kandili

2020 Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah’ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir ve Peygamber efendimizin doğum günü, bütün Müslümanların bayramıdır.

Berat Kandili

Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir. Her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat gecesidir. Berat, Arapça’da temize çıkma anlamına gelir. Berat Kandili 07 Nisan 2020 Salı günüdür.

Miraç Kandili

Miraç, Receb ayının 27. Gecesi Cenab-ı Hakkın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselâmın rehberliğinde Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselamın Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksâ’ya, oradan semaya, yüce âlemlere, İlâhî huzura yükselmesidir.

Kadir Gecesi

Kadir gecesi: İslam inancına göre Yüce Allah’ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kuran’ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed’e vahyedilmeye  başlandığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir gecedir. Kur’an-ı Kerim’de “bin aydan daha hayırlı” olarak ifade edilen Ramazan Ayının 27. gecesine denk gelen (Ramazanın 27. gecesi olduğuna dair kesin bir delil yoktur.) Kadir Gecesinde diğer günlere nazaran ibadetlerin artırıldığı bir gecedir.

AŞURE GÜNÜ

AŞURE GÜNÜ : Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Şiî inancında ise Aşûre Günü’ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik’te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed’in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ’da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir.

 

 

İşte besmelesiz başlayan sure hangisi yanıtı…
Sıradaki Haber Tevbe suresinin başında neden besmele yok