Şaban Ayı’nın ilk Gecesi 12 rekat Namaz
NİYET:Niyet ettim YA RABBİ senin rızan için Şaban-ı Şerif ayının ilk gece namazını kılmaya.
Her kim şaban ayının ilk gecesi 12 rekat namaz kılar ve birinci rekatlarında 1 fatiha 5 ihlas,2 nci rekatta 1 fatha istediğiniz süre okuyarak 12 rekat namaz kılarsa 12 bin şehit sevabı ve 12 senelik ibadet sevabı verilir.
Anasından doğduğu gibi günahlardan sıyrılır ve 80 güne kadar günah ve hata yapılmaz.
Muharrem ayının ilk 10 günü bu duayı okuyana Şeytan Musallat Olmaz
Rivayet edildi ki Muharrem Ayı’nın 1. ve 10. Günleri sabahleyin üç kere Bu duayı okuyan kimseyi Allahü Teala gelecek senenin Muharrem ayına kada…
Muharrem Ayı Hilali Görüldüğünde Okunacak Dua
Muharrem ayı hilali görüldüğünde tekbir getirerel (30) Fatiha-i Şerif okursa Allah-u Teala o kimseyi o ay boyunca hıfzın ve emanından saklar.Ayrıca hi…
Hicri senenin son gecesi okunacak süreler ve tesbihler
Hicri senenin son gecesi okunacak süreler ve tesbihler Bu geceyi gaflet içinde geçirmeyiz inşallah Sabah namazından sonra 1000 İhlas süresi(Gün içinde…
Zilhicce ayının son gece Akşam ile Yatsı Arası Namaz
Zilhicce son gece Akşamla yatsı arası 2 rekat namaz Niyet; “Ya Rabbi’ Bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi,hakkımızda mübarek kılman,aff-ı i…
Şaban ayı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Şaban ayında kılınacak namazlar, okunacak dualar ve sureler neler?
Şaban ayı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Şaban ayında kılınacak namazlar, okunacak dualar ve sureler neler?
Mübarek Recep ayının bitmesiyle 21 Şubat 2023 tarihi itibarıyla başlayacak olan Şaban ayında kılınacak namazlar, okunacak dualar ve sureler merak ediliyor. Üç ayların ikincisi olan ve Diyanet 2023 dini takviminde yer alan Şaban ayında kaza namazları kılınır, Kur’an okunur, tövbe edilir.. Peki, Şaban ayı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Şaban ayında okunacak dualar ve sureler neler? İşte detaylar.
Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı şubat ayı içerisinde idrak edilecek. Mübarek şaban ayında dualar okunacak, namazlar kılınacak ve oruç tutulacak. Diğer vakitlerde kılınan bir rekât namazın sevabı on ise, Şaban ayında üç yüzden fazladır. Müslüman aleminin bol bol dua edip, namaz kılacağı mübarek ayda kılınacak namazlar ve okunacak dualar bu nedenle daha da fazla merak ediliyor.
2023 ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR NE ZAMAN BİTİYOR?
Üç aylar içerisinde yer alan ve Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden, Ramazan Ayı ile sona eren aylar Müslümanlar için en kutsal zamanlardır. İlâhî feyz ve bereketin yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü’minler için en kârlı ve kazançlı fırsattır. 21 Şubat Salı günü Recep ayının bitişiyle birlikte üç ayların devamı olan üç aylar başlamış olacak. Şaban ayının 15’inci gecesine denk gelen 6 Mart 2023 Berat Kandili, her yıl olduğu gibi bu yıl da Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerle idrak edilecek. Şaban ayının sona ermesinin ardından da 11 ayın sultanı Ramazan ayı başlayacak. 2023 Ramazan başlangıcı ise 23 Mart 2023 Perşembe günü olacak.
ŞABAN AYINDA İBADETİN ÖNEMİ
Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı.
“Şaban benim ayımdır.
“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi.
Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir.
Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi. Hz. Enes’in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler:
“Ya Resulallah, Ramazan’dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?”
Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,
“Ramazan’ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’ da tutulan oruçtur” cevabını verirler.
ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZLAR VE OKUNACAK DUALAR NELERDİR?
Hz. Peygamber, bu ayı ‘Ümmetimin ayı’ olarak ifade etmiştir. Hz. Ayşe validemiz ‘Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı’ derdi.
Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur’an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi’nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur’an-ı Kerim’de bildirildiğine işaret ediyor. Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15’i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur’an-ı Kerim’i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler.
Her kim Şabanın ilk gecesinde, birinci rekatlarında; Bir fatiha 5 ihlas okumak suretiyle (yani ikinci rekatta dilediğini oku fatihadan sonra), on iki rekat kılarsa (2 rekatta bir selam ile) Allahu Teala ona on ikibin şehid sevabı verir. Kendisine oniki senelik ibadet sevabı yazılır. Anasının onu doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.
ŞABAN AYI İLK GÜN NAMAZI
2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu…) ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık,hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.
Şaban ayı Rasülüllah (s.a.v.)Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda çokça salevatı şerife okumaya gayret etmek gerekir. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı Şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır. Şa’bân ayı, şerefli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî nûra nâil eden bir aydır.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fâtiha,ve zammı sure olarak da üç Âyetü’l-Kürsî okuyarak bir tesbih namazı kılınır.
Tesbih namazı dört rek’attir.Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur:
Sübhanellahi velhamdü lillahi velaa ilaahe illallahü vellahü ekber velaa havle velaa kuvvete illaa billaahil aliyyil azıym.
Bu tesbih namaz içinde şöyle okunur:
15 kere Sübhaneke’ den sonra(Fatiha’dan önce),
10 kere Zamm-ı süreden sonra,
10 kere rukuda,
10 kere rukü’den kalkınca ayakta,
10 kere birinci secde’de,
10 kere iki secde arasındaki oturmada(celsede),
10 kere ikinci secde’de
Bu birinci rek’atte okunan tesbihlerin adedi 75’tir.
İkinci rek’atte aynı sıralama ile yine 75 def’a okunur.
Üçüncü ve dördüncü rek’atler’de böyle kılınır.
Namaz bittikten sonra dua edilir.
Bu namazı şaban ayı başlangıcında özellikle zammı sure olarak 3 ekürsi okuyarak kılınmalı fakat diğer kandil gecelerinde ve Ramazan’ı şerif gecelerinde ihmal etmeyip kılarak işlenen günahlardan pişmanlıkla tevbe etmelidir.
ŞABAN AYININ 15.GECESİ BERAT NAMAZI
Şaban ayının yarı gecesi olan 14.geceyi 15 ‘e bağlayan gece berat kandilidir.Bu gece 100 rekat hayır namazı kılınır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
• “Her kim bu gece yüz rek’at namaz kılarsa, Allâhü Teâlâ ona yüz melek gönderir. Bunlardan otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu cehennem azâbından emniyette olduğunu söyler, otuzu da dünyâ âfetlerini ondan geri çevirir. On melek de o kimseyi şeytanın tuzaklarından muhâfaza eder.”
Bu gecede evvela bir Tesbîh Namazı kılınır.daha sonra 100 rekatlık “Hayır namazı” kılınır.
100 rek’atlik bu namazı kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir:
“Yâ Rabbi, niyet ettim senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünyâ ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip, süedâ defterine kaydeyle.”
Allâhu Ekber.
Her rek’atte Fâtiha’dan sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rek’atte bir selâm verilerek 100 rek’ate tamamlanır. Namazdan sonra;
Allâhü Teâlâ’nın “Hû” ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11’dir. Resûlullah Efendimiz’in isimlerinden “Tâhâ”nın ebced hesâbıyla değeri de 14 olduğu için, aşağıdaki 11 şey 14’er adet okunur.
- İstiğfâr: 14 kere,
- Salevât-ı şerîfe: 14 kere,
- Fâtiha-i şerîfe (Besmeleyle): 14 kere,
- Ayetü’l-Kürsî (Besmeleyle): 14 kere,
- Tevbe Sûresi’nin son 2 âyeti olan “Lekad câeküm…”
(Besmeleyle): 14 kere,
- 14 kere “Yâsin, Yâsin…” dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf. (Yâsîn-i Şerîfte 7 zâhirî, 7 bâtınî “mübîn” vardır, böylece o da 14 olur.)
İhlâs-ı şerîf (Besmeleyle): 14 kere,
Felak Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
Nâs Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
“Sübhânellâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm”: 14 kere,
Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak daha fazîletlidir): 14 kere okunur ve duâ edilir.
ŞABAN AYININ 27.GECE NAMAZI
Yine Şaban ayının son gecelerinden 27. gecesi bu ayın şefaatına ve rasülüllah Efendimizin şefaatı kübrası için kılınacak şükür namazı vardır.
Bu Namazda Fatiha’dan sonra istenilen veya bilinen herhangi bir zammı sure okunabilir.ve iki rekat olarak kılınır.
Bu namaza şöyle niyet edilir:”Ya Rabbi beni Rasülü zişan Efendimizin (s.a.v.)ayının sonuna yaklaştırdın.Rasülüllah (s.a.v)Efendimiz’i ve Mübarek ayını bana hem şef’i (şefaatcı)hem de şahid eyle Allahü Ekber”
Namazdan sonra :
-70 istiğfarı şerif ;Esteğfirullehel azıım ve etübü ileyk
-100 defa da şu salevatı şerife okunur:
“Allahümme salli Ala Muhammedin fil-ervah.Ve salli ala cesedi Muhammedin fil-ecsad.Ve salli ala kabri Muhammedin fil-kubur. Okunacaklar bittikten sonra “Ya Rabbi senin huzur-i sırrı ehadiyyetine iltica ediyorum” denilerek dua edilir.
Şaban ayı ilk gece namazına nasıl niyet edilir? Şaban ayı ilk gece namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?
Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı başladı. Ramazan’ın müjdecisi olan bu ayda yapılan ibadetler çok önemlidir. Şaban ayının özellikle belli günlerini namaz, oruç, tesbih ve zikir gibi ibadetlerle geçirmek çok faziletlidir. Bu günlerden birisi de Şaban ayının ilk gecesidir. Şaban ayı Rasulüllah (S.A.V) efendimizin ayıdır. Bu itibarla bu ayda mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı Şerif okumalı, teheccüd ve tesbih namazları kılmalı ve hatmi enbiya yapmalıdır. Şaban ayı ilk gece namazını kılanlara 12 senelik ibadet sevabı yazılır. Peki Şaban ayı ilk gece namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Şaban ayı ilk gece namazına nasıl niyet edilir? İşte detaylar…
Şaban ayı ilk gece namazına nasıl niyet edilir? Şaban ayı ilk gece namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?
Şaban ayı 21 Şubat 2023 tarihinde başladı. Şaban ayının 15. gecesinde ise Berat Kandili idrak edilecek. Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalatü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadette bulunurdu. Bu kapsamda Şaban ayı ilk gece namazı kılmak isteyen Müslümanlar, “Şaban ayı ilk gece namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?” sorularına yanıt arıyor. Peygamber Efendimizin ayı olarak bilinen, Şaban ayının en faziletli amellerinden biri olan namazın kılınışını sizin için derledik. Peki Şaban ayı ilk gece namazına nasıl niyet edilir? İşte namazın kılınışı ve namazda okunacak dua-sureler.
ŞABAN AYI İLK GECE NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?
Şaban ayının ilk gece namazını kılana cennette göz görmedik kulak duymadık, hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.
Şaban ayında kılınacak namaz da nafile namazıdır. Nafile namazlarına “Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namazı kılmaya” diye niyet edilir. Allah-u Ekber diyerek Tekbir alınır ve namaza başlanır.
ŞABAN AYI İLK GECE NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?
Şaban ayı ilk gece namazı 12 rekattır. Namaz ikişer veya dörder rekatta bir selam verilerek kılınır.
Toplamda 12 rekat olarak kılınacak Şaban ayı ilk gece namazı ikişer veya dörder rekatlar halinde kılınır.
- rekatta Subhaneke duası okunur, euzu besmele çekilir ve 1 Fatiha Suresi ve 15 İhlas Suresi okunur.
Rükû ve secdenin ardından ayağa kalkılır
- rekatta besmele çekilir ve 1 Fatiha Suresi ile 15 İhlas Suresi okunur.
Ruku ve secdenin ardından oturulur.
Ettehiyyatü, Salli ve Barik duaları okunarak selam verilir.
Diğer rekatlar da aynı şekilde kılınır ve böylelikle 12 rekat namaz 6 selam verilerek tamamlanır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V, Şaban ayı ilk gece namazı ile ilgili bir Hadis-i Şerifinde, “Her kim Şaban’ın ilk gecesinde, birinci rekâtlarında bir Fatiha ve beş İhlas okumak suretiyle on iki rekat kılarsa Allah-u Teala ona on iki bin şehit sevabı verir. Kendisine on iki senelik ibadet sevabı yazılır. Anasının doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.” buyurmuştur.
Şaban ayının birinci gecesinde kılınacak namazda, her rek’atte bir Fâtiha ve zammı sure olarak da üç Âyetü’l-Kürsî okunur.
Namaz bittikten sonra dua edilir.
Bu namazı şaban ayı başlangıcında özellikle zammı sure olarak 3 ekürsi okuyarak kılınmalı fakat diğer kandil gecelerinde ve Ramazan’ı şerif gecelerinde ihmal etmeyip kılarak işlenen günahlardan pişmanlıkla tevbe etmelidir.
ŞABAN AYI İLK GECE NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Şaban ayı ilk gece namazı, Şaban ayını karşılayan gece yani 20 Şubat 2023 Pazartesi’yi Salı gününe bağlayan gece kılınır.
ŞABAN AYI İLK GÜNDÜZ NAMAZI
Şaban ayının ilk gecesi kılınan namaz olduğu gibi ilk günü kılınacak namaz da vardır. İlk gündüz namazı Şaban ayının birinci günü kılınır. 21 Şubat 2023 Salı günü öğle ile ikindi vakti arası kılınacak namazda Enes (r.a)dan rivayet edildiğine göre: Şaban ayının ilk günü iki rekat kılıp, her rekatında bir Fatiha, on Ayete’l-Kürsi ve Âl-i İmrân Suresi’nin 18 . Ayetini okuyana Allah-u Teala birçok mükafatlar ihsan eder.