Sabit Oranlar Kanunu formülü nedir, Sabit Oranlar Kanunu hakkında bilgi.
Bir bileşiği meydana getiren elementlerin kütleleri arasında sabit bir oran vardır” Bir başka deyişle “Bileşiği teşkil eden elementlerin, bileşikteki yüz ‘de oranları sabittir.” Bu kanuna Prous Kanunu veya Belirli Ağırlık Oranları Kanunu da denir.
ÖRNEK: 1
56 gr. demir, 32 gram kükürtle birleşe-bilir, 56/32 = 7/4 oranı daima sabittir.
ÖRNEK: 2
2 gr. hidrojenle daima 16 gr. oksijen birleşir. 2/16=1/8 oranı daima sabittir.
Bu orana göre, örneğin 4 gr. hidrojen alırsak 8x 4=32 gramda oksijen almamız gerekir. Şayet 33 gram oksijen alırsak 33-32=1 gram oksijen olaya girmez. Artar.
Yani bileşik yapacak elementler, bu kanunun söylediği orana uymak yerine, keyfi miktarlarda alınırsa, sabit oranlar kanunundaki orana uyacak miktarda yine birbirleriyle birleşir, ancak fazla gelen elementler bileşik yapısına girmeden kalırlar. Bu kanun bileşik ile karışım arasındaki en önemli farkları açıklar. Bileşikte, bileşiği teşkil eden elementlerin ağırlıkları arasında belli bir oran vardır. Karışımda ise karışımı meydana getiren maddeler, birbirleriyle her oranda karışabilir. Örneğin, 1 kg. kükürt ile 10 kg. demiri karıştırabildiğimiz gibi 10 kg. kükürt ile 1 kg. de-, miri de karıştırabiliriz. Ancak demir ile kükürdü ancak 7/4 oranında birleştirebiliriz.
Demirden 7gr. Aldığımızda 4 gr. kükürt; demirden 70 gram aldığımızda kükürtten 40 gram almamız gerekir.