Karaciğerin alt kısmında bulunan , armut şeklinde bir öd kesesi.Safra , karaciğerin salgıladığı akıcı, acı, sarı(hava ile karşılaşınca yeşil olur) , hafif alkali bir sıvıdır.Yüzde 97’si sudan ibarettir.İçinde eriyik halinde çeşitli maddeler bulunur.Bunlardan safra tuzları ve safra boyaları sırf safraya has maddelerdir.Ayrıca maden tuzları çökeldiği zaman safra taşlarını meydana getiren kolesterol gibi maddelerde bulunur.
Safra kesesinin görevi, karaciğer tarafından salgılanan safra sıvısını ya doğrudan doğruya yada safra kesesinde bir süre kalıp bazı değişikliklere uğradıktan sonra koledok kanalı yoluyla 12 parmak bağırsağına göndermektir.Safra kesesinin boyu 6-7 cm. hacmi ise 100mm. Kadardır.
Safra kesesinin içinde enzim bulunmadığından , safra tam anlamıyla bir sindirim özsuyu değildir ama yine de sindirimde önemli rol oynar.Pankreas öz suyu ile birlikte mide kimüsünün asidini nötralize eder.Bağırsaktaki sindirilecek maddelerin yüzey gerilimini azaltan safra tuzları sayesinde yağ damlacıklarını ince emülsiyon haline getirerek bunların pankreas lipazı (yağların parçalanmasından sorumlu enzim grubu) ile temas yüzeyini artırır.Bu suretle lipazın etkimesini kolaylaştırır.Öte yandan safra , kalsiumun bağırsak tarafından emilmesini kolaylaştırır, bağırsağın peristaltik hareketlerini güçlendirir,bazı artıkların dışarıya atılmasında yararlı olur.Ayrıca bağırsak florasının bakteriyolojik dengesinde önemli rol oynar.