Sorumuz biraz ilginç çünkü haber konumuz; deney çalışmaları sürdürülen sanal terapistlerin gelecekte bir gün gerçek insanlara yardım edebileceği yönünde…
Sanal insanlar yaratmakta öncü bir kurum olan Amerika’daki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü, sanal terapistler ile ilgili araştırmalar yapıyor.
Araştırmayı yürüten uzmanlar her ne kadar “sanal psikolog” deyiminden hoşlanmasa ve bu yöntemin gerçek psikologların yerini alacağını düşünmeler de sistemin doktorlara yardımcı olacağı görüşünü savunuyorlar.
Bilgisayar tarafından yaratılan hatta özel bir ismi olan sanal terapistler, psikologlar gibi yumuşak ve sakin bir ses tonuyla konuşuyor, gülümsüyor; tepki veriyor… Hastalar ile ilgili bilgi toplamayı amaçlayan sanal terapist, sorduğu surular karşında aldığı cevapları kaydediyor. Üstelik kişinin ne kadar gülümsediği, hangi yöne baktığı, sesinin tonu tamamen analiz ediliyor ve sanal terapist, buna göre iletişimini sürdürüyor.
Sanal terapistin yönelttiği soruları gerçek insanlar soruyor; söylediklerini ekipten gerçek kişiler kontrol ediyor ve sanal terapistin ses tonunu ve vücut dilini buna göre değiştiriyorlar. Ancak bu süreçte sanal terapist, her duruma nasıl tepki vereceğini öğreniyor; yani sürekli kendini geliştiriyor.
Sanal terapistin kısa süre içinde ekipten kimse olmadan hastalar ile iletişim kurması amaçlamıyor. Bu da dünyanın en önde gelen psikologlarının bilgisinden yararlanarak, internet üzerinden uzaktan kumanda ile terapi seansları yapılmasını sağlayabilecek.
Sanal terapistin daha çok; depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu konularında yardımcı olması hedefleniyor. Şimdilik laboratuarda sanal insanlarla deneyler yapılıyor. Bunun için hareketleri ve insan yüzünü algılayan teknolojilerden yararlanılıyor.
The post Sanal bir terapist ile görüşmek ister miydiniz? appeared first on Yumurtalı Ekmek.