Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şarbon, Şarbon Hastalığı, Belirtileri,Şarbon Hakkında Detaylı Bilgi

Bu haberin fotoğrafı yok

Sporlu bir bakteri olan , bacillus anthracis adlı mikrobun  neden olduğu hastalıktır.Şarbon, halk arasında  çoban çıbanı ve kara kabarcık olarak da bilinir.Çoğunlukla sığır, koyun, keçi, deve, antilop ve diğer otçul hayvanlarda görülmekle beraber hayvanlar veya infekte hayvan dokuları ile  temas edildiği taktirde  insanlarda da görülebilir.

Hastalık daha çok  rutubetli ve sıcak  alanlarda bataklıklarda  , ortaya çıkar.Önleyici tedbirler alınmadığı taktirde büyük  kayıplara yol açabilir.Bacillus anthracis sporları toprakta , sularda ve merada  otlar üzerinde 50-60 yıl kadar  canlı kalabilir ve  bu alanlar enfeksiyon kaynağı  teşkil eder.Hayvanlarda vücut ısısı  yükselir, dalak şişer,kan, katran gibi  koyu renk alır ve pıhtılaşmaz.Ölen hayvanların insanlar tarafından veya merada  bırakılarak  yırtıcı hayvanlar tarafından  parçalanması , kuşlar, yağmur ve sel sularıyla  taşınması sonucunda  şarbon yayılır.Kan emici  sineklerde hastalığı yayan diğer unsurlardır.

Hastalık, hayvanlarda sendeleme, solunum güçlüğü, ayakta duramama , titreme ve halsizliğe neden olur.Süt veriminde azalmaya, gebe hayvanlarda ise  düşüklere yol açar.Vücut ısısı artar, kısa sürede ölümle sonuçlanır.Ölen hayvanlarda ölümden hemen önce  ve sonra ağız, burun ve makattan kanlı bir akıntı gelir.

Şarbon , insanlarda daha çok meslek hastalığı olarak , hayvanlarda temas halinde  bulunan köylülerde  ve dericilerde görülür.Deri şarbonu ve iç organ şarbonu olarak ikiye ayrılır.Şarbon mikrobunun insanlara deri yoluyla bulaşması durumunda , ortası siyah  çevresi cerahatli yaralar oluşur.Bu iltihaplı yaralar derinin açık kaldığı yüz, burun, el ve ayaklarda görülür.Çapı 6-9 cm’ye  kadar ulaşır.Hastalığın başlangıcında  baş ağrısı, halsizlik  ve iştahsızlık vardır.Buradaki ödemin  kan dolaşımına karışması  ile de kan zehirlenmesi  ve iç organ lezyonları ortaya çıkar.Şarbonun insandan insana bulaşması sözkonusu değildir.

Şarbonun önlenmesinde en etkin tedavi, kristal penisilindir.Ayrıca etkili başka antibiyotikler  de bulunur. Tedavinin başarılı olması için tedaviye mümkün olan en kısa sürede  başlanır.Şarbonlu olduğundan şüphelenilen  veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli ve yüzülmemelidir.Şarbon olduğu tespit edilen hayvanlar mümkünse yakılarak imhası, kireç dökülerek 2 m. Derinliğe gömülmesi gerekir.

Şarbon , aynı zamanda biyolojik silah olarak da kullanılan bir mikroptur.Biyolojik terör amaçlı kullanılan şarbon mikrobu ,labaratuvarlar da özel olarak üretilip toz haline getirilme özelliğine sahiptir.

Okul yıllarından beri matematik dersine büyük ilgi duyan Atatürk, matematiğin
Sıradaki Haber Atatürk’ün matematik ile ilgili sözleri, matematik sevgisi ve verdiği önem