Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SAT ve SAS açılımı farkı nedir SAT ve SAS komandosu nasıl olunur

Bu haberin fotoğrafı yok

Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı veya SAT, Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, komando birliği. 1963 yılında “Su Altı Komando” adı altında kurulmuştur
Sualtı Taarruz Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetlerinin ilk ve tek komando birliği, misyonu ve özel kuvvet olması sebebiyle Dalgıç ve Sualtı Savunma Grup Komutanlığının bağlı bulunduğu Kurtarma ve Sualtı Komutanlığından alınarak doğrudan Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığına bağlanmıştır.
25 Aralık 1995 tarihinde Figen Akat isimli bir Türk yük gemisinin Kardak kayalıklarında karaya oturmasının ardından gündeme gelen SAT komandoları, başarı ile 31 Ocak 1996 tarihinde Kardak Kayalıkları’na Yunan Komandolarının arasından sızmışlardır. (Bkz. Kardak Krizi)
SAT Komando olabilmek için 50 haftalık SAT İhtisas Kursu’nu başarıyla tamamlamak gerekmektedir. SAT kursiyerlerinin zorlu 50 haftalık eğitimlerinin görüntülendiği Özel Tim adlı belgesel, TRT Belgesel kanalında yayınlanmaktadır
Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.
SAT Komandosu Kime Denir?
Özel eğitim almış her komandoya SAT dememiz doğru olmaz…
Örneğin, tıpkı SAT’lar gibi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesi altında yer alan Amfibi Deniz Piyadeleri de son derece iyi eğitim alırlar ve Deniz Komandosu olarak adlandırılırlar. Nitekim, deniz komandolarının Amerikan Ordusu’ndaki karşılıkları olan Deniz Piyadesi Birlikleri (Marine Corps) Amerika’nın bütün kritik operasyonlarında yer alırlar.
Ancak, SAT komandolarının çok daha özel eğitim alan ve ordumuzun en seçkin birlikleri arasında yer alan çok özel ve seçkin askerlerdir.
Peki SAT komandolarının ortak özellikleri arasında neler yer almaktadır?
– Subay veya astsubaylardır.
Eğer bir arkadaşınız size askerliğini SAT komandosu olarak yaptığını söylüyorsa atıyor demektir. Çünkü, hiç bir normal asker (ister kısa ister uzun dönem) olsun SAT komandosu olamaz. Zira, SAT komandosu olmak çok uzun soluklu bir eğitim dönemi gerektirir. Erler, bu kadar uzun süre orduda kalmazlar. Ayrıca, bir SAT komandosunu yetiştirmek milyonlarca dolar yatırım demek olduğundan 6 ay ya da 15 ay sonra ordudan ayrılacak biri için bu denli büyük yatırım yapılamaz.
– Üç ila dört yıl arasında eğitim alırlar.
SAT komandoları fiziksel, teknik ve ruhsal açıdan çok çeşitli eğitimlerden geçirilerek yetiştirilir. Unutmayın, bir SAT komandosu olabilmek yılmadan çalışmakla mümkün olabilir. Temel eğitimleri 72 hafta sürer; bundan sonra ise uzmanlaşacakları alana göre yurtiçinde ya da dışında 10 ila 52 hafta arasında değişen ihtisas eğitimleri var. Toplamda ise, eğitimin tamamı 3-4 yıl gibi çok uzun bir zaman dilimini kapsar.
– Gönüllülük esasına göre seçiliyorlar.
Hiç bir subay ya da astsubaya sen SAT olmak zorundasın denilmez. Tamamen gönüllülük esasına göre seçilirler.
– SAT Komandolarının üstün savaş nitelikleri vardır.
İyi değil çok iyi birer komando olabilmek için SAT komandolarının hepsi paraşütçülük, dalgıçlık, yüzücülük, atıcılık gibi konularda üstün beceri göstermek zorundadır.
– Yabancı dil bilirler.
SAT komandolarının gerek konuları ile ilgili yabancı kaynakları sürekli olarak takip edebilmeleri, gerekse de yurtdışındaki operasyonları başarı ile gerçekleştirebilmeleri için iyi seviyede yabancı dil bilmeleri gerekir. Bu sebeple, SAT’ların büyük çoğunluğu en az bir yabancı dili iyi düzeyde konuşur.
Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.
Sualtı Savunma Grup Komutanlığı
Sualtı Savunma Grup Komutanlığı[1] veya SAS, Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, komando birliği. Türk Deniz Kuvvetleri’nin Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı ile birlikte 2 özel biriminden biridir.
Sualtı Savunma’nın (SAS) görevleri kıyı savunma operasyonları çerçevesinde, mayın veya patlamamış torpidoların imhası, sualtı operasyonları ile düşman gemileri veya silahlarını devre dışı bırakmanın yanı sıra, terörle mücadele ve VIP korumayı kapsamaktadır.
SAS VE SAT birimleri 1963’te İskenderun’da, ABD Deniz Komandoları ile San Diego’da yapılan ortak eğitim sonucunda oluşturuldu. SAS’ın orijinal adı Su Altı Müdafaa (SAM) Birimi iken SAT’ın orijinal adı (SAK) Su Altı Komando Birimi oldu. Üst komutanlıkları ise Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı (KSK) ismini taşımaktaydı. 1974 yılında SAS ve SAT, direkt olarak Türk Deniz Kuvvetleri Genel Karargahı’na bağlandı. Aynı yıl Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kıbrıs’a düzenlenen harekâtta görev aldılar.
SAS ve SAT Komandoları’nın ana üssü Ege Denizi kıyısındaki Foça Deniz Üssü’dür.
Sas Komandosu Kime Denir
Su altı savunma(SAS), su altı taarruz (SAT) birlikleri donanmada yer alan en iyi eğitimi görmüş, yetenekli ve dirençli astsubay öğrencilerinden seçilir. Astsubay meslek yüksek okullarında 2. sınıfa geçen öğrencilerden uygun olanları bir mülakat yaparak birime almak için gelen deneyimli askerler tarafından titizlikle seçilmektedir. İlk olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 1963’de kurulmuştur.
SAS’lar su altındaki tehlikelere karşı genelde donanmaya ait araçların güzergahındaki mayın ve benzeri patlayıcı maddelerin imha edilmesinde, deniz çıkarma araçlarının kıyıya güvenle ulaşmasında, plajların ve sığ suların temizliğinde(balistik) görev yapan son derece önemli birimlerdir. Su altındaki değişebilen koşullara hemen ayak uydurabilen, fiziksel olarak yeterli bir vücuda sahip ve hızlı düşünüp hızlı karar veren soğuk kanlı insanlardan seçilmektedir. Bu şekilde mayın temizleme, su altı savunma gibi görevleri üstlenen başka bir birliğin olmaması da SAS komandolarının özel olmasını ve görevlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
SAT’lar genelde taarruz adı ile anılsa da istihbarat toplama, görsel alma, bilgi edinme gibi görevlerde aktiflerdir. Her hangi tehditlere karşı tehlikeyi ortadan kaldırma, yabancı limanlarda kontrol sağlama, rehin alım ve kaçırılma durumlarına müdahale gibi tehlikeli ve sivil hayatının riske girdiği durumlarda da görev almaktadırlar.
SAT Komandoları aynı zamanda Amfibi Harekat için (çıkarma) çok önemli görevler üstlenmektedirler. Hücum botlarının gideceği bölgelerdeki tehlikeleri ortadan kaldırma, durum bilgisi verme, çıkarmaya destek olma gibi görevleri yerine getirmektedir.
SAT komandosu vatanı için her an canını feda etmeye hazır, yalnız kalma, karanlık, yükseklik gibi korkulu durumlardan rahatsızlık duymayan, hızlı düşünen ve karar vereni fiziksel anlamda yeterli ve sabırlı kişilerden seçilmektedir. Ülke olarak gururumuz olan SAT VE SAS komandolarının günümüzde de terör ve korsanlık olaylarındaki başarısını tüm dünya basını yakından izlemiş ve etkilenmiştir.

2023 yılında “Herkes İçin Lüks” sloganıyla kurulan Hamburg merkezli moda
Sıradaki Haber Iluxi Moda Markası 14 Ayda İflas Etti: “Herkes İçin Lüks” Sloganı Başarısız Oldu