Şeker hastalığı (Diyabet) pek çok insan için önemsenmeyen bir hastalıktır. Ama durum tıbbi açıdan hiç de öyle değildir. Şeker hastalığı çok ciddi bir hastalıktır ve eğer düzenli tedavi edilmez ise kötü sonuçlar doğurur. Eğer ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, ani kilo kaybı vb. şikayetleriniz var ise hemen bir hekime baş vurarak gereken tetkiklerinizi yaptırmalı ve diyabet tespit edilmiş ise hekimiz tarafından düzenlenen tedaviye hemen başlamalısınız.
Doğal gıdaları merak edeler için de bir kaç önerimiz var. Yanlız öncelikle hekim tedavisi şart unutmayınız.
Ayrık otu (Elytrigia repens), buğdaygiller (Poaceae) familyasından Asya, Kuzey Afrika ve en çok Avrupa’da bulunan bir bitki türü.
Çok yıllık, yayılıcı köksaplara sahip bir otsu bitkidir. 40-80 cm uzunluğa çıkabilen, 3-4 nodlu dik veya kalkık uçlu gövdesi vardır.
Yaprak kını tüylü dip kısmı haricinde tüysüzdür. Kısa dilcikler 0,5 mm uzunlukta ince ve kulakçıklar zarımsı yapıdadır. Yassı yapraklar 10-20 cm uzunluk ve 5-10 mm genişlikte olup üst yüzeyi kaba tüylü fakat alçak kısımları tüysüzdür.
Çiçek kurulu dik başak 10-18 cm uzunluk ve 8-15 mm genişliktedir. İnternodlar genellikle 10-15 mm uzunluğunda olur. Çiçekteki her bir başçık 5-6 floret (çiçekçik) barındırır. Mızrak biçimindeki dış kavuz 10-15 mm uzunlukta, 5-6 damarlı tüysüzdür. Alt iç kavuz, üst iç kavuzdan uzunca yaklaşık 5 mm uzunluğunda 2 sırtlı ve kısa sert tüylüdür. Şekli mızraksı-diktörgen 5-6 dama
Üç alt tür ve iki varyetesi bilinmektedir.
Elytrigia repens subsp. repens. en çok yayılış yapan taksondur.
Elytrigia repens subsp. repens var. repens. genellikle kılçıksız veya kılçıklı, çok kısa.
Elytrigia repens subsp. repens var. aristata. Kılçıklı, 15 mm uzunluğunda.
Elytrigia repens subsp. elongatiformis (Drobow) Tzvelev (syn. Elytrigia elongatiformis (Drobow) Nevski). Orta ve güneybatı Asya, güneydoğu Avrupa (Ukrayna).
Elytrigia repens subsp. longearistata. Batı Çin.
Ayrık otu, bol miktarda A ve B vitamini içerdiğinden karaciğer rahatsızlıklarına kar
şı oldukça etkili bir ilaçtır. Şeker hastalarına önerilir.
Beş parmak otunun, böğürtlen yaprağına, yaban mersini ve fasulye kabuğu ile karışımına karanfil ilave edilerek kullanılması şeker hastalığına karşı tavsiye edilmektedir.
Çayır papatyası (Bellis), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 15 tür içeren küçük bir cinstir. Avrupa ve Akdeniz bölgesi ve Kuzey Afrika’nın yerlisidir.
Çayır papatyasının çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu, şeker hastalarına yararlı olup, karaciğer dostu diye de anılan bir bitkidir.
Karnabahar şeker hastalığına karşı etkilidir.
Keten tohumu (1 yemek kaşığı) 1 litre suda , su ½ litreye düşünceye kadar kaynatılır ve günde üç kere içilirse kandaki şeker miktarı düşer.
Kuru fasulyede şeker hastaları için yararlıdır.
Salatalık kandaki şeker miktarını ayarlar.
Soğan, enginar, pancar, zeytin, zeytinyağı, fındık, ceviz ve badem, şalgam şeker hastalığına iyi gelir.
Yulaf, vücuda ısı verdiği için yazdan çok kışın tüketilir. Şeker hastalığına etkilidir. Kış sabahları kaynatılıp lapa şeklinde yenebilir. İçine kuru yemiş ve bal katılarak besin değeri artırılır.
http://www.sonsuzsifa.com/blog/tamamlayicitip/seker-hastaligi-icin-sifali-bitkiler