Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sibirya Kurdu Özellikleri Nelerdir ?

Sibirya kurdu cinsinin özellikleri Sibirya kurdu; “Husky” olarak da  “Alaska kurdu” olarak

Sibirya kurdu cinsinin özellikleri

Sibirya kurdu; “Husky” olarak da  “Alaska kurdu” olarak da adlandırılan, güçlü bir köpek cinsidir. Vücudunun alt kısmı ve yüzü beyaz renkteki tüylerle, geri kalan kısımları gümüş grimsi renkteki tüylere ya da kum sarısından siyaha doğru dönen renklere sahip olabilmektedir. Gözünün rengi genellikle mavi olup, kırma şekilde çiftleştirilirse kahverengi gözleri de olabilmektedir.

Gözleri genelde buz mavisine yakın çok açık maviye yakın renklerde olduğundan bakış itibariyle biraz vahşi bir görünümde bulunsalar da, huy olarak aslında oldukça sevecen huylu köpeklerdir. Patilerinin iriliği ve büyüklüğü, asıl yaşamsal alanları olan buzlu bölgelerde zemine daha sağlam basabilmelerini sağlamaktadır. Kulak yapısı da oldukça dik olup akraba olduğu kurt cinsini andırmaktadır. Tüyleri hem sık hem de yumuşaktır ve Husky’leri eksi 60 derecelik soğuklara karşı dahi koruyabilmektedir.

 

sibirya-kurdu-yavrusujpg

 

Sibirya kurdu, orta büyüklükte bir köpek olarak aile yanında beslenebilecek iyi huylu bir köpek olabilmektedir. Bakım şartlarına genel çizgilerle bakıldığında, çok kolay bakılabildiği görülen bu köpeklerin en önemli bakım şartları tüylerine gereken özenin gösterilmesidir. Tüyleri ihmal edilmeden sık sık düzgünce taranmalıdır.

Sibirya kurdu yavru halinden itibaren alınıp yetiştirilmeye başladığında, içgüdüsel olarak grup içerisinde uyumlu bir köpek olduğundan aile içerisinde ve kalabalık çocuk gruplarının içerisinde oldukça sevecen ve uyumlu davranışlar gösterebilmektedir. Tabi bu durum, yetiştiricisi olan kişinin köpeği sosyal olarak eğitime tabi tutması ve uyması gereken kuralları iyice köpeğe öğretmesiyle de yakından  ilgilidir.

 

sibirya-kurdu-egitimi

 

Sibirya kurdu normal şartlarda gayet zeki bir köpek olabildiği gibi aynı zamanda son derece de inatçı bir köpektir. Bu durum, daha önce hiçbir hayvan beslemeden ilk kez köpek beslemeye karar verip tercihini de Sibirya kurtlarından yapan bireyler için biraz zorlayıcı hale gelmektedir. Çünkü Sibirya kurdu yavrusu hem oyuncu kişiliğiyle hem de sevimliliğiyle sahibinin kalbini fethederek bozduğu kurallarda pek çok kez kendini acındırarak ceza almaktan kurtulabilmektedir. Bu yüzden bu tür köpeklerin eğitiminde daha kararlı ve daha tecrübeli kişilerin eğitimleri daha etkili olmaktadır.

Sibirya kurdu bakımının evde yapılması

Sibirya kurdu bakımı ev ortamında biraz daha zorlaşmaktadır. Her ne kadar köpek uyumlu ve sevecen bir tür olsa da doğası gereği sürekli özgür dolaşmak ve yürüyüş yapmak ihtiyacında olduğundan sık sık evden kaçtığı da gözlemlenebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı apartmanlarda ve müstakil evlerde oturan bireylerin eğer ki köpeklerinin atlayabileceği bir mesafede sokağa ulaşma şansları bulunuyorsa, mutlaka bu yollara demir parmaklıklar ya da kaçmasını engelleyecek bir takım önlemler konulması önerilmektedir. Bununla birlikte sokakta gezdirilirken de Sibirya kurtlarının kaçma ihtimaline karşı mutlaka tasmalarını çıkarmadan gezdirilmeleri tavsiye edilir.

sibirya-kurdu-bakim-sureci

Sibirya kurtlarının evde bakımı hayvanların asıl doğasından uzaklaşmalarına sebep olmuş, fakat hayvanların içgüdüsel olarak insanlarla birlikte yaşama uyum sağlamaları neticesinde bu zorluklar bir şekilde kolaylanmıştır. Normal şartlarda ilk kökenleri Alaska bölgesine dayanan Sibirya kurtlarının bu bölgelerde yine insanlarla iç içe yaşadıkları ama daha özgürlüklerine düşkün olarak serbestçe dolaştıkları bilinmektedir. O dönemlerde hayvanların gücünden yararlanmak isteyen kişilerin, pek çok Husky köpeğini kendi kızağına bağlayarak kızağı çekmelerini sağladığı ve hayvanların da bundan oldukça keyif aldıkları dile getirilmektedir.

Sibirya kurdunun üreme süreci

Dişi olan Sibirya kurtları 70 günlük bir süreç geçirerek ardından doğum yapmaktadırlar. Eğer çiftleşen dişinin hamile kalışı ilk kez gerçekleşiyorsa 1 ya da 2 yavru doğurduğu görülür. Bunun dışında ilerleyen hamileliklerinde 14 yavruya kadar doğum yapabildikleri gözlemlenmiştir.