Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sıcak kompres nasıl yapılır?

Yaşanan ağrı, burkulma, stres,

Yaşanan ağrı, burkulma, stres, huzursuzluk, arpacık veya kas krampları gibi durumların etkilerini azaltmak için sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz. Evinizde yapabileceğiniz birkaç etkili sıcak kompres yöntemini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Sıcak kompresin faydaları:

Yapacağınız sıcak kompres, kan damarlarını genişletir ve kan dolaşımını arttırır. İltihabı azaltarak daha çabuk iyileşmenizi sağlar ve ağrıların kesilmesini teşvik eder. Sıcak kompresi gözlerinize, çenenize, yüzünüze, kulaklarınıza, kollarınıza ve bacaklarınıza rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte baş ağrısı, arpacık, kist, yanık ve şişme gibi pek çok rahatsızlığınızda kullanabilirsiniz. Sıcak kompresi arpacık, sivilce veya kist gibi durumlar için kullanacaksanız, yayılmaya bağlı enfeksiyonu önlemek için kullanacağınız bez ya da diğer malzemelerinizi dezenfekte edilerek yıkandığından emin olmalısınız. Yapacağınız sıcak kompres için hazırladığınız suyun içine birkaç damla esansiyel yağ eklerseniz, şişlikten dolayı ortaya çıkan ağrının rahatlamasına yardımcı olursunuz.

Sıcak kompres yaparken dikkat edilecekler:

Kullanacağınız kompresi bir dakikadan daha uzun ısıtmayın. Isıtılan kompresi çok uzun süre aynı yerde tutmayın yanıklara sebep olabilir. Kısa aralıklarla yer değiştirerek uygulayın. Sizi rahatsız ederse kompresi kaldırın. Akut şişmelerde direkt olarak sıcak kompres uygulamayın. Öncesinde soğuk kompres uygulamanız daha doğrudur. Şayet diyabet hastası ya da düşük kan dolaşımından muzdaripseniz açık yaralarınızın ve dikişlerinizin üzerine sıcak kompres uygulamamanız özellikle önemlidir.

Sıcak kompresin uygulanması:

Mikrodalga fırın: İlk önce bir bezi hafif şekilde nemlendirin ve fazla suyunu sıkın. Bezi düzgün şekilde katlayarak kilitli mikrodalga pişirme poşetine koyun. Poşeti mikrodalgaya yerleştirip 30-60 sn. kadar yüksek derecede ısıtın. Isıttığınız poşeti bir maşa yardımıyla çıkarın ve bezi ince bir havlu ya da yastık kılıfına yerleştirin. Kaymaması için havlu ya da yastık kılıfını etrafına sarın. Hazırlamış olduğunuz sıcak kompresi belirlediğiniz alana uygulayın. Cildinizin yanmaması için de havluyu kısa aralıklarla kaldırın ve tekrar uygulayın.

Soba: Kuru bir tavayı sobanın üzerinde ısıtın. Elinize kalın bir bez alarak katlayın. Katlamış olduğunuz bezle bir dakika süreyle sıcak olan tavayı ovalayarak, tavanın ısısının beze geçmesini sağlayın. Isıttığınız bezin sıcaklığını parmak uçlarınızla dokunarak kontrol edin. Sıcaklık uygun ise bezi direkt olarak kompres yapılacak bölgeye uygulayın. Şayet bez çok sıcak ise ince bir havlunun içine koyarak uygulayın.

Arpacık için sıcak kompres uygulaması:

Sıcak komprese başlamadan evvel ellerinizi sabunla iyice yıkayın. Kullanacağınız kompresin hijyenik olması ve herhangi bir şekilde mikrop bulaşmaması için önemlidir. Su ısıtıcı, mikrodalga ya da sobada sıcak suyunuzu hazırlayın. Yumuşak bir bez alın ve ısıttığınız sıcak suyla ıslatın. Fazla suyunu sıkarak bezi/kompresi arpacıklı gözünüzün üzerine yerleştirin. Kompresin sıcaklığını dengede tutmak için birkaç dakikada bir bezi sıcak suya sokun ve aynı işlemi tekrar edin.

Sıcak su şişesi: İçinde sıcak su bulunan su şişesinin etrafına ıslak bir bezi sarın. Gözlerinizi kapatarak arpacıklı bölgeye yerleştirin. Kompres bu şekilde daha uzun süre sıcak kalacaktır.

Pirinç sıcak kompresi: Naylon bir çorabı cam bir bardağın üzerine yerleştirin. Çorabın ağzını açarak pirinçleri içine dökün. Pirinçlerin dökülmemesini sağlamak için çorabın uç kısmını düğümleyin. Bu şekilde de mikrodalgaya koyun ve 40-45 sn. kadar yüksek derecede ısıtın. Isıttığınız pirinç kompresini fırından alarak sıcaklığını kontrol edin. İstediğiniz ısıda olmasına özen gösterin. Yanık gibi durumların oluşmaması için aynı bölgeye uygulama yapmamaya dikkat edin. Her ne olursa olsun, bu tür uygulamaları bilinçsizce yapmak yerine doktorunuza danışarak yapmanızda oldukça fayda vardır.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları