• Yeterli hazırlık yapılmış olmasına karşın sınavda başarısız olma
• Soruları cevapsız bırakma
• Sınavdan sonra doğru cevapları anımsayabilmek Sınav kaygısı ile başa çıkmanın çeşitli yolları vardır. Doğru nefes almak, düzenli egzersiz yapmak ve düşünce biçimini düzenlemek bunlardan bazılarıdır. Doğru nefes almak Doğru nefes vücudu rahatlatır ve gevşemeye neden olur. Vücutta daha fazla oksijen yakılmasından dolayı öğrenme sırasında beyinde meydana gelen protein bağlarının kurulmasını sağlar. Oksijenin vücudun en uç noktasına gitmesine ve stresin ortadan kalkmasına ya da azalmasına yol açar. Doğru nefes almada akciğerin tamamı oksijen ile dolar. Bunun için sağ elinizi midenizin, sol elinizi de göğsünüzün üstüne koyun. Nefes aldığınızda sağ el hareket ediyorsa doğru nefes alıyorsunuz, demektir. Günde 40-50 defa doğru nefes alma egzersizi yapmak sınav kaygısını azaltır. Düzenli egzersiz yapmak Düzenli egzersizler sınav kaygısını azaltır ve çeşitli yararlar sağlar. Bu yararlardan bazıları şunlardır:
• Kas gevşemesi
• Zihinsel gevşeme
• Yapılan işte verimlilik artışı
• Enerjide artış
• Endişelerde azalma
• Sağlık
10-20 dakika düzenli egzersiz yapmanın sınavlara hazırlanan gençlere sağlayacı 41 yazarlardan birincisi kaygıyı azaltması, ikincisi de öğrenmede etkinliğin artmasıdır. Gerginlik damar-larda daralmaya neden olduğu için hücrelere giden kan miktarında azalma meydanagelir. Bu durumda vücutta salgılanan bazı maddeler hücrelerin kapasitelerini tam manasıyla kullanamaması. na neden olarak öğrenmeyi zorlaştırır. Düzenli egzersiz öğrenmeyi kolaylaştırır. Egzersizden sonraki rahatlama sırasında vücutta salgılanan serotonin hormonu zihinsel faaliyetleri artırarak öğrenmeyi kolaylaştırır. Bir egzersiz programı tamamlandığı zaman yorgunluk hissedilmemelidir. Egzersizde yorucu hareketlerden kaçınılmalıdır. Sağa sola eğilme, öne eğilerek eli yere değdirme, dizleri bükerek yere eğilme vb. hareketler yapılmalıdır. Düşünce biçimini düzenlemek
sınav için olumlu düşünülmelidir. Sınavdan önce geçmişteki başarısızlıklar değil başarılar düşü.
Sınav Kaygısı Ve Belirtileri Nelerdir?
Stresin ortaya çıkardığı sorunlardan biride sınav kaygısıdır. Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engel olan ve başarının düşüm sine yol açan yoğun kaygıya açan sınav kaygısı denir.
Sınavlar Kaysının Çeşitleri Belirtileri:
- Kalp Çarpması
- Titreme
- Yüzün kızarması
- Solunum hızlanması
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Sıcak Basması
Duygusal Ve Bilişsel Belirtiler:
- Huzursuzluk
- Sinirlilik
- Endişe
- Korku
- Düşüncelerin Bloke Olması
- Unutkanlık
- Dikkatsizlik
- Konsantrasyon Kaybı
Bu Kaygıların Sınav Perfonmansı Üzerinde Oluşturabilecek Etkiler Şunlardır:
- Sınav sorularını okuma ve anlama güçlüğü
- Düşüncelerin organize etmede zorluklar
- Kavram ve sözcüklerin anımsamasında zorluklar
- Yeterli hazırlık yapılmış olmasına rağmen sınavda başarısız olmak
- Soruları Cevapsız bırakma
- Sınav’da sonra doğru cevapları anımsanmayabilmek