Ergenliğin sembolü olan sivilceler her insanın hayatının bir parçası olduğu gibi bazı insanların da ömür boyu bitmek tükenmek bilmeyen bir çilesi haline gelebiliyor. Sivilceler ile baş etmenin en önemli yolu sivilceler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaktan geçiyor. İnternet sitelerindeki neyliği belirsiz ve kaynağı güvenilmez olan bir çok tüketim amaçlı yalan yanlış haberleri okuyan insanlar sivilceler hakkında gerekli bilgiyi edindiğini zannedebilir. Fakat bu gerçekte bir yanılgıdan ibarettir. Maalesef sivilceler hakkında bilinenlerin bir çoğu efsanelerden ve bir yığın saçmalıktan ibaret.
Bu durumun önüne geçmek amacıyla, bu yazıda sizlerle yanlış bilinen sivilce hatalarını paylaşıyoruz. Lütfen dikkatlice okuyunuz ve içinde mutlaka kendi yaptığınız bir hatanın sivilce çıkmasına neden olduğunu göreceksiniz.
Bronzlaşmak cildi temizler
Bronzlaşma, akneyi geçici olarak maskeleyebilir. Güneş cildi kurutur, tahriş eder ve ileride cilt çatlaklarına neden olur. Aslında güneş ışığına maruz kalmaklaaknenin engellenmesi arasında hiçbir ilişki yoktur, tam tersine güneş ışınları ciltte erken yaşlanma belirtilerine ve kansere yol açar. Cildinizi, güneşin zararlı etkilerden korumak için güneş kremi kullanın, en azından gözenekleri kapatmayacak ve akneye karşı koruyucu özelliği olan en az 15 faktör güneş kremi sürmeyi deneyin.
Çikolata ve yağlı yiyecekler akneye neden olur
Çok fazla şekerli ve yüksek oranda yağ içeren besinler tüketmek iyi bir fikir olmasa da, çalışmalar herhangi bir yiyeceğin kesin olarak akneye neden olduğuna dair bir netice ortaya koymuş değildir. Kaldı ki her birey farklıdır. Bazı bireyler belli tür yiyecekleri tükettiklerinde derisindeki sivilcelerin daha da kötü olduğunu fark edebilirler. Ve bu yiyecek kişiye bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin bazı insanlar çikolata yedikten sonra ciltlerinde sivilceler olduğunu fark ederlerken bazıları ise çikolatadan etkilenmez ama çok fazla kahve içtikten sonra ciltlerinde sivilceler fark eder. Eğer bu durum sizin için geçerli ise, söz konusu yiyeceği tüketmeyi bırakıp herhangi bir farklılık olup olmadığını gözlemek, akneyi önleme konusunda size yardımcı olabilir.
Yüzünüzü ne kadar çok yıkarsanız o kadar az sivilceniz olur
Yüzünüzü yıkamak, gözeneklerdeki kir ve yağın temizlenmesine yardımcı olsa da yüzün çok fazla yıkanması kuruluğa neden olur ki bu da daha fazla sivilce ve tahrişi beraberinde getirir. Yüzünüzü çok fazla ovalamayın zira bu da cildin tahriş olmasına yol açar. Genel bir kural olarak yüzün günde iki defa yumuşak bir sabun ve suyla yıkanması ve bu sırada dairesel hareketler yapılması gerekir.
Sivilceleri patlatmak onların çabucak kaybolmasına yardımcı olur
Sivilcelerin patlatılması onların geçici olarak görünmez hale gelmesini sağlar gibi görünse de aslında daha uzun süre kalmalarına neden olur. Aslınsa sivilceleri sıktığınızda içindeki ölü bakterilerin etrafa dağılmasına yol açarsınız ki bu da ciltte kahverengi ve kırmızı lekeler meydana getirir. Bazen kahverengi çizgiler aylarca orada kalır, bazı kırmızı lekeler ise hayat boyu geçmeyebilir.
Cildinizin düzgün olmasını istiyorsanız makyaj yapmayın
Sivilcelenmeye neden olmayan kozmetik ürünlerini tercih ederseniz, herhangi bir çatlak oluşum riskini azaltabilirsiniz. Günümüzde bazı kapatıcılar, artık akneyle mücadelede yardımcı olan benzoil ya da salisilik asitler içermektedirler. Siz de sivilcelerinizin tedavisi sırasında onları saklamak amacıyla renklendirilmiş benzoil peroksit kremleri kullanabilirsiniz.
Akneniz çok şiddetli olmasa bile doktorunuzla ya da dermatologunuzla konuşun. Doktorunuz ya da dermatologunuz aknenin yayılmasını engellemek amacıyla ya hiç kozmetik kullanmamanızı ya da belli markaları kullanmanızı önerecektir.
Herhangi bir ürün, cildinizi tahriş ettiğinizde, ya da sivilcelere neden olduğunda ürünü kullanmayı bırakıp doktorunuzla konuşmalısınız.
Sivilceleriniz varsa, sadece bu sivilceler geçene kadar akne tedavisine devam etmelisiniz
Gerçek: Akne tedavisi benzoil proksit ve salisilik asitleri gibi kurutucu ajanlar ihtiva ettiğinden, bunların çok fazla kullanılması aşırı kuruluğa ve bunun sonucunda da tahriş ve daha fazla lekeye neden olur.
Akne için kullandığınız tedavi işe yaramıyor göründüğünde mutlaka doktorunuzla ya da dermatologunuzla görüşün. Hatta reçeteli tedavi aldığınızda da bunu doktorunuzun tavsiyesi ve talimatları doğrultusunda kullandığınızdan emin olun. Bazı tedavilerin kayda değer bir fark göstermesi 8 haftayı bulmaktadır.