Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın faydaları

  Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önemi Yardımlaşma; birlikte çalışmak ya da

 

Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önemi

Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önemi - Haberler | ADYÜ

Yardımlaşma; birlikte çalışmak ya da yardım etmektir. Takım çalışması gibi yalnızken yapamayacağımız şeyleri yeteneklerimizi ve enerjimizi birleştirerek çalışmaktır. Bizim yeteneğimiz ya da bilgimiz olmayan konularda yardım alıp, kendimize ait bilgi ve yeteneği başkasınınkiyle birleştirmektir.

Mutlu toplumlar, bireyleri sağlıklı olan toplumlardır. Değişik hastalıklardan dolayı vücudundaki bazı organlar çalışmayan insanlar normal hayat süremeyebilirler. Bazen başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar. İnsan tek başına yaşayamadığı gibi ihtiyaçlarını da kendi başına karşılayamaz. Dolayısıyla toplumdaki kişilerin birbirleriyle yardımlaşmaları ve dayanışma içerisinde olmaları gerekir. İhtiyacı olan insanlara para yardımında bulunmamız, iyi ve kötü günlerini paylaşmamız toplumdaki uyumu arttırır. Toplumun gücünün artmasıyla birlikte üzerimize düşen görevimizi de yapmış oluruz.

Dayanışma Nedir?

İnsan, doğası gereği toplumsal bir varlıktır. Yalnız yaşaması mümkün değildir. Birlikte yaşamanın gereği olan dayanışma ile insanlar yardımlaşmayı, birlikte iş yapmayı öğrenirler. Dayanışma sayesinde insanlar daha çabuk ve daha çok iş yapabilir. Atalarımız bu konuda, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” diyerek, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemini vurgulamışlardır. Dayanışma toplumlar arasında, millet içerisinde ve milletler arasında olabilir. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk Milleti’nin dayanışması ile düşman yurttan kovulmuş ve vatan tamamen kurtarılmıştır. Dünyada ise, Birleşmiş Milletler buna örnek olarak gösterilebilir.

Dayanışmanın Faydaları ve Önemi

Toplumsal dayanışma toplumun kurum ve kuruluşlarıyla ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesidir. Yaşamımızda toplumsal dayanışmanın çok önemli bir yeri olduğunu artık anlamamız gerekmektedir. Çünkü iyi yaşamamıza yardımcı olacak hareketlerden birisi dayanışmadır. İyi bir başarı için çevre faktörlerimizi de iyileştirmek zorundayız. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Çevresindeki tüm olaylardan direk veya dolaylı etkilenir. Bu etkileşme insana zarar verdiği gibi zirveye çıkmasına da yardımcı olur. Dayanışmalar sayesinde toplumlar ve ülkeler kalkınır. Kendi başarısızlığımız eğer bir toplum içinde olumsuz etki yapıyorsa oturup, düşünüp nerede neden hata yaptığımız irdelememiz gerekmektedir. Kısacası, birbirimizin gözünü oyacağımıza, pozitif dayanışma içerisinde olsak, hem kendimiz hem çevremiz hem de ülkemiz bundan faydalanacaktır. Bireylerin beraber hareket etmeleri elbette ülkemiz için çok faydalı olur, buna en güzel örnek Kurtuluş Savaşı’dır. Birlik ve beraberlik içinde olan toplum kendi kendini yönetir, dışarıdan müdehalelere izin vermez. Karşılaşılan sorunlar daha çabuk çözülür ve gelişmek için gerekli şartlar kolayca aşılır. Kısaca Ülkemizin dünya ülkeleri arasında önemli bir yere gelmesi için, toplum olarak bir dayanışma (fikir birliği) içinde olmalıyız.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma konu anlatımı

3. Sınıf Hayat Bilgisi Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma konu anlatımı

Toplumsal ve bireysel kalkınmanın en önemli durumlarından bir tanesi yardımlaşmadır. Yardımlaşma sayesinde yardıma ihtiyacı olanların ihtiyaçları giderilirken yardım edenler de vicdani rahatlık yasayarak mutluluk hissedecektir. İki tarafa da faydası olan yardımlaşma konusu dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesidir. Bu anlamda çok faydalı olan durumlardan bir tanesidir. Yardım eden kişi de vicdani rahatlık yaşayarak yardım etmenin mutluluğunu hissedecektir.

3. Sınıf Yardımlaşmalara Katılıyorum Konu Anlatımı

  1. Sınıf öğrencileri ders düzeyi olarak yardımlaşma konularını en iyi anlayabilecek yaş düzeyindedir. Bu sebeple yardımlaşma sosyal dayanışma görev alma gibi birçok konu bu sınıf düzeyinde verilir. Öğrencilerin topluma olumlu katkı sağlaması ve kazanımları içselleştirerek mutlu olabilmesi için gereklidir. Kazanımlar belirlenir. 3. Sınıf hayat bilgisi dersi 1. Ünite olan okulumuzda hayat Sosyal Yardımlaşma ya Takılıyorum hep birlikte el ele konusu bulunmamaktadır.

Yardımlaşmaya Katılıyorum

Okullar sadece öğretim yapılan bir alan değildir. Anne karnında bir başlayan çocuk eğitimi öncelikle ailede daha sonra okulda şekillenir. Her öğrenci öğleden sonra okul hayatına girdiğinde birçok şey öğrenir. Okul çeşitli kampanyalar düzenlenen toplumda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma çabalarını çabalarına katkı yapan bir kurumdur.

Yardımlaşma ve Dayanışma Çalışmaları Nelerdir?

Yardıma ihtiyacı olan kişilere yardımda bulunmak, aç kalan hayvanları doyurmak, ihtiyacı olan okullara, kütüphane yapmak gibi birçok çeşit yardım sayılabilir. Okul ve çevrede yapılan yardımlaşma etkinliklerine öğrencilerin katılımının da sağlanması önemlidir. Küçük yaşlardan itibaren verilmesi gereken davranışlardan biri olan yardımlaşma konusu oldukça önemlidir. Çünkü bireyler çevrelerine duyarlı olan bireyler olarak yetişmeleridir. Aksi takdirde kişiler üzülerek kendilerini mutsuz hissedecektir.

Neden Öğrencilere Yardımlaşma Anlatılır ve Dayanışma Konusu Anlatır?

Yardımlaşma ve dayanışma kavramları özellikle toplumun kalkındıran kavramlardır. Yardımlaşma sayesinde birçok kişide olurken yardım eden kişi de mutlu hissedecektir. Eski zamanlarda köy vereceğim bölüm köy meydanlarında İmece usulü yapılan çalışmalar yardımlaşmanın en iyi örneği olarak karşımıza çıkar. Böylece köylerde ortaya çıkan iş gücü tüm insanların Çünkü hakkını yardım etmesi ile çok kısa bir süre içinde çözümlenebilir. Düğünler, bayramlar, sünnetler gibi aktivitelerde halen kırsal kesimdeki insanlar birbirlerine yardım etmekte ve birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermektedir.

Sosyal Yardımlar Yardımlaşma Ve Dayanışma Ne Zaman Yapılır?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma ihtiyaç duyulan her durumda ve her zaman yapılabilmektedir.

  • Doğal afet, savaş veya hastalık gibi zor durumda kalan insanlara sosyal yardım yapılabilir.

  • Zaman zaman okullarda zor durumda kalan öğrenciler için yardımlaşma kampanyaları düzenlenir.

  • Maddi durumu kötü olan aileler için yardım kolileri hazırlanabilir.

  • Zor durumda olan öğrenciler için kışın, mont ve bot ardımı yapılabilir.

Yardımlaşma ve dayanışma etkinlikleri kişilerin birbirini tanımasına ve birbirleriyle daha çok vakit geçirmesini sağlar. Her yaş grubu için önemli olan yardımlaşma kavramı özellikle ilkokul grubu öğrencilerine kazandırılması konusu oldukça önemlidir. 3. Sınıf düzeyinde öğrencilere verilen yardımlaşma ve dayanışmayla ilgili kazanımlar için öğrencilerin bu konuda fikirleri sorularak onlardan çıkacak yardım fikirleri dinlenmelidir. Bu etkinlikten sonra ise öğrencilerle bir yardım kampanyası hazırlanarak işleme konulmalıdır. Böylece öğrenciler aktif olarak katılacakları etkinliklerde kazanımları daha iyi benimseyecektir.

 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı

<

p align=”center”>Özcan YERLİKAYA

<

p align=”center”>Güce Vakıf Müdürü

Tel: 0454 451 66 86 Fax : 0 454 451 66 86

SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFIMIZ

Anayasamızda belirtilen Sosyal Devlet ilkesinden hareketle, 1986 yılında 3294 sayılı Kanunla; Yoksul vatandaşlarımızın desteklenmesi, Toplumsal dayanışma bilincinin güçlendirilmesi, Sosyal barışın korunması amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (SYDTF) ve Türkiye genelinde İllerde Vali, İlçelerde ise Kaymakam başkanlığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) kurulmuştur. Buna paralel olarak da 1991 yılında İlçemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kurulmuştur. 3294 SAYILI KURULUŞ KANUNUMUZUN AMACI Fakru zaruret içinde bulunan vatandaşlar ile her ne suretle olursa olsun Türkiye’ye kabul edilmiş veya gelmiş muhtaç durumda kişilere yardım etmek, Sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmek.

3294 SAYILI KANUNUMUZUN KAPSAMI

Fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan, Kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan vatandaşlar, Geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişiler. Özel hukuk tüzel kişiliğine haiz Vakfımızın karar organı Vakıf Mütevelli Heyetidir. İlçemiz Vakfının Mütevelli Heyeti; Kaymakam Başkanlığında Belediye Başkanı, Malmüdürü, Milli Eğitim Müdürü, Sağlık Bakanlığı İlçe Üst Görevlisi, Müftü, Muhtarlarımızın kendi aralarından seçtikleri  1 Mahalle Muhtarı, ve 1 Köy Muhtarı ve İl Genel Meclisi tarafından seçilen 3 hayırsever vatandaştan oluşur.
Tüm yardım kararları ile miktarları ve Vakfımızın tüm iş ve işlemleri Vakıf Mütevelli Heyeti kararları doğrultusunda belirlenmektedir. VAKFIMIZIN ÇALIŞMA YÖNTEMİ Başvuruları alınan kişilerin Kimlik, Adres, Sosyal Güvenlik, Araç, Tapu ve Vergi Mükellefiyeti sorgulamaları internet üzerinden yapılır, Meslek elemanlarınca başvuruda bulunan kişinin ikameti ziyaret edilerek Sosyal İnceleme Raporu düzenlenir. Yardım talebinde bulunan başvuru dosyaları her hafta toplanan Mütevelli Heyetinde değerlendirilerek karara bağlanır.

2022 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YAPILACAK BAŞVURULAR

662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş, Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler sonucu; Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İl veya İlçe İdare Heyetlerinden” ibaresi “İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından”, 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “İl veya İlçe İdare Kurullarının” ibareleri “İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının” olarak değiştirilmiştir. Buna göre daha önce İlçe Mal Müdürlüklerine yapılan başvurular İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza yapılacak olup, muhtaçlık kararları Vakıf Mütevelli Heyetimizce değerlendirilecektir.

Özel hukuk tüzel kişiliğine haiz Vakfımızın karar organı Vakıf Mütevelli Heyetimizdir.

İlçemiz Vakfının Mütevelli Heyeti; Kaymakam Başkanlığında Belediye Başkanı, Malmüdürü, Milli Eğitim Müdürü, Sağlık Bakanlığı İlçe Üst Görevlisi, Müftü, Muhtarlarımızın kendi aralarından seçtikleri  1 Mahalle ve 1 Köy Muhtarı ve İl Genel Meclisi tarafından seçilen 3 hayırsever vatandaştan oluşur. Tüm yardım kararları ile miktarları ve Vakfımızın tüm iş ve işlemleri Vakıf Mütevelli Heyeti kararları doğrultusunda belirlenmektedir.

VAKFIMIZIN ÇALIŞMA YÖNTEMİ

·Başvuruları alınan kişilerin Kimlik, Adres, Sosyal Güvenlik, Araç, Tapu ve Vergi Mükellefiyeti sorgulamaları Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi tarafından internet üzerinden otomatik yapılır,

·Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlileri tarafından başvuruda bulunan kişinin ikameti ziyaret edilerek Sosyal İnceleme Raporu düzenlenir.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR ?

·Yardım talebinde bulunan başvuru dosyaları her hafta toplanan Mütevelli Heyetinde değerlendirilerek karara bağlanır.

VAKFIMIZA KİMLER BAŞVURABİLİR ?

·İlçemiz sınırları içerisinde ikamet eden, yardıma ve desteğe ihtiyaç duyan, muhtaç durumda bulunan, Kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan (SSK – Bağkur –  Emekli Sandığı) ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan vatandaşlarımız vakfımıza başvuruda bulunabilirler. Ayrıca 2022 Sayılı Kanun kapsamında yapılacak başvurular da bu kapsamda yapılacaktır.

VAKFIMIZIN YARDIM PROGRAMI LİSTESİ

GEREKLİ BELGELER NELERDİR ?

Nüfus cüzdanı ve yardım talebine ilişkin diğer ek belgeler,  ( Tapu,Yangın raporu, sağlık kurulu raporu, reçete v.b,)daşlar yorumlarda yanıt versinler.

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri