Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Staj Mağdurlarına Yasa! TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu En Son Durum!

Meclis’e gelecek torba yasada staj ve çıraklık detayı! Seçim öncesi

Meclis’e gelecek torba yasada staj ve çıraklık detayı! Seçim öncesi 22 madde ortaya çıktı
14 Mayıs’ya yapılacak seçimlere az bir süre kalırken, Meclis tatile girmeden yetiştirilmeye çalışılan torba yasada staj ve çıraklık mağdurlarının EYT kapsamına dahil edilmesini öngören maddelerin olduğu iddia edildi.

İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaş için emeklilik yolunu açacak olan EYT düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. Kararın yayınlanmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), e-Devlet aracılığı ile başvuruları toplamaya başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda EYT’lilerin ilk maaşlarının 17-26 Nisan tarihleri arasında ödeneceği belirtilirken, bir sevindiren haber de staj ve çıraklık mağdurları için geldi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj girişi olmasına karşın, sigortalı ‘kısa süreli çalışma’ olarak yansıtılan ve bu nedenle emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmeyen yaklaşık 250 bin mağdurun kaderini etkileyecek kararın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 2. torba yasa ile geleceği iddia edildi.

“2. TORBA YASA 22 MADDEDEN OLUŞACAK”

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, sosyla medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Staj ve uzman çavuşlar 2. Torba yasada olacak .Basına paylaşılan 18 madde ana taslak açıklamışlar .Torba yasa 22 maddeden oluşuyor . Staj mağduruyum deyip , çapışculuk peşinde koşanlar .30’dan geriye saymayı öğrenmedinizmi daha?” ifadelerini kullandı.

Önal, Meclis’e seçimlerden önce gelmesi beklenen 2. torba yasanın aynı zamanda uzman çavuşların özlük haklarında iyileştirmeleri de içereceğini belirtirken, TBMM’de alınacak karar ile stajyerlerin ‘kısa süreli çalışma’ statüsündeki durumlarında değişikliğe gidilerek, ‘uzun süreli çalışma’ statüsüne evrilmesi ve bu değişikliğin ardından herhangi bir ilave yasaya gerek duymaksızın, staj ve çıraklık mağdurlarının EYT kapsamına dahil edileceğini belirtti.

ERDOĞAN STAJYERLER İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Her fırsatta stajyerlerin mağduriyetinin çözüleceğini ve seçimden önce emekli olacaklarını açıklayan Önal’ın açıklamalarının yanı sıra, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7500 TL’ye çıkartması da seçmene yatırım olarak algılandı.

Alınan zam kararının gerekçesi olarak, kamuoyu yoklamalarında Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gerisinde konumlanan Erdoğan’ın, EYT’lilerle birlikte sayıları 15 milyonu geçecek olan emeklileri ikna etmek ve oy tercihlerini kendi lehine değiştirmek olduğu iddia edilmişti.

Onur Önal, geçtiğimiz günlerde Twitter’da gerçekleştirdiği bir sohbet odasında staj sorununun çözülmesine yönelik olarak kesi ifadeler kullandı ve staj sigortası nedeniyle emekli olamayan 250 bin vatandaşın yanı sıra, bu vatandaşların aileleri de hesaba katıldığında ortaya çıkan seçmen kitlesinin de büyüklüğünü kullanmak isteyen Erdoğan’ın staj konusunda düğmeye bastığı ve gerekli talimatları verdiğini açıkladı.

Staj Mağdurları Kanun Teklifi, Stajyer Öğrencilerin Çalıştıkları Süreler Sigortalıktan Sayılması, Staj Sürelerinin Sigortalılıktan Sayılması, Staj Mağdurlarının Mağduriyetlerinin giderilmesi, Staj Mağdurları için TBMM’ye Kanun Teklifi Verildi!

Aday çırak, çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan sürelerin sigortalılık borçlanma kapsamına alınması, uzun vadeli sigorta kolları uygulaması kapsamında sigortalılık başlangıç tarihi olarak bu sürelerin esas alınması, konuyla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi ve mesleki eğitimin özendirilmesi” amacıyla aşağıdaki gerekçeleri sunmak suretiyle TBMM’ye Kanun Teklifi sunmuştur.

Staj, öğrenciler için eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgileri çalışmalara aktif olarak katılarak bilgi ve becerilerini geliştirdikleri, mesleklerine ilk adımı attıkları önemli bir süreçtir.

Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler stajlarını mal ve hizmet üreten işletmelerde, kamu/özel kurum, kuruluş ve işyerlerinde yapmaktadır. Staj ve çıraklık eğitiminde amaçlanan; mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışların geliştirilmesi, gerçek üretim ve hizmet ortamında mesleki tecrübenin kazanılması ile iş hayatına uyumun sağlanmasıdır. Çırak ve satjyerler eğitimleri sırasında kendi mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmenin yanında, mal ve hizmet üretiminde fiilen rol alarak işletmelere gelir sağlamaktadır.

31 Mayıs 2006 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükümlerine göre; 5 Mayıs 1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilere ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır.

Uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılığın başlangıç süresi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 38 ‘nci maddesinde açıklanmış; “ memleket meselesi” olarak nitelendirilen meslek okullarında eğitim gören aday çırak, çırak veya staj yapan öğrenciler kapsam dışında bırakılmıştır.

Yine aynı kanunun 41’nci maddesinde sigortalıların borçlanabileceği süreler belirtilirken doğum, askerlik, doktora ve uzmanlık öğrenimi, avukatlık stajı, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri gibi süreler borçlanma kapsamına dahil edilmiş, aday çıraklık, çıraklık veya staj süreleri boyunca üretime ve hizmete katkıda bulunan, işletmelere katma değer sağlayan öğrenciler bu uygulamada da kapsam dışında bırakılmıştır.

Teorik öğretimin tamamlanmasına yönelik mesleki, eğitim, çıraklık ve staj gibi isimlerle küçük yaşlarda iş yaşamına dahil olan; çalışma hayatı sonunda emeklilik hesabı yapılırken mesleki eğitim sürelerinin de dikkate alınacağını düşünen sigortalılar büyük bir halay kırıklığı yaşamıştır.

Aday çırak, çırak, mesleki eğitim ve staj dönemlerinde kısa vadeli sigorta kolları kapsamında primleri ödenen ve fiilen çalıştıkları kayıt altına alınan kişilere borçlanma hakkının tanınması, uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigorta kolları bakımından sigorta başlangıç sürelerinin hesaplanmasında bu sürelerin esas alınması, küçük yaşlarda iş yaşamına katılan bu kişilerin emeklilik ile ilgili mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. “ gerekçelerini sunmak suretiyle aşağıdaki Kanun Teklifini TBMM’ye sunmuştur.

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri