Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SUYU AYAKTA İÇMEK ZARARLIMI?

Ayakta su içmenin zararlı olduğunu birçok defa duymuşuzdur. Peki, ayakta
Global BilgilerAyakta su içmenin zararlı olduğunu birçok defa duymuşuzdur. Peki, ayakta su içmek gerçekten zararlı mıdır, suyu nasıl içmeliyiz?
Birçok insan ayakta su içmenin zararlı olduğunu, çünkü insan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonlarının farklı olduğunu duymuştur. Bunun sonucunda eğer insan suyu ayakta içerse, sıvının doğrudan onikiparmak bağırsağına geçeceğine inanılır. Ancak bu tamamen yanlış bir bilgidir. Uzmanlar, ayakta veya otururken midenin pozisyonunda bir değişiklik olmadığını belirtiyor ve sıvının doğrudan bağırsağa geçeceğine dair de bilimsel bir kanıt olmadığını söylüyorlar.
Ayakta su içmek, suyun midede yeterince kalamamasına ve bu nedenle mide asitleriyle karışamamasına neden olur diye düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Ancak bu da doğru bir bilgi değil. Normal insanlarda ağız ve bağırsak mesafesi oturmakla veya ayakta durmakla değişmez. Suyun mideye giriş ve mide duvarına çarpma hızında da herhangi bir farklılık olmaz. Mide hangi konumda olursa olsun, sindirim kanalından çıkıp mideye ulaşan su türbülent akışa girerek çalkalanacak ve mide asitleriyle normal bir şekilde karışacaktır. Bahsedilen “doğrudan geçiş” ancak ve ancak katı ve ufak parçalar için geçerli olabilir ki midenin şeklinden ötürü bu bile doğru olmayacaktır.
Ayakta mı yoksa oturarak mı su içilmeli tartışmalarının merkezinde işin İslami yönü de vardır. Bu konu hakkında Hz. Muhammed tarafından söylendiği düşünülen hadisler vardır. Birçok din adamı da bu hadislerden yola çıkarak ayakta su içmenin zararlı olduğunu söylemişlerdir.
Şimdiye kadar suyu içme şeklinin herhangi bir hastalığa sebep olduğu bir vaka kayıtlara geçmemiştir. Yine de ayakta su içmenin birkaç bilimsel zararı da bulunuyor. Devamlı olarak ayakta içilen su, oturularak içilen suya göre mideye daha hızlı ve direk bir giriş yapar. Bu da zamanla mukozaya zarar verir ve midenin iç dokusunda bozulmaya neden olur. Mide asit içeren bir ortam olduğu için, başta ülser olmak üzere çeşitli mide hastalıklarının meydana gelmesine yol açar. (Resim: Sıvının midedeki görüntüsü)
Bir diğer bilimsel gerçek ise, midenin pozisyonu otururken veya ayaktayken değişmez ancak mide ve çevresindeki organlarla ilişkisi değişir. Midenin etrafındaki doku, kas ve organlarla olan ilişkisi ile ayaktayken olan ilişki aynı değildir. Ayakta iken, daha gergin ve etrafındaki kaslardan ve dokulardan çok büyük destek görmeyen bir mide söz konusu iken, otururken etraftaki kaslar ve dokular bir korse görevi görür ve mideye destek sağlar.

Bilimsel olarak açıklaması ;
İnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur.
Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına (duodenum) geçer..

Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dâhil birçok insan hastalıklarından korunmuş olur.””

Konuyla İlgili Hadisler

“Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588)
.
“Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın” buyurmuştur (Müslim eşribe Hadis 116).

Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem “Ayakta su içmeyi yasaklamıştır” ifadesi, Müslimin bir başka rivayetinde “Ayakta su içmekten men etmiştir” şeklinde geçmektedir. (Müslim, Eşribe 112, 114)

Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun!” (Müslim, Eşribe 116)

Suyu içerken imkânlar ölçüsünde kıbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardağı sağ ele alınarak içmelidir. Her hususta olduğu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli aşırı derecede su içmemeli, çok soğuk ve çok sıcak olanlardan da sakınmalıdır.

1. Peygamber Efendimiz ile ondan gören bazı sahâbîler ayakta su içmişlerdir. Bu sebeple ayakta su içmek günah değildir.

2. Peygamber Efendimiz’in ayakta su içmeyi yasaklaması, oturarak içmeyi daha uygun gördüğünü belirtmektedir.

3. Resûl-i Ekrem’in, ayakta su içenin içtiğini kusmasını söylemesi, mutlaka böyle yapılmasını istediği anlamına gelmez. Zira Efendimiz müslümanları eğitmek için bazan bu üslûbu kullanmıştır
Müziği sevmeyenimiz pek yoktur. Dini duyguları ortaya çıkaran müziğin adı
Sıradaki Haber Tasavvuf Müziği Nedir ?