Swift işlemi finans literatüründe döviz transferini tanımlamak için kullanılan bir kısaltmadır. Kısaltmanın açılımı Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olarak geçer.Türkçe olarak tanımlamamız gerekirse kısaltmanın açılımı Dünya Bankalar arası Finansal Telekomünikasyon Derneği olarak tanımlayabiliriz.
Swift işlemi ile yurt içi ya da yurt dışında ki banka hesaplarına döviz transferi yapılmaktadır. Bu bilgiler ile döviz hesaplarınıza ödeme alabilir ya da bu kod vasıtası ile bir yakınınızın döviz hesabına ödeme yapabilirsiniz. Dünya üzerinde ki her bankanın döviz hesapları için ayrı bir kod bulunmaktadır. Swift kodu bankaların döviz hesaplarına yapılan transferlerin gerçekleşmesini sağlayan uluslararası koddur. Swift kodunun tamamı büyük harflerden oluşmaktadır ve transfer sırasında banka şubesinde ki yetkiliye ya da internetten transfer sağlanılıyorsa transfer bilgilerinin girildiği ekrana yazılarak belirtilmesi zorunludur, aksi takdirde döviz transferi işlemi gerçekleşmeyecektir.
Swift kodları 11 haneden oluşmaktadır ve tüm dünyada bu kodların bir standardı bulunur.
Kod açılımında ilk 4 hane bankanın kodunu , devam eden iki hane ülke kodunu ,sonraki 2 ya da 4 hane ya da bazı ülkelerde 3 hane yerel kodu , sonraki 3 hane ise şube kodunu tanımlamaktadır. Eğer bu kod birleşimi 11 haneyi oluşturmuyorsa kodun sonuna X harfi eklenerek 11 haneye tamamlanır.
Örnek vermemiz gerekirse Garanti Bankasının Swift kodu TGBATRIS olarak kayıtlıdır. Bu kodda TGBA Türkiye Garanti Bankasının kısaltmasıdır. Devamında gelen TR Türkiye bankası olduğunu gösterir. Kodun son iki hanesi IS ise Türkiye’nin yerel kodudur. Bu dizilimden sonra transferin yapılacağı hesabın bulunduğu şube kodu eklenerek para transferinin yapılacağı swift koduna elde edilmektedir.
İnternet üzerinden yapılacak swift işlemlerinde swift kodunun tamamı bilinmiyorsa transferi yapmak istediğiniz bankanın bulunduğu şehrin ilk 3 harfini girmeniz halinde bu tanıma uyan bankalar listelenerek kolay yoldan seçim yapılması mümkün olmaktadır.
Swift kodu ile gerçekleştirilen döviz transferi işlemlerinde transferin yapıldığı saat transferin geçiş saatini doğrudan etkilemektedir. 17:00’dan önce yapılan döviz transferi işlemleri 2 iş günü içinde karşı hesaba geçerken,17:00’dan sonra yapılan swift işlemlerinde para transferi 3 iş günü içinde gerçekleşmektedir. Bazı bankalar swift işlemlerinin daha hızlı olması için Dolar , Euro ve İngiliz Sterlini cinslerinde ki transferleri için 13:45’ten önce ek ödeme alarak aynı gün içinde geçmesini sağlamaktadırlar. Özellikle acil transferlerde bu yöntemin tercih edilmesi mümkündür.