Uzmanlar mutfağımızın baş tacı olan tavuk etinin uygun pişirme yöntemleri kullanılarak yapılmasının sağlığımız için çok önemli olduğunu belirttiler.
Uygun pişirme ile protein ve vitamin kaybı engellenir fakat doğru olmayan pişirme ile tavuk eti faydadan çok zarar verir.
tavuk eti
Protein zengini olan tavuk eti, 120 gr. kadar tüketildiğinde günlük protein ihtiyacının %65’ini karşılamaktadır. Protein ihtiyacımız için çok gerekli ve yararlı olan bu besin için dikkat edilecekler vardır.
tavuk etinin yararları
Uzmanlar derisiz yenilen tavuğun yağsız olduğunu belirtiyor. Yağı azaltmak ve güçlü protein almak için tavuk derisiz tüketilmelidir. Niasin, bilinen en iyi genetik düzenleyicidir. Vücudumuzda niasin eksikliği olduğunda gen yapımız bozularak kanser riski yükselir. Tavuk etinde, çok yüksek oranda niasin vardır. Bu nedenle tavuk eti yemek, kanser riskini düşürür. Ayrıca niasin, kan şekerini dengeler.
tavuk eti ve faydaları
Selenyum açısından zengin olan tavuk eti tiroid ve bağışıklık sistemi için gereklidir. Tavuk eti bu nedenler ile yumurtadan sonra gelen en değerli et proteini kabul edilir. Bu proteinler, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi için çok gereklidir. Tıpta kaliteli protein denilmesinin başlıca nedeni içinde A, B vitaminleri ve demir, çinko, fosfor, magnezyum ve selenyum barındırmasıdır.
tavuk eti ile ilgili bilgiler
Tavuk eti çiğse oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir. Çiğ olan tavuk eti diğer besinler ile aynı ortamda bırakılmamalıdır. Donmuş tavuk eti dışarıda değil kesinlikle buzdolabında çözülmelidir. Pişirme esnasında hafif ve orta sıcaklık değeri ayarlanmalıdır. Yüksek sıcaklıkta pişen tavuk protein değerini kaybeder ve size yarardan çok zarar verir. Pişirdikten sonra yapılan ısıtma işlemi ise proteinin kaybına devam eder. Bu nedenle tavuk eti pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir. Uzmanlar, böbrek, gut hastalarına tavuk yerken dikkat etmelerini söyler. Tavuk etinde bulunan pürin isimli kimyasal bu hastalıklarda hastaya zarar verir.