Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tırnak kesmek hangi günler sevap

Tırnak Hangi Gün Kesilir

Tırnak Hangi Gün Kesilir Ya Da Ne Zaman Kesilmez?

Tırnak kesmek isteyen kişilerin bu işi ne zaman yapmaları gerektiği sıkça merak edilmektedir. İnsanlar her gün tırnak kesilir mi veya ne zaman tırnak kesilmez gibi soruları öğrenmek istemektedirler. Bunla alakalı oldukça net bilgiler olduğu görülmektedir.

Tırnak Hangi Gün Kesilir ya da Ne Zaman Kesilmez?

Tırnak kesmek isteyen kişiler bu işi her gün yapabilirler. Çünkü tırnak kesmek için belirli bir gün olmadığı görülmektedir. Bundan dolayı istediğiniz gün tırnak kesme işlemini yapma şansınız bulunmaktadır. Bunun için tırnak kesmek temizlik açısından son derece önemlidir.

Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir. Tabi bu durum her gün tırnak kesmeye engel değildir. Bundan dolayı tırnak keseceğiniz zaman istediğiniz günü tercih edebilirsiniz. Zaten temizliğine önem veren her insanlar tırnaklarını düzenli olarak kesmektedirler.

Tırnak keserken düzgün bir şekilde kesim işlemi yapmak gerekmektedir. Bu işi gece yapmanın sıkıntı yaşatacağı düşünülmektedir. Halk arasında gece kesilen tırnağın uğursuzluk getireceği düşünülür. Ayrıca gece tırnak kesmek olumsuz durumlara yol açar diye yorumlanır. Ancak bu sadece halk arasında yer alan bir hurafedir. Yani gece tırnak kesilmez diye bir durum yoktur. İstediğiniz her saatte ve günde tırnak kesme şansınız olduğu görülmektedir.

Sünnete göre tırnak kesme adabı ve sırası! Gece tırnak kesilir mi? Tırnak kesme günleri

Sünnete göre tırnak kesme adabı ve sırası! Gece tırnak kesilir mi? Tırnak kesme günleri

Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetine uygun tırnak kesimi ile hem tırnak temizliğinizi sağlayabilir hem de en kolay hali ile ekstradan sevap kazanabilirsiniz. Halk arasında gece tırnak kesmenin sakıncalı olduğu yönündeki görüşlerin aksine tırnak kesimi ile ilgili bilinmeyenleri sizlere aktarmaya çalıştık. ‘Sünnete göre tırnak kesimi nasıl olmalı?’ sorusunun cevabı için haberi inceleyebilirsiniz. Tırnak kesme adabı:

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetine uygun bir yaşam şekli demek; Allah (c.c)’un rızasını kazandıracak ameller işlemek ve onun yasaklarından kaçarak emirlerine uymak ile sağlanır. Güne erken başlamak, yemekten önce ve sonra elleri yıkamak, teheccüt namazı kılmak, suyu 3 defada yudumlamak, bir şey yiyip içerken besmele çekip Elhamdülilllah demek, hayırlı işlere sağdan başlamak, esnerken ağzı kapatmak, ölen kimsenin gözlerini kapatmak, Allah’ın selamını vermek, hediyeleşmek gibi daha birçok davranış Peygamber Efendimiz (SAV)’in hayatımıza geçirilebilir sünnetlerindendir. Sünnet bilinciyle hareket ederek uygulanabilecek bu gibi davranışlar hem dünya hayatımızı güzelleştirir iken hem de kolayından sevap kazanmamıza vesile olur. ”Temizlik imanın yarısıdır!” şeklinde buyuran dinimizde beden temizliğine dikkat etmek de oldukça önemlidir. Bizlerde Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetine uygun tırnak kesme adabına sizler için değinmeye çalıştık. Günlük hayatta yapabileceğimiz sünnetlerden biri olan tırnak kesme şeklinin sünnete uygun hali…

Tırnak kesme adabı! Sünnete göre tırnak kesme sırası nedir?

Ellerimiz ve ayaklarımızın parmak uçlarındaki, parmakları dış etkilerden koruyan boynuzsu madde olarak ifade edebileceğimiz tırnaklar aradan zaman geçtikçe uzar. Uzayan kısımların bir zaman sonra kesilmesi insan yaratılışının fıtratı gereği yapılması gereken sünnetlerdendir. Fıtratımız gereği yerine getirilmesi gereken 5 temizlikten biri olan tırnak kesimi ile ilgili hadis-i şerifler bulunmaktadır. Öyle ki Efendimiz (SAV), ”Fıtrat beştir; (yahut beş şey vardır ki, bunlar fıtrattandır): Sünnet olmak, kasıkları traş etmek, tırnak kesmek, koltuk altındaki kılları yolmak ve bıyıkları kısaltmak.” (Müslim, Tahâre, 49)

Asırlar öncesinde tırnak temizliğinin önem verilmesine işaret eden hadis-i şerifler olduğu gibi tırnak bakımının da sağlığımız açısından bir hayli önem taşıyan yeri vardır. Uzun tırnak bırakıldığı takdirde etle tırnak arasına pislikler ve mikroplar girer. İçeri pislik gireceği zaman bu kısımlara su ulaşmazsa hakiki manada temizlik sağlanmaz. Estetik açıdan uzun tırnak göze daha güzel geldiği için temizliği yapılsa dahi tırnak uzatma davranışı Peygamberimizin sünnetine ters bir durumdur.

TIRNAK NE ZAMAN KESİLMEMELİ? HANGİ GÜNLER TIRNAK KESİLMEZ?

Tırnak kesme şekli

Allah (c.c)’un rızasını kazanmak için keseceğimiz kurbanda Zilhicce’nin başından, kurban kesileceği vakte kadar (10 gün) tırnakları ve saçları kesmek uygun değildir. Bu durum ”Zilhiccenin on günü girer de biriniz kurban kesme niyetinde olursa artık saçından ve vücudundan hiçbir şeye dokunmasın (yani tıraş olmasın, tırnak kesmesin)” (Müslim, es- Sünen, el Ezahi) Bayramda Kurban kestikten sonra saç ve tırnak kesimi yapılabilir.

Kurban kesileceği zamana kadar ki on günde tırnak kesilmesinin uygun olmamasının hikmetlerinden birisi de, vücuttan kıl ve tırnak kesmemekle en küçük parçanın bile kurbanın parçaları, tüyü ve tırnağı karşılığında ateşten azat edilme içindir.

Yalnızca hac ya da umre ihramı süresince yasaktır; bunun haricinde her zaman kesilebilir. Kadınlardaki özel durumlardan olan hayız ve nifas hallerinde iken tırnak kesmek caiz, cünüp iken tırnak kesmek ise mekruhtur.

TIRNAK NE ZAMAN KESİLİR? CUMA GÜNÜ TIRNAK KESMENİN FAZİLETİ NEDİR? TIRNAK KESME GÜNLERİ

Tırnak kemse günleri

Tırnak kesmek için belli bir günü beklemek gerekmez, uzadığı zaman kesilebilir. (40 günü geçirmek mekruh olarak görülür) Sünnet davranışlardan birisi de tırnakları cuma günü kesmektir. Hadis-i şerifte,

“Kim Cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onu öbür Cuma’ya kadar ve üç gün daha fazlasıyla belâlardan korur.” (Dürrü’l-Muhtar, c. VI, sh: 405) buyurmuştur.

Peygamberimiz (SAV), Hazret-i Ali (r.a)’ a:

“-Yâ Ali, tırnak perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.”buyurmuştur. (Deylemî)

SÜNNETE UYGUN TIRNAK KESME ADABI

Sünnete göre tırnak kesme sırası

Rivayet olarak değil de tavsiye olarak tırnak kesme şeklinde şu şekil önerilmektedir: Tırnak kesmeye başlarken önce sağ elin şehadet parmağını kullanıp, sonra orta, yüzük, serçe parmaklarını tırnaklarını sırayla kesip en sonunda başparmağa geçilebilir. Sol elde de serçe parmaktan başlayıp yüzük, orta, şehadet ve başparmağa geçilebilir

Ayak tırnaklarında sağ ayakta serçe parmaktan sol ayağın baş parmağına geçip sırayla en son küçük parmağa gidilebilir. Tırnaklar parmağa zarar vermeyecek ölçüde dipten kesilmelidir.

TIRNAK KESME SIRASI NEDİR? TIRNAK KESME ŞEKİLLERİ

Tırnak kesme

Ruhû’l-Beyân tefsirinde tırnak kesimi sıralaması şöyle geçmektedir:

SAĞ EL TIRNAK KESİMİ:

İlk önce ellerdeki parmakların tırnakları kesilir. Tırnak sıralaması; sağ elin işaret parmağı, sonra yüzük parmağı, sonra orta parmak, sonra küçük parmak ve sonra başparmak.

SOL EL TIRNAK KESİMİ:

Serçe parmaktan sonra sırayla başparmağa kadar devam edilir.

SAĞ AYAK VE SOL AYAK TIRNAK KESİMİ:

Serçe parmak sıra ile, sol ayağın küçük parmağında bitirilir.

Tırnak kesme şekillerinin birbirinden farklı olmasının nedeni, Sevgili Peygamberimiz (SAV)’in her defasında aynı sırayla kesmemesinden kaynaklanmaktadır.

GECE TIRNAK KESİLİR Mİ?

Gece tırnak kesilir mi?

Toplum içerisinde kulaktan dolma bilgilerle günümüzdeki yaygın düşüncelerden birisi de geceleyin tırnak kesilmemesi gerektiğidir. Batıl olan bu inanışta altta yeten temel etken elektriğin olmadığı zaman tırnağın nereye sıçrayacağı belli olmayacağından dolayıdır. Elektriğin olduğu şu zamanda gece tırnak kesmenin hiçbir mahzuru yoktur.

Nakledilen bazı rivayetlere göre, bir gün Harun Reşid, İmam Ebû Yusuf’a:
“-Geceleyin tırnak kesilebilir mi?” diye sorar. İmam:
“-Evet, kesilebilir.” diye cevap verir.
Harun Reşid, bu sefer İmam Ebû Yusuf’a:
“-Peki, bunun delili nedir?” diye ikinci bir soru yöneltir.
Ebû Yusuf:
“-Hayırlı işlerde acele ediniz.” meâlindeki hadîs-i şerifi okuyarak onun sorusunu cevaplar.(el-Fetevâ-yı Hindiyye, c: V, sh: 358)

Tırnak kesme edebi nasıldır?

Tırnak kesme edebi nasıldır?

El ve ayak tırnakları beraberce kesilebilir mi? Bunun için belirli bir gün var mıdır?

Kesilebilir. Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur. Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir. Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap görülmüştür. (6 Hattâb es-Sübkî, el-Menhel I/189) Gazalî`nin söyledigi budur.

Bu konuda görüşler vardır. Efdal olan, tırnakların haftada bir kesilmesidir. Onbeş güne kadar bırakmasında da bir mahzur yoktur. Kırk günü aşması ise, harama yakın (tahrîmen) mekruhtur. Ama tırnakları çok uzayıp,sınırı aşmayacaksa, bekleyip cuma günü kesmek (özellikle camiye gidecek erkekler için) müstehaptır.

Bu konuda Fetâvây-i Kâdihân`da şöyle denir:

Bir adam tırnak kesmek ya da saç traşı olmak için, cuma gününü belirlese; başka günlerde de bunun câiz olduğunu kabul etmekle beraber, cumaya kadar beklemesi tırnak kesmeyi çok geciktirmiş olsa, bu mekruh olur. Çünkü tırnakları uzun olanın rızkı kıt olur.

Eğer çok geciktirmiş olmayacaksa ve cumayı hadîsin tavsiyesine uymak için bekliyorsa bu müstehaptır. Çünkü Aişe Validemizden nakledildiğine göre, Rasûllullah Efendimiz: “Kim cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onun öbür cumaya kadar ve üç gün daha fazla belâlardan korur” (7 Kadihân (Hindiyye kenarında) NI/411; Hindiyye V/358 Benzer hadisler için bk. el-Hindî, Kenzu`I-ummâl VI/656 659; Tırnak kesmenin uygun zamanı olarak perşembeyi gösteren bir hadis vardır. Ancak bu, Deylemî`den başka hadis kaynaklarında zikredilmemektedir. Bk. Hindî, Kenz. VI/17256,17384

 

Fetanet, akılla aklı aşma demektir.
Sıradaki Haber Fetanet ne demek?