Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tiroid bezi hakkında bilgi

Tiroid bezi vücudun neresinde bulunur? Boynun ön alt kısmında nefes

Tiroid bezi vücudun neresinde bulunur?
Boynun ön alt kısmında nefes borusunun etrafında. Normal olarak üç kısımdan ibarettir. Nefes borusunun iki tarafında birer lop ve berzah (istmus) diye adlandırılan bir bağlantı kısmı. Her lop yaklaşık 5 santim çapındadır. Nefes borusunun önünden geçen orta kısmın çapı ise yaklaşık 1,5-2 santimdir.

Tiroid bezinin fonksiyonu nedir?
Alınan gıdayı enerjiye çeviren ve o enerjiyi gerekli şekilde harcayan metabolizmanın düzenleyicisi olan tiroid bezi vücudumuzun en önemli organlarından biridir.

Tiroid bezi, salgı bezlerinden biri midir?
Evet. Tiroksin denilen hormonları salgılar.

Tiroid hormonunun görevinedir?
Enerji üretimi için dokuların gıda ve kimyasal madde kullanışın; düzenlemektedir. Vücut ısısı ve adale enerjisinin tanzimiyle, vücudun büyüme ve gelişmesiyle, vücuttaki su ve tuz depolarından dağıtım işleriyle de ilgisi vardır.

Tiroid bezi eksikse veya yeterli derecede çalışmazsa ne gibi belirtiler meydana gelir?
a. Doğuştan tiroid bezi eksikse veya tam olarak gelişmemişse bu kretenizm diye adlandırılan bir duruma neden olur. Bu durum da aşırı geri zekalılık ve cüceleşmiş bir vücut kendisini göstermektedir, b. Erginlik çağında veya erginleştikten sonra da bezin hafif veya yetersiz oranda işlemesi, fazla kilo alınmasına, enerji kaybına ve geri zekalığa yol açabilir.

Bez inatçı bir şekilde fazla işlemekte ise ne olur?
Bu durum gözlerin pırtlamasına, fazla kilo kaybına, sinirlilik ve alınganlığa, sonunda ciddi kalp zedelenmesine neden olabilir.

Tiroid bezinin iyi işlememesinin nedeni bilinmekte midir?
Bu bezin fonksiyonunda meydana gelen bozuklukların hipofiz salgı bezinin tiroide yapabileceği tesirden veya tiroid bezinin kendisinde bulunan düzensizliklerden ileri geldiği sanılmaktadır.

Tiroid bezinin çalışması nasıl tespit edilir?
a.  T3 ve T4 diye tanımlanan kimyasal testler yoluyla.
b.  Proteine bağlı iyodun tespiti ile.
c.  Tiroid bezinin ne kadar radyoaktif iyot tutabildiğini ölçmekle.
d.  Yukarıda bildirilen testler yetersiz veya sınırsız kalınca, son yıllarda geliştirilmiş olan yepyeni ve hala tecrübe safhasında bulunan testlere başvurulmaktadır.

Temel metabolik oran, metabolik faaliyeti ölçmekte yararlı mıdır?
Yukarıda gösterilen testler tiroid faaliyetini tespit etmekte çok daha yararlı oldukları tayin edildikten sonra solunum test usulü aşağı yukarı tamamen kullanılmaz olmuştur.

Yukarıda gösterilen tiroid testlerinden biri yapıldıktan sonra netice hemen öğrenilmekte midir?
Hayır. Bu testlerin tamamlanması birkaç gün sürebilir. Bazı kimyasal ve radyoaktif testlerde analizlerin yapılması çok zor olmaktadır.

Hastaya iyot ilaçları verilmişse proteine bağlı iyot testleri veya radyoaktif iyot testleri kusursuz mudur?
Hayır. Hastaya böyle testlerden önce hiçbir şekilde iyot verilmemesi gereklidir. Aksi taktirde bu verilmiş olan iyot, testlerin sıhhatini bozacak ve yapılacak testler hiçbir şeye yaramayacaktır.

Tiroid okuma tahlili ne demektir?
Bu testte bez radyoaktif iyodu emerken hastanın tiroid bezinin üzerine yerleştirilen bir ölçme aleti bezin faaliyetini ölçmekte ve sonuçları kağıt üzerine kaydetmektedir. Bu kayıtlardan test sonuçlarını kolayca tespit etmek mümkün olmaktadır.

Proteine bağlı iyot nasıl tayin edilir ve bunun anlamı nedir?
Bu test kanın kimyasal analizi ile yapılmaktadır ve tiroid fonksiyonunu göstermekte BMR testinden bile üstündür.

Guatr nedir?
Guatr, tiroid bezinin şişmesi veya büyümesi demektir.

Tiroidin büyümesinin en genel nedenleri hangileridir?
a. Koloid guatr. Bu guatrın genişlemesi ve hatta büyümesidir. Genellikle insanın metabolizmasında başka bir rahatsızlığı gösterecek hiçbir belirti bu hastalıkla birlikte gelmemektedir. İçme suyunun da iyot muhtevası az olan bölgelerde genellikle erginlerde rastlanan bir hastalıktır.
b. Nodüler guatr. Bu hastalığın belirtileri bezin bir yerinde çarpık bir yumrunun gelişmesi veya bez içerisinde çeşitli düzensizliklerin meydana gelmesidir.
İki tip nodüler guatr vardır:

Arı sütü işçi anlar tarafından Hani maddesi nektar ve polen
Sıradaki Haber Arı Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir?