Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜRKİYE'NİN KARTALLARI

Kartallar, atmacagiller (Accipitridae) familyasına üyedir. Kartal türleri çok geniş bir


Kartallar, atmacagiller (Accipitridae) familyasına üyedir. Kartal türleri çok geniş bir yelpazede dağılan yırtıcı kuşları kapsar. Türkiye’de genellikle dağlık bölgelerde yaşarlar.
Kartallar, doğal ekosistemlerde anahtar görevi yapan canlılardır. Fareler gibi çok hızlı çoğalabilen hayvanlar başta olmak üzere, avlayabildikleri pekçok hayvan türünün (küçük kuşlar, tavşanlar, balıklar, yılanlar, kertenkeleler) populasyonlarını dengede tutma görevleri vardır.

Ülkemizde 11 kartal türü yaşamaktadır.

  1. Kaya Kartalı
  2. Balık Kartalı
  3. Büyük Orman Kartalı
  4. Yılan Kartalı
  5. Akkuyruklu Kartal
  6. Cambaz Kartal
  7. Tavşancıl Kartal
  8. Küçük Orman Kartalı
  9. Bozkır Kartalı
  10. Küçük Kartal
  11. Şah Kartal

Yaşam alanı kaybı, besin bulamama, tarım ilaçları gibi nedenlerle çoğunun sayısı azalmaktadır. Şah kartal ve Büyük orman kartalının soyu Dünya çapında tehlike altında bulunmaktadır.

Kaya Kartalı

Boyları 80-90 cm. kanat açıklığı 190-225 cm. kadar.
Yüksek dağlarda ve yüksek ormanlık alanlarda yaşarlar. Tilki tavşan sincap ve yılanlar başlıca besin kaynaklarıdır.
Global Bilgiler

Balık Kartalı

Boyları 60 cm. kanat açıklığı 150-170 cm. kadar olur. Orta boy bir kartaldır. Ormanların suya bakan taraflarında yuva yaparlar. Orman içindeki sular, göller
 Nehir ve deniz kıyıları başlıca yaşam alanlarıdır. Balık semender su yılanı kurbağa ile beslenirler.
Global Bilgiler

Büyük Orman Kartalı

Boyları 62-74 cm. kanat açıklığı 153-177 cm. kadar olur. Yazın sulak alanların yakınlarında ağaçlıklarda kışın nehir kıyılarında bulunurlar. Küçük balıklar amfibiler ve sürüngenlerle beslenirler.

Yılan Kartalı

Boyları 62-67 cm. kanat açıklığı 162-178 cm. kadardır. Açık araziler bozkırlar çalılıklar ve  ağaçlık alanlarda bulunurlar. Yılanlar başta olmak üzere küçük  memeliler sürüngenler ve kuşlarla beslenirler.
Global Bilgiler

Akkuyruklu Kartal

Boyları 90 cm kanat açıklığı 200-240 cm. olup çok iri bir kartal türüdür. Ormanların suya bakan taraflarında yuva yaparlar. Ana besinleri balık ve su kuşlarıdır.
Global Bilgiler

Cambaz Kartal

Boyları 60 cm. kanat açıklığı 170-180 cm. olup açık arazilerde bozkırlarda çalılıklar sulak alanlar ve ağaçlık alanlarda bulunurlar. Küçük memeliler, sürüngenler ve kuşlar  besinlerini oluşturur. Türkiye’de sadece bir defa ve göç esnasında İstanbul’da 2015 yılı bahar göçünde görülmüştür.
Global Bilgiler

Tavşancıl Kartal

Boyları 65-72 cm. kanat açıklığı 150-180 cm. olup avlanma sırasında çift olarak hareket ederler. Tavşan sıçan tahtalı güvercin keklik gibi türler başlıca besinleridir. Yuvaları 2 metre çapında 1,5 m. Yüksekliğinde olur. 1-3 yavru yaparlar.
Global Bilgiler

Küçük Orman Kartalı

Boyları 55-65 cm. kanat açıklığı 143-168 cm. kadar olup, ormanlık alanlarda yaşarlar. Küçük memeliler, sürüngenler, amfibiler ve kuşlar ana besinlerini oluşturur.
Global Bilgiler

Bozkır Kartalı

Boyları 72-78 cm. kanat açıklığı 165-190 cm. olup, bozkırlar, savanlar, yarı çöller, çöller başlıca yaşam alanlarıdır. Kemiriciler, diğer küçük memeliler ve kuşlar başlıca besinleridir.
Global Bilgiler

Küçük Kartal

Boyları 45-55 cm. kanat açıklığı 110-130 cm. kadar olup, ormanlık alanlarda bulunur. Küçük memeliler, sürüngenler, kuşlar ana besinlerini oluşturur.
Global Bilgiler

Şah Kartal

Boyları 92 cm. kanat açıklığı 214 cm kadar olup, genellikle orman ile bozkırın kesiştiği yerlerde bulunur. Tilki, tavşan, sincap, tahtalı güvercin ve üveyik başlıca besinleridir.
Global Bilgiler
Müziği sevmeyenimiz pek yoktur. Dini duyguları ortaya çıkaran müziğin adı
Sıradaki Haber Tasavvuf Müziği Nedir ?