Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uydu Nedir, Hakkında Bilgi

Uydu nedir ve ne işe yarar, Uydu nasıl yapılır ve

Uydu nedir ve ne işe yarar, Uydu nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır, Uydu hakkında bilgi.

Bir gezegenin çekiminde bulunarak onun çevresinde dolanan daha küçük gezegen, peyk; türlü amaçlarla dünyadan fırlatılan ve genellikle kapalı bir yörünge çizerek dünya çevresinde dolanan aygıt.

Uyduya genellikle “ay” da denir. Bilinen bütün uydular Güneş sistemine aittir; buradaki gezegenlerden hiç uydusu olmayanlar Merkür, Venüs ve Plüton’dur. En çok uydusu olan gezegenin Jüpiter olduğu tahmin ediliyor. Çünkü Güneş sisteminin en büyük gezegeni budur. Fakat bugüne kadar Jüpiter’in 16 uydusu bulunmuş, Satürn’ün ise 27 uydusu tespit edilmiştir. Jüpiter’in en büyük uydularından dördü, 1610 yılında Galileo tarafından keşfedilmiştir.

Uyduların büyüklükleri çok değişiktir. Çapları yaklaşık olarak 8 km’den (Merih’in uydusu Deimos) 56.000 km’ye kadar (Satürn’ün uydusu Titan, Merkür gezegeninden daha büyük) değişen uydular vardır. Bütün bunlar bağlı oldukları gezegenden daha küçüktür. Jüpiter, en büyük uydusundan 12.000 defa daha ağır ve çapı 28 kat daha büyüktür. Yer, aydan 80 defa daha ağırdır ve çapı ayın çapının ancak 4 katıdır. Bu durum ayın gerçek bir uydu olmayıp yerin çekim kuvvetine yakalanmış bir gezegen olduğu düşüncesini doğurmuştur. Yapma Uydu:

Yer’in veya Güneş’ten başka, herhangi bir gök cisminin etrafındaki kapalı bir yörüngeye insanlar tarafından oturtulan bir cisim. Bir cisme yerin çekim kuvvetini yenmeye yetecek kadar enerji vermek için, cisim saniyede 8 km’den daha büyük bir hızla bir roketten fırlatılır bu haz-dan daha küçük hızlarda cisim tekrar yeryüzüne düşer. Kritik hız, yükseklik artıkça azalır ve bir yapma uyduya saniyede 7,5 km’lik teğet hız verilebilirse bu uydu birkaç yüz kilometre yükseklikte bir yörüngeye yerleştirilebilir. Bununla beraber bu yüksekliklerde bile bulunan seyrekleşmiş haldeki atmosferle sürtünme sebebiyle uydunun hızı azalır ve birkaç ay sonra yeryüzüne doğru düşmeye başlar. Sonunda büyük bir hızla atmosferin daha yoğun tabakalarına girerek yapma bir meteor (göktaşı) gibi yanar.

Yörüngeye oturtulan ilk yapma uydu-Sovyet Rusya’nın 1957’de uzaya fırlattığı Sputnik 1’dir. 60 cm. çapında 82’kg. ağırlığında bir küre şeklinde olan bu uydu, yaklaşık olarak 600 km. ortalama yükseklikte 92 gün süreyle 1,5 saatte bir, yerin etrafında dönmüştür.

2023 yılında “Herkes İçin Lüks” sloganıyla kurulan Hamburg merkezli moda
Sıradaki Haber Iluxi Moda Markası 14 Ayda İflas Etti: “Herkes İçin Lüks” Sloganı Başarısız Oldu