Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uykuda sayıklama (konuşma) nasıl önlenir, neden olur, tedavisi

Uykuda sayıklama (konuşma) nasıl önlenir, neden olur, tedavisi Uyurken konuşma,

Uykuda sayıklama (konuşma) nasıl önlenir, neden olur, tedavisi

Uyurken konuşma, sayıklama ve horlama nedir, neden olur:

Uykuda Konuşma

Uykuda konuşmanın rüya sırasında oluştuğunu düşünebilirsiniz. Fakat bilim adamları bu tür bir gevezeliğin gece vakti uykuya dalmayla ilgili olup olmadığı konusunda emin değildir. Konuşma uykunun herhangi bir aşamasında meydana gelebilir.

Uykuda konuşma kendi kendine oluşur ve genelde zararsızdır. Bununla birlikte bazı durumlarda daha şiddetli bir rahatsızlığın ve sağlık durumunun belirtisi olabilir.

REM (Rapid eye movement) uykusu davranış bozukluğu (RDB) ve uykuda korkma bazı insanların uyku sırasında bağırmalarına sebep olan iki çeşit uyku bozukluğudur. Uykuda korkma rahatsızlığı korkunç çığlıkları, dayak ve tekmeleme gibi durumları içerir. Uykuda korkma bozukluğu olan bir insanı uyandırmak oldukça zordur. Uykuda korkma rahatsızlığı olan çocuklar genelde uykularında sayıklar ve gezer.

RDB hastaları bağırır, çığlık atar, homurdanır ve rüyalarındaki gibi davranır ve bunlar genellikle şiddet içeren davranışlardır.

Uykuda konuşma ayrıca uyurgezerlik ve bir insanın uyurken yemek yemesi durumu olan uykuda yemek yeme(NS-RED) rahatsızlığından dolayı olabilir.

Uykuda konuşmaya sebep olan diğer etmenler şunlardır:

• Bazı ilaçlar
• Duygusal stres
• Ateş
• Ruh sağlığı bozuklukları
• Madde kullanımı

Uykuda Horlama

Horlama ve uykuda sayıklama kasıtsız, rahatsız edici ve bazı durumlarda ise utanç vericidir. Bu sorunların çözümünün altında horlamaya ve sayıklamaya yol açan nedenler bulunuyor. Bu nedenler fizyolojik olabileceği gibi psikolojik de olabiliyor.

Ehow isimli internet sitesinde yer alan habere göre, horlama boğazınızdaki ya da burnunuzdaki fazla dokudan veya dilinizin konumundan kaynaklanırken sayıklama ise tükürük bezlerinden gelen aşırı akış nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bu noktada konservatif tedaviler yardımcı olabilir ya da bu problemlere çare olabilir. Eğer bunlar işe yaramazsa, ameliyat bir başka seçenektir.

Uzmanlar, horlamayı durdurmak için başınızı yukarı kaldırmak amacıyla yatağınızın baş kısmının altına bloklar yerleştirmenizi öneriyor. Yan tarafınıza yatmak da yardımcı olabilir. Uykunuzda sırt üstü dönüyorsanız, tişörtünüzün sırt kısmına sizi rahatsız edebilecek sert bir nesne dikin. Böylece sırtüstü dönünce rahatsız olursunuz ve horlamadan uyursunuz.

Daha ciddi sorun olan uyku apneniz varsa, CPAP cihazı (düşük dirençli bir hortum ve hortumun ucundaki maske aracılığıyla hastanın üst solunum yollarına sürekli basınçlı hava verir) kullanın. Horlama uyku apnesinde yaygın olduğunu söyleyen uzmanlar, maske kullanımı sayesinde hastanın yeterli oksijen aldığını ve ağızdan nefes alma ihtiyacını bertaraf ettiğini belirtiyorlar.

Bunların yanında horlamayı önlemek için dişhekimliği cihazı olan ağız koruyucu kullanabilirsiniz. Bu aparat, havayolunuzu açık tutmak için çenenizi ve dilinizi ayarlıyor.

Uykuda Sayıklama

Sayıklamayı nasıl durdurabilirsiniz?

Bir uyku problemi olan sayıklamanın tedavisi için doktora gitmelisiniz. Çünkü sayıklamayı önlemeniz için doktorun vereceği, tükürük üretimini kontrol altına alan otonomik sistemin parçası olan parasempatik sistemi engelleyen ilaçlar kullanmanız gerekiyor. Ya da anestezi altında etkinliği 8 ay süren parotid bezinin içine botulinum A toksini enjekte ettirebilirsiniz.

Bu şekilde ilaç almak istemiyorsanız, biyo-feedback (Vücut ısısı, cilt direnci,solunum sayısı, kas gerginliğini ve kalp atım sayısını özel elektrodlar ile ölçerek kişinin bedensel duyumları ve düşünceleri arasındaki ilişkiyi görselleştiren bir düşünce teknolojisi cihazı) ve hipnozu deneyebilirsiniz. Konuşma terapisi de sayıklayan çocukların tedavisine etkili olabilir.Zaman/sağlık ansiklopedi/sağlıkhaber

Uykuda Konuşma Nedenleri

Uykusunda konuşan bazı çocuklar uyku esnasında pek de anlamı olmayan bir kelime söyledikten sonra sessizce uyumaya devam ederler. Bazı çocuklar ise aynı odada uyuyan bir başka kişi ile uzun diyaloglara girerler (bu kişi de uyku esnasında uyanıp, uykusunda konuşan çocuğun sorularına cevaplar verir). Uyku esnasında, hayalinde canlandırdığı kişilerle konuşan çocuklar da vardır. Çocuklar uyku esnasında konuşurken heyecanlanabilir, strese girebilir ve yorulabilir. Bu durum ise aileler için bir endişe kaynağı haline gelmektedir. Uykuda konuşan çocuklar genellikle stresten, herhangi bir hastalıktan, uyku apnesinden ya da gece kâbuslarından etkilenmektedir.

Uykuda konuşan çocuklar için endişelenilecek ciddi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle ailelerin bu durumu sükûnetle karşılaması gerekmektedir.

Uykuda konuşmak, çocuğunuz için yorucu bir hal almışsa; uyumadan önce çocuğunuzun zihnini boşaltmaya çalışın. Onunla konuşarak her türlü endişesini ve korkusunu beyninden atmasını sağlayın. Çocuğunuzun uyku saatlerini belirli bir düzene oturtun. Onunla bol bol sohbetler edin. Çocuğunuzu rahatlatacak ve hissettiği gerilimi ya da stresi üstünden atmasını sağlayacak doğal sağlık tedavilerini uygulayın. Çiçek esanslarının çocuğunuzun uyku düzeni üzerinde önemli bir rol oynadığını unutmayın.kaynak:genelsağlıkbilgileri

Uykuda Konuşmak Neden Olur

Uykuda Konuşmak Nedir
Uykuda Konuşmak Nasıl Tedavi Edilir
Uykuda Konuşmayı Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır

Uykuda konuşma, yürüme, diş gıcırdatma, kabus, korku, karabasan, altını ıslatma gibi tabloları içeren uyku bozuklukları (parasomnia’lar) tüm uyku bozukluklarının % 15.’ni oluşturmaktadır. Genellikle çocukluk ve ergenlik dönemde görülmektedir. Çocuk ve ergenlerin yaklaşık dörtte birinde parasomnia görülmektedir. Bu oran, erişkin dönemde % 1’e düşmektedir. Genellikle uykunun başlangıç dönemindeki Non-REM uykusu sırasında görülmekte olan parasomnia tablolarının genellikle psikolojik nedenlere dayalı olduğu dikkati çekmektedir. Bu nedenle tedavinin temelini psikolojik modeller oluşturmaktadır.

Uykusunda konuşan bazı çocuklar uyku esnasında pek de anlamı olmayan bir kelime söyledikten sonra sessizce uyumaya devam ederler. Bazı çocuklar ise aynı odada uyuyan bir başka kişi ile uzun diyaloglara girerler (bu kişi de uyku esnasında uyanıp, uykusunda konuşan çocuğun sorularına cevaplar verir). Uyku esnasında, hayalinde canlandırdığı kişilerle konuşan çocuklar da vardır. Çocuklar uyku esnasında konuşurken heyecanlanabilir, strese girebilir ve yorulabilir. Bu durum ise aileler için bir endişe kaynağı haline gelmektedir. Uykuda konuşan çocuklar genellikle stresten, herhangi bir hastalıktan, uyku apnesinden ya da gece kâbuslarından etkilenmektedir.

Uykuda konuşan çocuklar için endişelenilecek ciddi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle ailelerin bu durumu sükûnetle karşılaması gerekmektedir.

Uykuda konuşmak, çocuğunuz için yorucu bir hal almışsa; uyumadan önce çocuğunuzun zihnini boşaltmaya çalışın. Onunla konuşarak her türlü endişesini ve korkusunu beyninden atmasını sağlayın. Çocuğunuzun uyku saatlerini belirli bir düzene oturtun. Onunla bol bol sohbetler edin. Çocuğunuzu rahatlatacak ve hissettiği gerilimi ya da stresi üstünden atmasını sağlayacak doğal sağlık tedavilerini uygulayın. Çiçek esanslarının çocuğunuzun uyku düzeni üzerinde önemli bir rol oynadığını unutmayın.

Uykuda Konuşma Nasıl Tedavi Edilir ?

Uykuda konuşmak çocuklarda ve yetişkin bireylerde gün içi stresin veya psikolojik bozuklluğun işretidir . Uykuda konuştuklarını asla kabul etmezler çünkü farkında değildirler şaçma sapan seyler söylerde bazende şiddetli sinirlilik hali hakım olur bu kötüye işarettir çocugunuz gece uyurken şiddetli konuşuyor ve bağıtıyorsa muhakkak bir doktora başvurunuz bu durum onun bişeyleri size ifade edememe ve içine attığının göstergesidir gelişim psikolojisi için iyiye işaret değildir.
Uykuda konuşmak, çocuğunuz için yorucu bir hal almışsa; uyumadan önce çocuğunuzun zihnini boşaltmaya çalışın. Onunla konuşarak her türlü endişesini ve korkusunu beyninden atmasını sağlayın.Onunla duyduklarınız hakkında konuşmaya çalışın ve ona uykuda konuştuğunu kesinlikle belli etmeyin bu onu daha çok utandırır ve size anlatmaz .

Uykuda konuşma için ilaç yada bitkisel tedavi nedir?

Uykuda Konuşma Nasıl Önlenir?

Uykuda konuşmayı azaltabilecek bilinen kesin bir yöntem yoktur. Stresten uzak durmak ve çok fazla uyumak uykuda daha az konuşmanızı sağlayabilir.

Bir uyku günlüğü tutmak uyku yapınızı belirlemek ve uykuda konuşmanıza sebep olan temel problemin saptanması için doktorunuza yardımcı olabilir. İki haftalık uyku günlüğü tutun. Uykuya dalacağınızı düşündüğünüz yatağa girdiğiniz zamanları ve uyandığınız zamanları not alın. Ayrıca aşağıdakileri de not almanızı öneririz:

• Aldığınız ilaçları ve günün hangi saatinde aldığınızı,

• Gün içinde ne içtiğinizi ve ne zaman içtiğinizi, özellikle kola, çay, kahve hatta alkol dahil kafeinli içecekleri,

• Egzersiz yaptığınız zamanı not almayı unutmayın.

Uyku bozukluğunun tanısının konabilmesi içinve tadavisinin yapılabilmesi için ,yakınmanın tanımlanması, nasıl ortaya çıktığının ve ilişkili faktörlerin araştırılmasına yönelik olan ayrıntılı bir görüşme , psikolojik değerlendirme yapılmalı ve fizik muayene ile laboratuvar testleri uygulanmalıdır.