Viskozite nedir ve nasıl oluşur, Akışkanlığı yavaşlatan bir özellik olan Viskozite nasıl meydana gelir, Viskozite hakkında bilgi.
Bir cismin akışını yavaşlatan genel bir özellik olup moleküllerin hareketleri sırasında uğradıkları dirençten ileri gelir. Gazların kinetik teorisi viskoziteyi, bir hareketli düzlemden ötekine momfent transferi olarak tanımlar. Gazların viskozitesi çok az, katıların çok fazla, sıvılarınki ise sıvının cinsine ve sıcaklığına bağlı olarak geniş sınırlar içinde değişir.
s yüzeyindeki bir sıvı tabakası, I uzunluğunda bulunan ve aynı yüzeydeki bir tabakaya göre v hızı ile hareket ettiğinde; hareketli bulunan bu yüzey öteki yüzey üzerine v hızı ve s yüzeyi ile doğru ve iki düzlem arasındaki uzaklıkla ters orantılı bir f sürtünme kuvveti yapar.
Burada akışkanın cinsine ve sıcaklığına Dağlı bir katsayı olup buna Viskozite sayısı denir.
Gazların viskozitesi sıcaklıkla artar. Aynı sınıfa ait bileşiklerde viskozite mol tartısı ile artar. Örneğin düz zincirli hidrokarbonlarda zincir uzadıkça viskozite artar. Genel olarak, bir sıvının viskozitesi o sıvının moleküllerinin büyüklüğüne, biçimine ve kimyasal tabiatına bağlıdır. Sıcaklık arttığında sıvılarda viskozite azalır.