Sindirim işlemi ne kadar sürer? Mide yediklerimizi ne kadar sürede sindirir?
Genellikle sindirim işlemi tahminen 24-72 saat kadar sürmektedir. Sindirimin net olarak kaç saat sürdüğü ise ne çeşit gıdaları hangi miktarda tükettiğinize göre değişiklik göstermektedir.
Sindirim hızınız ayrıca cinsiyet, metabolizma hızı ve sindirim sistemine bağlı hastalıklara sahip olup olmamaya göre değişiklik gösterir.
Yemek öncelikle hızlı bir şekilde sindirim sisteminize ulaşır. 6-8 saat kadar bir süre içinde yemekler mideden bağırsağa, oradan ince bağırsağa ardından da kalın bağırsağa yolculuk ederler.
Besinler kalın bağırsağa ulaştığında ise sindirilmiş gıda kalıntıları burada bir gün ya da sindirilme süresine göre bir günden uzun bir süre bile kalabilir. Mayo Clinic tarafından yapılan bir araştırmaya göre kadınlar için ortalama sindirim süresi 47 saatken erkekler için ortalama sindirim süresi 33 saat kadardır.
Öte yandan yediklerimiz de sindirim hızımızı etkiler. Kırmızı et ve balık gibi gıdaların tamamen sindirilebilmesi iki günü bulabilir. Proteinler ve yağlar daha kompleks moleküllere sahip olduğundan vücudun bu gıdaları sindirmesi, molekülleri parçalaması daha zor olacaktır, bu yüzden bu gıdalar daha uzun sürede sindirilir.
Bunun tam aksine meyveler ve sebzeler lif yönünden zengin olduklarından sindirim sisteminde bir günden az sürede parçalanırlar. Bu besinler esasen sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasına da yardımcı olurlar.
En hızlı sindirilen gıdalar ise işlenmiş, şekerli abur cuburlar ya da şekerlemelerdir. Bu gıdalar vücut tarafından çok çabuk parçalanır ve bu gıdalar tüketildikten sonra çok çabuk açlık hissi duyulur.
Sindirim işlemi nasıl gerçekleşir?
Yediğimiz gıdaların yakıt olarak kullanılmak için vücut tarafından parçalanarak içlerindeki besinlerin emilmesi işlemine sindirim denir. Sindirim işleminden geriye kalanlar atık gıdalardır ve bu atıklar vücut tarafından dışkı yolu ile dışarı atılır.
Sindirim sistemimiz beş temel parçadan oluşur:
- Ağız
- Yemek borusu
- Mide
- İnce bağırsak
- Kalın bağırsak
Sindirim olayı gerçekleşirken vücutta aşağıdaki olaylar yaşanır:
Ağzınıza aldığınız bir gıdayı çiğnediğinizde ağzınızdaki salgı bezleri tükürük üretmeye başlar. Salgılanan bu tükürüğün içinde yediğiniz gıdaların parçalanmasını sağlayan enzimler bulunmaktadır. Bu salgı sayesinde besinler lapa halini alır ve sindirimleri kolaylaşır.
Ağzınızdakileri yuttuğunuz zaman besinler yemek borunuza gider, yemek borusu ağzınızla midenizi birbirine bağlayan kanaldır. Yemek borunuzun alt kısmındaki kaslı doku açılarak yemeğin midenize ulaşmasına imkân tanır.
Midenizde bulunan asitler ise gıdaların iyice sindirilmesini sağlar. Sonuç olarak mide öz suyu ve sindirilmiş gıdalardan oluşan lapamsı bir karışım ortaya çıkar. Bu karışım da ince bağırsaklarınıza gönderilir.
İnce bağırsakta ise pankreasınız ve karaciğeriniz çeşitli sindirim sıvıları üreterek bu karışımın sindirilmesine katkıda bulunurlar. Pankreastan salgılanan bu sıvı karbonhidratların, yağların ve proteinlerin sindirilmesini sağlar. Karaciğerden salgılanan öd ise yağların parçalanmasını sağlar.
Vitaminler, mineraller, sular ve diğer gıdalar ise ince bağırsak duvarlarından geçerek kan dolaşımınıza karışırlar.
İnce bağırsakta sindirilemeyen gıdalar kalın bağırsağa gönderilir. Kalın bağırsak besinlerden arda kalan sindirilmemiş tüm kalıntıları emer. Geriye kalan parçalar ise artık besinlerdir ve bunlara dışkı denir. Dışkı rektumda depolanır ve dışkılama ile vücuttan dışarı atılır.
Yediklerimiz kaç saat sonra dışarı atılır? Besinlerin midede sindirim süreleri nelerdir?
İşte çeşitli besinlerin midemizde tahmini kalma süreleri:
Sıvılar
- Su: Mide boşsa su mideyi hemen terk eder ve bağırsaklara gider.
- Meyve ve sebze suları: 15-20 dakika
- Yarı sıvı gıdalar: 20-30 dakika
Meyveler
- Karpuz: 20 dakika
- Kavun türleri: 30 dakika
- Portakal, greyfurt, üzüm: 30 dakika
- Elma, armut, şeftali, kiraz vb.: 40 dakika
Sebzeler
- Çiğ domates, salatalık, marul, kereviz, kırmızı ve yeşil biber: 30-40 dakika
- Pişmiş yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, semizotu, karalahana, lahana vb.): 40 dakika
- Kabak, brokoli, karnabahar, taze fasulye, mısır, balakabağı: 45 dakika
- Havuç, turp, pancar gibi kök sebzeleri: 50 dakika
- Yer elması, bal kabağı, patates, mısır, tatlı patates gibi nişastalı gıdalar: 60 dakika
Tahıllar ve bakliyatlar
- Esmer pirinç, darı, karabuğday, yulaf, mısır unu: 90 dakika
- Bezelye, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller: 90 dakika
- Soya fasulyesi: 120 dakika
Kuruyemişler ve tohumlar
- Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam: 2 saat
- Badem, fıstık, fındık, ceviz, pekan cevizi, antep fıstığı: 2,5-3 saat
Süt ve süt ürünleri
- Yağsız süt ve yağsız peynir: 90 dakika
- Tam yağlı süt ve süzme peynir: 120 dakika
- Tam yağlı sert peynir: 4-5 saat
Hayvansal gıdalar
- Yumurta sarısı: 30 dakika
- Bütün yumurta: 45 dakika
- Balık (mezgit, morina balığı, dil balığı vb.): 30 dakika
- Somon, ringa balığı, ton balığı gibi yağlı balıklar: 45-60 dakika
- Derisiz tavuk: 1,5-2 saat
- Kırmızı et: 3-4 saat
- Domuz eti: 4,5-5 saat