Şimdiye kadar halk arasındaki yaygın bir inanışa göre süt içmek kesinlikle sivilce yapardı.
Fakat en son yapılan araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara bakacak olursak yağsız süt içmek sivilcelere karşı iyi geliyormuş.
Cildinizi korumak için yağsız süt içebilir ve böylece akneleri tedavi edebilirsiniz.
Sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmada beslenmenin büyük önemi var. Özellikle yağsız süt içmek akne tedavisini olumlu etkiliyor. Bazı besinler cilde iyi gelirken bazıları cilt sağlığını olumsuz etkiliyor. 1960 yıllarından beri süt tüketiminin cilt sağlığına etkileri ile ilgili araştırmalar yapıldığını belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, çalışmaların çoğundan sütün akne tedavisinde olumlu etki yaptığına dair sonuçlar alındığını söyledi.
2010 yılında yapılan bir çalışmada ise süt tüketimi ile akne tedavisi arasında herhangi bir ilişki bulunamadığını belirten Tutar, “Fakat daha sonra yapılan birçok çalışma; yağsız süt tüketiminin akne tedavisinde yoğurda göre daha iyi sonuçlar verdiğini gösterdi. Bireylerin bu konuda dermatologları ile konuşarak hareket etmeleri en doğru seçim olacaktır” dedi.
Cilt sağlığında beslenmenin rolüne değinen Tutar, bazı ara öğün atıştırmalarının cilde zarar verebildiğini belirterek şunları söyledi: “Özellikle yüksek glisemik indeksli besinler bunların başında gelir. Kuru üzüm, bal, simit, makarna gibi besinler insülin düzeyinde dengesizlikler meydana getirdiği için deride inflamasyonlara neden olabilir. Bu besinlerden vazgeçilmesi hem cilt sağlığı hem de kilo kontrolü açısından önemlidir. Buna alternatif olarak yapılacak en güzel şey; yüksek glisemik indeksli besinleri, yoğurt veya süt ile birlikte tüketmektir.
Yüksek ısıda pişirmekten kaçının
Yüksek ısıda pişirilen etlerde yağ ve protein arasında bir kimyasal reaksiyon oluşur. Özellikle ileri yaşlarda bu besinleri tüketmek, vücuttaki oksidatif stres ve inflamasyon artırır. Bu durum; cildin daha mat görünmesine ve kırışıklıkların artmasına neden olur. Aynı zamanda kardiyovasküler rahatsızlıkların artmasına da yol açabilir. Bu bileşikler; patates cipsi, kızarmış tavuk gibi yüksek sıcaklıkta pişirilmiş besinlerde de bulunur. Pişirme yöntemi olarak ızgara tercih edilmelidir.”
Cips ve kraker yerine fındık ve badem
Cips, kraker ve patlamış mısır gibi besinlerin, içerdikleri yüksek orandaki sodyumdan dolayı vücudun su tutmasına yol açtığını vurgulayan Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Vücudunuz genel olarak su tutma eğiliminde ise gözaltlarında şişmeye, aynı zamanda deride kızarıklıklara sebep olabilir. Bu tarz besinlere en güzel alternatif ise kavrulmamış, tuzsuz fındık veya bademdir” dedi.