Tam yansıma nedir? Tam yansıma olayı nasıl gerçekleşir? Tam yansıma çizimi ve özellikleri hakkında bilgi.
Işık ışınları doğrular boyunca (doğru yolla) yayılırken önlerine çıkan yansıtıcı (geri çevirici) maddelere ve ortamlara (ayna, cam, durgun su, vb.) çarpıp geldiği ortama geri dönerlerse yansıma olayı meydana gelir. Işığın yansıması olarak bilinen bu olayda ışınlar belli kurallara uygun olarak olayı gerçeklerler. Yansıma kanunları (kuralları):
1- Gelme açısı yansıma açısına eşittir.
2- Gelen ışın, normal ve yansıyan ışın aynı düzlem içinde bulunurlar.
Gelme açısına yansıma açısına (P), dersek = p olur.
Gelen ışının normalle yaptığı açıya gelme açısı, yansıyan ışının normalle yaptığı açıya ise y ansıma açısı denir.
Dağınık yansıma (yayınma):
Pürüzlü bir yüzeye düşen belli doğrul-tulu ışınlar geri dönerler, fakat ışınlar belli doğrultularda değil de her tarafa doğru dağılarak yansırlar. Bu olaya yansıma denir. Dağınık yansımaya yayınma adı da verilir.
Düzgün yansıma:
Düzgün bir yansıtıcı yüz (düz ayna) üzerine düşen ışın demeti paralel ise, yansıyan demet de paraleldir. Bu olaya, düzgün yansıma denir.
Salonların aydınlatılması:
Direkt, yarı endirekt ve endirekt aydınlatma şeklinde olur. Direkt aydınlatma: Güneşten veya diğer ışık kaynaklarından doğrudan doğruya gelen ışınlarla yapılan aydınlanmaya denir.
Endirekt aydınlatma: Işık kaynakları tarafından aydınlatılan cisimlerin üzerinde dağınık olarak yansıyan ışıklar tarafından yapılan aydınlatmaya endirekt aydınlatma denir. Yarı endirekt aydınlatma:
Işınlar yarı saydam bir maskeden (abajurdan) geçerek gelirler. Tavanda ve duvarlarda dağınık yansıma olur. Gölgeler yumuşaktır ve göz yorulmaz.