Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

YARIŞLI GÖLÜ

 Yarışlı Gölü Yarışlı gölü, Burdur’da, Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alır. Harmanlı, Yarışlı, Sazak,

Global Bilgiler

 Yarışlı Gölü

Yarışlı gölü, Burdur’da, Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alır. Harmanlı, Yarışlı, Sazak, Kocapınar ve Düğer köyleri arasında, genişliği 16km², derinliği 4m olan karstik göldür. Göl içinde küçük bir ada yer alır.Göl sodyum fosfat, sodyum klorür ve sodyum sülfat açısından zengin olduğu için suları acıdır. Kümbet, Yarışlı, Kirse pınarları, Kadınca suyu, Başkuyu çayı ve yağışlarla beslenir.
Beslenme kaynakları zayıftır. Dışarıya akışı olmayan göl Burdur Gölünden alçak tepelerle ayrılır. Derelerin göle karıştığı alanlarda bitki örtüsü gelişmiştir. Göl canlı hayatı acısından zayıftır, dere ağızlarında yalnızca dişli sazan balığı yaşar.Göl suları yazın iyice kurumakta, tuzlu bataklığa dönüşmektedir.
Yarışlı gölünün doğusundaki yarımadada M.Ö 6.yydan kalma Tymbrianassus antik şehri bulunur.
Yarışlı’da dünyada tehdit altında olan Dikkuyruklar kışlamaktadır. Ayrıca Angıtlar kışlamak için, flamingolar ise göç sırasında alanı kullanmaktadır. Doğa Derneği tarafından Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ilan edilen sahada koruma çalışması yoktur.
Konum
Burdur İli, Yeşilova İlçesi’ndedir. Göl Burdur’a 37 kilometre, Yeşilova’ya 20 kilometre, Salda Gölü’ne 24 kilometre ve Denizli’ye 116 kilometre uzaklıktadır.
Genel Bilgi
Yarışlı Gölü, sularının yüksek olduğu zaman 14 kilometrekare kadar büyümektedir. Denizden yüksekliği 920 metre kadar olan gölün suları çok sığdır ve dip suları ve göl sularının kontrolsuz kullanımı nedeniyle göl yazın kurumaktadır. Yarışlı Gölü, bahar aylarında göçmen kuşlara misafirlik yapmaktadır.

Global Bilgiler

Salda Gölü’nün 24 kilometre doğusunda bulunan göl, sodyum fosfat, sodyum klorür ve sodyum sülfat konsantrasyonu yüksek, sığ bir göldür. Yarışlı Gölü, Küçük kaynaklarla beslenir, DSİ tarafından 1960’lı yıllarda kurutulan Gençali Gölü’nün suları doğrudan Yarışlı Gölü’ne katıldığından gölün seviyesi göreceli olarak yükselmişti. Gölün su düzeyi yıl içinde önemli değişiklikler göstermektedir. Yaz mevsimi kuruyarak önemli ölçüde küçülen gölde geniş tuzlu bataklık ve çamur düzlükleri kalmaktadır. Göle tatlısu kaynaklarının ulaştığı yerlerde sınırlı bir bitki örtüsü ve ekonomik değeri olmayan bir tür balık olan dişli sazanın yaşadığı bilinmektedir.
    Müziği sevmeyenimiz pek yoktur. Dini duyguları ortaya çıkaran müziğin adı
    Sıradaki Haber Tasavvuf Müziği Nedir ?