Dünya genelinde ortalama yaşam süresi uzadı ancak her ülkede yaşam süresi ortalaması aynı değil; bazı gelişmiş ülkelerde süre daha uzunken maalesef bazılarında çok kısa…
Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı 35 Yaş isimli şiirine şöyle başlıyordu hatırlarsanız: “Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün.”
Okullarda öğretmenlerimiz bu şiiri şöyle açıklıyor: 35 yaşın ömrün yarısı olma düşüncesi, ünlü İtalyan şairi Dante’ye bir göndermedir. Dante bir şiiri yüzünden 35 yaşında sürgüne gönderilir. Sürgündeki yıllarının en önemli ürünü olan İlahi Komedya’ya şöyle başlar: ”Hayat yolunun ortasında kendimi karanlık bir ormanda buldum.” Şair, Dante’den aldığı ilhamla 35 yaşı, ömrün yarısı sayar.
Edebiyatla ilgili bu girişi yaptık çünkü tahmin edebileceğiniz gibi ortalama yaşam süresi 70’e yükseldi. Yaşam süresi dünya genelinde, 20 yılda ortalama 6 yıl uzadı.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization: WHO) ortalama yaşam süresinin 64’ten 70 yıla çıktığını belirtti. WHO yetkilileri, 2011 yılında kadın ömrünün ortalama 72, erkek ömrünün ise 68 yıl olduğunu söyledi. Örgüt, bu artışın özellikle, yaşam süresinin 7 yıl uzadığı Çin ve Hindistan’daki çocuk ölümlerinin azalmasından kaynaklandığına dikkati çekti.
Uzun ömürlü ülkelerin başında 83 yılla İsviçre gelirken; 30 yıldır iç savaşın yaşayan Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’de ömür 47 yıl…
The post Yaşam süresi uzadı appeared first on Yumurtalı Ekmek.