Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yetişkin bisikleti kaç jant olmalı

Jant Ne Demek? Bisikletlerde

Jant Ne Demek? Bisikletlerde Jant Ebatları Nelerdir?

Bisikletler, iki tekerleğin üzerinde giden aletlerdir. Bundan dolayı bu iki tekerlek bisikletler için büyük öneme sahiptir. Bisikletin lastikleri, jantlar üzerinde durmaktadır. Bundan dolayı jantın sağlıklı bir şekilde çalışması ve bisiklet için doğru ebatlarda olması büyük önem taşımaktadır. Doğru jant seçimi, bisikletin konforundan performansına pek çok özelliğini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.

Jant Nedir?

Jantlar, taşıtlarda lastiklerin takıldığı tekerleğin çember biçiminde olan bölümü olarak tanımlanmaktadır. Tekerlekli tüm taşıtlar jant parçasına sahiptir. Bir taşıtın sürüş deneyimi için jantlar, en dikkat edilmesi gereken parçalar arasında yer almaktadır. Jantların çeşitli ebatları bulunmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak, doğru jant seçiminde sizlere yardımcı olacaktır.

Bisiklet İçin Jant Ebatları Nelerdir?

Yetişkin bisikletleri için standart olarak üç jant tipi bulunmaktadır. Bunlar arasından 29 jant, 27,5 jant ve 26 jant bulunmaktadır. Büyük jantlar yolu çok daha iyi tutmaktadır. Bu jantların, lastik yanakları çok daha ince olmaktadır. Küçük jantların ise lastik yanakları çok daha büyük olduğu için daha konforlu bir sürüş sağlar ve daha çok kırsal alanlarda kullanılmaktadır. Jant seçiminizi bu özelliklere dikkat ederek yapabilirsiniz.

Bisiklet Jant Ölçüleri – Bisiklet ROTALARI

Bisiklet Jant Ölçüleri:

Bilindiği üzere MTB (Dağ bisikleti) bisikletlerde kullandığımız jantlar ölçülerine göre temel olarak 3’e ayrılıyor. Bunlar 26 jant, 27.5 jant ve 29 jant olarak isimlendiriliyor. Peki bu jantların farkları, avantajları ve dezavantajları nelerdir ?

Jant Standartları

26 ” jant çapları 559mm olan jantlar.

27.5 ” jant çapları 584mm olan jantlar. 650B olarak da bilinirler.

29 ” jant çapları 622mm olan jatlar. 700C olarak da bilinirler. Aslında jant çapı 28 ile aynıdır fark lastiklerinin daha geniş yanaklı olmasından kaynaklanmaktadır.

Aralarındaki farkları cm olarak hesaplayacak olacaksak :  26” <- 2.5cm-> 27.5” <- 3.8cm-> 29“.   26 jant ile 29 jant arasında 6.cm’lik bir fark söz konusu. Aşağıdaki grafikte bunu daha detaylı olarak görebilirsiniz.

Avatajlar & Dezavantajlar

Peki bu ölçüler bize ne ifade ediyor. Aralarındaki farklar ve birbirlerine olan avantajları ve dezavantajları nelerdir ? Büyük jantı küçük janta oranla karşılaştıracak olursak:

Avantajlar

Burada uzun uzadıya matematik hesapları yapıp fazla kafa karıştırmak istemiyorum. O yüzden şöyle diyebiliriz: 26 jant bir bisiklette tekerin çevresi 27.5 veya 29 jant bir bisiklete göre daha azdır. Bir bisikletçi düşünelim; 1km uzunluğunda bir yolda diğer tüm özellikleri aynı olan bir 26 jant bisikletle bu 1km’lik yolu pedallasın ve ardından da aynı yolu 29 jant bir bisikletle pedallasın. Bu bisikletçi 29 jant olan bisikleti ile ortalama 75m kadar daha uzun yol katetmiş olacaktır. Yani çevresi daha büyük olan teker ile çevresi küçük olan tekere oranla daha uzun mesafe katetmiş oluruz. Yine 29 jant bir bisiklet zeminde karşılaştığı bir engeli geçme konusunda 26 janta göre daha iyidir. Çünkü zeminde karşılaştığı engele yaklaşma açısı daha düşüktür. Tam olarak ne demek istediğimi aşağıdaki grafikte daha ayrıntılı bir şekilde görebiliriz.

Buradan yola çıkarak şunu da rahatlıkla söylebiliriz: Daha büyük olan jantlı bisiklette tekerin zemine temas ettiği alan da dana büyük olur. Zemine temas eden alan büyük olduğunda yol tutuşu da buna paralel olarak artacaktır.  Aşağıdaki grafikte lastiklerin zeminle ile temas oranını görebilirsiniz.

Dezavantajlar

Birazda Tarih

MTB bisikletlerin tarihi 1980’lere dayanıyor. Bu tarihlerde 26 jant’lar tamamen bir MTB standartı haline gelmişti. Sağlamlığın önce çıktığı bu yıllarda yarış bisikletlerinde kullanılan 622mm jantlar dağ bisikletleri için çokda uygun değildi.  Daha önceleride kullanılan 29er jantlı bisikletler ise popüler olamamıştı ta ki  2006 yılında tekar kullanılmaya başlayana kadar. Hemen ardından 2007 yılında ise 27.5 jant’lar piyasaya sürüldü.  Günümüzde bir çok MTB bisikleti özellikle enduro bisikletlerinde 26 jant bisiklet üretimini neredeyse durdurdu diyebiliriz.

Peki En İyisi Hangisi ?

Sizce en iyi araba hangisi ? Ferrari ?

Tabi ki her birinin kendine göre iyi olduğu yerler var. O yüzden en iyisi bu diyemeyiz.

26 Jant Avantajlı Olduğu Durumlar:

29 Jant Avantajlı Olduğu Durumlar:

27.5 Avantajlı Olduğu Durumlar

27.5 jant bisiklet için şunu söylebiliriz. 26 ve 29 jant bisikletlerin dezavantajlarını minimuma indirerek kendilerine özgü bir performans ve konfor sağlayan 27.5 jant bisikletler günümüzde artık daha çok tercih edilmeye başladı.

Çocuk Bisikleti! Doğru Bisikleti Nasıl Bulabilirsiniz?

“Bisikletin yaşı olmaz” diyerek başlarsak çok mu klişe olur? Ne kadar klişe olursa olsun doğruluğu yadsınamaz. 7’den 70’e değil, gerçek manada 3 yaşından itibaren hayatınızın her döneminde kullanabileceğimiz en güzel araçlardan bir tanesi şüphesiz. Gelin şimdi çocuk bisikleti seçerken dikkat edilmesi gerekenlere beraber bakalım.

3 yaşında da olsak, yetişkin bir birey de olsak bisikletimizi seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kadro boyudur. Gelin minik bisikletçiler için kadro boylarını/jant ebatlarını inceleyelim.

Kadro Boyu/Jant Ebatı

Kadro boyu her yaştan kullanıcı için önemli bir konu. Neden mi? Çünkü  doğru kadro boyunda bir bisiklet kullanmazsak orta/uzun vadede bel, boyun ve bileklerde problemler oluşabilir. Peki kadro boylarında neler fark ediyor? Kadro boyu büyüdükçe/küçüldükçe, buna paralel olarak sele ile gidon arasındaki mesafenin artması/azalmasıyla beraber, kadronun yükseliği/alçaklığı da değişmektedir. Bu da her yaştan kullanıcı için oldukça önemli bir konu, bilhassa gelişim çağlarındaki minik bisikletçiler için. Bisiklet, çocuğunuzun boyuna göre büyük olduğunda  gidon hakimiyetinin zorlaşması, ayakların pedala yetişememesi, çok fazla öne eğilmesi, küçük olduğunda ise; pedallara doğru güç aktarımının olmaması, oturuş pozisyonunun olması gerektiğinden daha dik olması küçük pedalşörleri bisiklet sporundan soğutabilir. O yüzden ebeveynlerin “biraz büyük alalım 2-3 sene binsin” düşüncesinin minik pedalşörlere geri dönüşü maalesef olumsuz yönde olmaktadır. Unutulmamalı ki; çocuk ya da yetişkin olalım, bisikleti alırken boyumuz için o an ideal kadro boyu hangisiyse bizim için doğru kadro boyu odur.

Peki hangi jant ebatları çocuk bisikleti kategorisine girmektedir? 14 janttan, 24 janta kadar olan bisikletler çocuk bisikleti olarak kategorize olmaktadır. Yaş dağılımlarına gelmeden önce önemli bir diğer konuyu kısaca açıklayalım; her ne kadar bisikletler yaşa göre sınıflandırılmış olsa da belirleyici faktör çocuğun boyudur. Her çocuğun gelişiminin farklı ilerlediğini belirtmekle beraber, 6 yaşında minik bir pedalşör kimi zaman 4 yaş grubuna dahil bisikletleri kullanırken, zaman zaman tam tersi de olabildiğini hatırlatırız.

Gelelim yaş dağılımlarına;

14 jant: 3-5 yaş grubuna hitap eden bisikletlerdir. Boy olarak ise teorik olarak; 90-105 cm boyundaki pedalşörler için tasarlanmıştır.

16 jant: 4-6 yaş olarak kategorize edilmiştir. Cm bazında  105-120 cm’ye tekabül etmektedir.

20 jant: 6-8 yaş gurubu için tasarlanmış bisikletlerdir. 120-135 cm boylarındaki kullanıcılar için ideal jant ebatıdır.

24 jant: 135-155 cm boylarında olup , 8-12 yaş grubuna dahil olan pedalşörler için ideal jant ebatıdır.

Denge Tekerleri

Her çocuğun ilk bisikletinde -eğer denge bisikleti kullanmamışsa-  mutlaka denge tekeri vardır. Fakat denge tekeri hassas bir konudur. Neden mi? Uzun süre kullanılması çocuğu tembelliğe alıştırır ve bundan dolayı denge tekerlerini çıkarmanız oldukça uzun zaman isteyebilir. Denge tekerinde çocuğun denge seviyesi ve yaşı elbette önemlidir ama en iyi ihtimalle 16, en kötü ihtimalle 20 jant itibariyle denge tekerlerini çıkararak bisikletin kullanılması çocuğun denge gelişimi için oldukça önemlidir.  Ne kadar geç çıkarılırsa iki tekere alışmak o kadar zor olur.

14 janttan, 24 janta kadar  birçok farklı model ve renkteki B’twin çocuk bisikletlerimizi keşfetmek için tüm ebeveynleri mağazalarımıza beklemekteyiz. Deneme alanlarımızda tüm bisikletlerimizi deneyebilir, uzman ekibimizden istediğiniz konuda destek alabilirsiniz.

Çocuklar için güvenli bisiklet kullanmanın önemine değindiğimiz bir yazımız içinse hemen buraya tıklayın! Güvenli sürüşün olmazsa olmazı kasklar içinse buraya tıklayabilirsiniz!

Çocuk bisikleti seçimine dair önemli noktaları anlattığım Youtube videomuzu izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz!

Sporla kalın!

 

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları