Yorgun mermi, kurşunun ateşlendikten sonra belli bir mesafe kat edip daha sonra hızını kaybederek düşüşe geçtiği sıradaki durumudur. Bu aşamada mermi havada dönerek ilerler ve bir kişiye isabet etmesi halinde normal mermiden daha geniş bir yara açar.
Yorgun mermi, havaya doğru ateşlenen herhangi bir merminin namlu çıkış hızını kaybettikten sonra yer çekiminin etkisiyle tekrardan hız kazanarak ama daha dengesiz bir şekilde yere düşmesidir. Ateşlenen herhangi bir mermi namludan çıktıktan sonra barutun yanmasıyla yaşanan patlamanın etkisiyle kuvvetli bir kinetik enerjiyle ilerlemeye başlar, bu aşamada merminin sahip olduğu doğrusal hızda ilerleme hali nedeniyle bu mermiye “Zinde Mermi” denir. Mermiler çıktıkları silahların namlu ve atış özellikleri, çap ve boylarının boyutları gibi faktörlerin etkisiyle belli bir mesafe ve hızdan sonra güçlerini kaybederek yer çekiminin etkisiyle düşüşe geçerler. İşte merminin tükenip dengesiz bir şekilde düşüşe geçtiği bu aşamadaki durumu ”Yorgun Mermi” olarak tarif edilir.
Medyada karşımıza maganda kurşunu olarak çıkan yorgun mermi, birçok deneyin ve tartışmanın ana konusu olmuştur. Havaya sıkılan bir kurşun, kuvvetli bir kinetik enerji ile ilerler. Patlama anındaki doğrusal hızı sayesinde ”zinde mermi” diye adlandırılır. Daha sonra belli bir mesafede hızını ve gücünü kaybederek, yer çekiminin de etkisi ile düşüşe geçer. Düşüşe geçmeye başladığı andan itibaren de dengesiz bir enerji ile dönerek aşağı doğru tekrar hızlanır. Bu aşamadaki ismi de ” yorgun mermi”dir.
Bu terimin ilk kullanıldığı dönem ise İkinci Dünya Savaşı sırasıdır. İt dalaşı denilen hava savaşları sırasında pilotların uçakları ile aynı hızda ilerleyen mermilere verdikleri isimdir. Hedeflerini bulamadıkları için ulaştıkları en yüksek noktadan düşüşe geçen yorgun mermiler ciddi maddi kayıplara ve çok daha ciddi yaralanmalara sebep olabilirler.
Ülkemizde ölümle sonuçlanma oranı oldukça yüksektir çünkü düğün, kutlama ve merasimlerde ateşli silah kullanarak coşkularını dile getiren Türk halkı, insanların yaralanabileceğini çok fazla düşünmemektedir. Bu tür yaralanmalarda gerekli müdahale sağlık personeli tarafından zamanında ve ciddi bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde ölümle sonuçlanma oranı yüksektir. Geceleri terasta yatma kültürü olan illerimizde yorgun mermi ile yaralanma riski çok daha yüksektir. Bu illerin başında İzmir ve Adana geliyor.