Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zilhicce namazı duası arapça

Zilhicce duası nedir? Zilhicce duası nasıl yapılır? Zilhicce’nin 1 ile

Zilhicce duası nedir? Zilhicce duası nasıl yapılır?

Zilhicce’nin 1 ile 10’u arasındaki günlere Leyale-i Aşere yani on mübarek gün ve gecedir. Zilhicce ayının 10. Günü ise Kurban Bayramın ilk günüdür. İslam coğrafyasında Zilhicce ayının çok büyük önemi var. Peki Zilhicce duası nedir? Zilhicce duası nasıl yapılır?

“Sübhâne zî’l-‘izzeti ve’l-ceberût. Süb-hâne zî’l-kâ‘ideti ve’l-melekût. Sübhâne’l-hayyü’llezî lâ-yemût. Lâ-ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumît ve hüve hayyun lâ-yemûtu. Sübhâna’llâhi rabbi’l-‘ibâdi ve’l-bilâdi ve’l-hamdü li’llâhi kesîran tayyîben mübâraken ‘alâ küllî hâlin. Allâhu ekber kebîran. Rabbenâ celle celâluhû ve kudrete bi-külli mekânin.”

 Zilhicce duasının Türkçe Anlamı:

“Ey her şeye gücü yeten izzet sâhibi Rabbim! Seni tüm noksanlıklardan tenzîh ederim.

Tüm mülkün sâhibi, ölmeyen ve ezel ve ebed olmak üzere diri olan Rabbim! Seni tesbîh ederim. Dirilten ve öldüren kendisinden başka ilah olmayan O’dur. O ölmez, hayy olan O’dur.

Beldelerin ve kulların Rabbi olan Allâh’ı tesbîh ederim. Her durumda çok ve mübârek övgüler Allâh’adır. Allâh büyüktür. Celâl sâhibi olan Sensin Rabbim. Her mekânda güç ve kuvvet sahibisin.” dese ve sonra da dilediği gibi duâ eylese Beytullâh’ı haccetmiş, Resûlullâh (s.a.v.)’i ziyâret etmiş ve Allâh (c.c.) yolunda cihâd etmiş gibi ecir ve sevâb kazanır. Allâhü Te‘âlâ o kimseye, o kimsenin dilediği şeyi verir.

Zilhicce Duası ve Zilhicce Ayının Amelleri

Zilhicce Duası Ve Zilhicce Ayının Amelleri

Zilhicce ayı nedir, ne zamandır?

Sözlükte “hac ayı” anlamına gelen zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkade ayından sonra gelen yılın son ayıdır.

Zilhicce’nin 1 ile 10’u arasındaki günlere Leyale-i Aşere yani on mübarek gün ve gece ismi verilmiştir. Zilhicce ayının 10. Günü ise Kurban Bayramının ilk günüdür. Zilhicce ayı Müslümanlar arasında çok fazla öneme sahiptir.

Zilhicce Duası:

Zilhicce Duası Arapçası:

Sübhâne zî’l-‘izzeti ve’l-ceberût. Süb-hâne zî’l-kâ‘ideti ve’l-melekût. Sübhâne’l-hayyü’llezî lâ-yemût. Lâ-ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumît ve hüve hayyun lâ-yemûtu. Sübhâna’llâhi rabbi’l-‘ibâdi ve’l-bilâdi ve’l-hamdü li’llâhi kesîran tayyîben mübâraken ‘alâ küllî hâlin. Allâhu ekber kebîran. Rabbenâ celle celâluhû ve kudrete bi-külli mekânin.

Zilhicce Duası Anlamı:

Ey her şeye gücü yeten izzet sâhibi olan Rabbim! Seni tüm noksanlıklardan tenzîh ederim. Tüm mülkün sâhibi, ölmeyen, ezel ve ebed olmak üzere diri olan Rabbim! Seni tesbih ederim. Dirilten ve öldüren kendisinden başka ilah olmayan O’dur. O ölmez, hayy olan O’dur. Beldelerin ve kulların Rabbi olan Allâh’ı tesbih ederim. Her durumda çok ve mübârek övgüler Allâh’adır. Allâh büyüktür. Celâl sâhibi olan Sensin Ey Rabbim. Her mekânda güç ve kuvvet sahibisin.

Bu on günde her gün Hz. Ali’den (a.s) rivayet edilen ve çok sevabı olan şu dua okunur; ancak günde on defa okumak daha iyidir:

لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الّلَیالی وَالدُّهُورِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ اَمْواجِ الْبُحُورِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ و رَحْمَتُهُ خَیْرٌ مِما یَجْمَعُونَ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الشَّوْکِ والشَّجَرِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الشَّعْرِ وَالْوَبَرِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الْحَجَرِ وَالْمَدَرِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ لَمْحِ الْعُیُونِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ فِی الّلَیْلِ اِذا عَسْعَسَ وَالصُّبْحِ اِذا تَنَفَّسَ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ عَدَدَ الرِّیاحِ فِی الْبَراری وَالصُّخُورِ، لا اِلـٰهَ اِلاَّ اللهُ مِنَ الْیَوْمِ اِلی یَوْمِ یُنْفَخُ فِی الصُّورِ .

“Allah’tan başka ilâh yoktur geceler ve zamanların sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur denizlerin dalgalarının sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur ve O’nun rahmeti onların topladıklarından daha hayırlıdır; Allah’tan başka ilâh yoktur dikenler ve ağaçların sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur tüyler ve kılların sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur taşlar ve keseklerin sayısınca; Allah’tan başka ilâh yoktur göz kırpışların sayısınca, Allah’tan başka ilâh yoktur geçtiği vakit gecede ve ortaya çıktığı vakit sabahta; Allah’tan başka ilâh yoktur çöldeki ve kayalardaki rüzgarların sayısınca, Allah’tan başka ilâh yoktur bugünden Sur’a üfürülecek güne kadar.”

Zilhicce Ayının Amelleri:

Bu ay mübarek aylardan birisidir. Bu ay girince sahabe ve tabiin bu ayın ibadetlerine çok fazla önem verirlerdi. Bu ayın ilk on günü Kur’an-ı Kerim’de Hac Suresinin 28. ayetinde Belli günlerde Allah’ın adını ansınlar” şeklinde zikri geçen malum günlerdir ve çok faziletli ve bereketlidir.

Resulullah’tan (s.a.a) şöyle rivayet edilmiştir: “Allah Teala katında hiçbir günde yapılan hayır amel ve ibadet bu on günde yapılan amel ve ibadetlerden daha sevimli değildir.” Bu ayın ilk on gününün amelleri şöyledir:

1- Bütün ömür boyu tutulan orucun sevabına sahip olan bu ayın ilk dokuz gününde oruç tutmak.

2- İlk onu günün her gecesinde akşamla yatsı namazı arasıda iki rekat namaz kılmak, her rekatta Fatiha Suresinden sonra bir defa İhlas Suresini ve sonra da şu ayeti okumak:

“Musa ile otuz gece (bana ibadet etmesi için) sözleştik ve ona on gece daha ilave ettik; böylece Rabb’inin tayin ettiği vakit, kırk geceyi buldu. Musa, kardeşi Harun’a dedi ki: Kavmim içinde benim yerime geç, ıslah et, bozguncuların yoluna uyma.” (A’raf, 142)

Kim bu şekilde yaparsa hacıların sevabına ortak olur.

3- Bu on günde her gün Hz. Ali’den (a.s) rivayet edilen yukarıda verdiğimiz duayı okumak.

4- Allah’ı bolca tesbih etmek ve O’na hamd etmek.

5- Gece uyanık kalarak ibadetle geçirmek. Bugünlerdeki her günün orucunun sevabı bir yıllık oruca ve gecelerinde yapılan ibadetler, Kadir gecelerindeki ibadetlerle eşdeğerdedir.

6- Arefe günü İmam Hüseyin Arafat (Arefe) duasını okumak.

İkindi namazından sonra Arafe dualarını okumaya başlamadan önce Arafat’ın sevabına ulaşmak ve günahlarının bağışlanması için açık havada iki rekat namaz kılıp Allah Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ve ikrar etmek. Daha sonra Arefenin amellerini yapıp Arefe duasını okumak. İki rekatlı namaz şu şekilde kılınır: Birinci rekatta Fatiha’dan sonra İhlas Suresi okunur. İkinci rekatta Fatiha’dan sonra Kafirun suresi okunur.

7- Arefe günü gusletmek.

Zilhicce ayının ilk on gününde, bu on günde okuması için Allah Teala’dan Hz. Cebrailin Hz. İsa’ya Hediye Getirdiği Dualar:

Zilhicce ayında çekilecek tesbihler ve zikirler! Zilhicce ayı namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Kurban bayramı içinde olan Zilhicce ayı bu sene başlayacak. İlk 10 günü içinde hac ibadetlerinin yapıldığı zilhicce ayında nasıl dua etmek gerekir, zilhicce ayı ibadetleri ve zikirleri nelerdir? Zilhice ayının 10 gününde zikirler ve tesbihler neler? Zilhicce ayı namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Hac ibadetinin yerine getirildiği ay olması dolayısıyla önemli bir konuma sahip olan Zilhicce ayı, Müslümanların en çok ilgilendiği dönemler arasında. 8. günü terviye, 9. günü arefe olarak bilinen bu gün, içerisinde Kurban Bayramı’nı da barındırmaktadır. Diyanet’in dini günler takviminde paylaştığı verilere göre bu yıl zilhicce başlayacak. Zilhicce’nin 10. günü Kurban Bayramı’nın ilk günü olacak. Zilhicce ayının ilk on gününün fazileti bu on gün içerisinde hac ibadetinin yerine getiriliyor olması İslam alemi açısından önemini artırıyor. Zilhicce ayının ardından Muharrem ayı başlıyor.

ZİHİCCE AYI İBADETLERİ NELERDİR?

Kaza namazı kılmak,

Sadaka vermek,

Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle meşgul olmak,

Tesbih namazı kılmak,

Cevşen-i Kebir, evrad-ı kudsiye ve hususen tahmidiye duasını okumak.

ZİLHİCCE NAMAZI NASIL KILINIR?

Zilhicce ayının ilk on gününde kılınması tavsiye edilen bu namaz, zilhicce ayının ilk on gününde akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınmaktadır. Bu namazda Fatiha suresinden sonra İhlas suresi ve ardından A’raf suresinin 142. Ayeti okunmalıdır. Bu namaza “ve veadna” namazı da denmektedir. İmam Muhammed Bakır’dan (aleyhi selam) nakledilen bir hadise göre her kim bu namazı kılarsa kendisine hac sevabı verilir.

ZİLHİCCE NAMAZI NİYETİ:

Bu namaz Zilhicce ayının ilk on gününde (zilkade ayının son gecesinden kurban bayramı gününe kadar) akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınmalıdır.

Zilhicce namazına; ‘Niyet ettin Allah rızası için Zilhicce tesbih namazı kılmaya… BismillAhirrahmanirrahiym’

Bu namaz iki rekâtlı bir namazdır. Her rekâtında Fatiha suresinden sonra İhlas suresi ve ardından A’raf suresinin 142. Ayeti okunmalıdır:

وَ واعَدْنا مُوسی‏ ثَلاثِینَ لَیلَةً وَ أَتْمَمْناها بعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقاتُ رَبّهِ أَرْبَعِینَ لَیلَةً وَ قالَ مُوسی‏ لِأَخِیهِ هارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبعْ سَبیلَ الْمُفْسدینَ “(Bana ibadet etmesi için) Musa’ya otuz gece vaat verdik ve ona on gece daha ilâve ettik; böylece Rabbinin belirlediği vakit kırk geceyi buldu. Musa, kardeşi Harun’a dedi ki: Kavmimin içinde benim yerime geç, onları ıslah et, bozguncuların yoluna uyma.”

Bu ayetten sonra rükûa gidilmeli ve secde yapılmalıdır. Daha sonra teşehhüd ve selamdan sonra namaz bitirilmelidir.

1. Rekâtta: 1 Fatiha, 11 İhlâs suresi

2. Rekâtta: 1 Fatiha, 3 Kâfirun, 11 İhlas suresi

3. Rekâtta: 1 Fatiha, 1 Tekâsür, 11 İhlas suresi

4. Rekâtta: 1 Fatiha, 3 Ayetel Kürsi, 25 İhlas suresi, okunur.

ZİLHİCE AYININ İLK 10 GÜNÜNDE ÇEKİLECEK ZİKİRLER

1) Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yumîtü biyedihil hayr. Ve hüve alâ külli şey in qadîr.

2) Eşhedü el-lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. İlâhen vâhiden sameden lem yettehiz sâhibeten ve lâ veledâ.

3) Eşhedü el-lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yumît. Ve hüve hayyul-lâ yemût. Biyedihil hayr. Ve hüve alâ külli şey in qadîr.

4) Hasbiyallâhu ve kefâ. Semiallâhu limen deâ. Leyse verâ-allâhi müntehâ.

5) Allâhümme lekel hamdü kellezî neqûl, ve hayram-mimmâ neqûl. Allâhümme leke salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî ve leke rabbi türâsî. Allâhümme innî eûzü bike min azâbil qabri ve min şetâtil emri, Allâhümme innî es-elüke min hayri mâ tecrî bihirrîhu.

ZİLHİCCE AYINDA ÇEKİLECEK TESBİHLER 

1.GÜNÜ SUBBUHUN GUDDUSUN RABBUNA RABBUL MELÂIKETI VERRUH 100 DEFA

2.GÜNÜ SUBHANALLÂHİ VE Bİ HAMDİHİ SUBHANALLÂHIL AZİM 100 DEFA

3.GÜNÜ LÂ HAVLE VELÂ GUVVETE ILLÂ BILLÂHİL ALIYYİL AZIM 100 DEFA

4.GÜNÜ HASBİYALLÂHU LÂ ILÂHE İLLÂLLÂHU ALEYHİ TEVEKKELTÜ VE HÜVE RABBÜL ARŞİL AZİM 100 DEFA

5.GÜNÜ ALLAHÜMME INNEKE AFÜVVÜN KERİMUN TUHİBBUL AFFE FAĞFU ANNİ 100 DEFA

6.GÜNÜ LÂ ILÂHE ILLÂ ENTE SUBHANEKE İNNİ KÜNTÜ MINEZ ZALİMİN 100 DEFA

7.GÜNÜ RABBİ İNNİ MESSENIYEDDURRU VE ENTE ERHAMURRAHİMİN 100 DEFA

8.GÜNÜ HASBUNALLÂH VE NIĞMEL VEKİL 100 DEFA

9.GÜNÜ AREFE ; 1000 DEFA IHLÂS

10.GÜNÜ BAYRAM: 300 DEFA SUBHANALLÂHİ VE BI HAMDİHİ ÖLMÜŞLERIMIZE OKUNUR.

BAYRAM GÜNÜ ALLAHÜMME HABBIBI ILEYNEL IMÂNE VE ZEYYINHU Fİ GULUBİNA VE KERRİH ILEYNA KÜFRA V FUSUGA VEL İSYÂNE VEC’ ALNA MINER RAŞİDİN 100 DEFA okunur.

 

İşte besmelesiz başlayan sure hangisi yanıtı…
Sıradaki Haber Tevbe suresinin başında neden besmele yok